Wymiana tylnego łożyska Golf IV
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- damian-ppp
- Gadatliwa bestia
darek90r, nie da się zdjąć łożyska i ponownie zamontować, przy zdejmowaniu łożysko ulega uszkodzeniu.
Mam VAG-a i VAG TACHO, w razie potrzeby pisać na PW :-)
Samego łozyska nie dostaniesz bo wystepuje razem z piastą. Możesz załozyc to samo o ile nie nosi juz sladów zuzycia.
- damian-ppp
- Gadatliwa bestia
marcin7x5, Jak chcesz złożyć stare łożysko, skoro w chwili zdjęcia łożysko rozpada się? Nawet jest to widoczne na fotoporadzie w tym temacie.
Ja osobiście widziałem jak kolesie ściagali cała piastę i łozysko im sie nie rozleciało ani nie uszkodziło.
- damian-ppp
- Gadatliwa bestia
marcin7x5, wymieniałem u siebie łożyska z tyłu, zarówno lewe jak i prawe rozpadło się tak jak na zdjeciu, wydaje mi się, że łożysko w mk4 na 99% rozpadnie się, niestety oczywiście, bo nie ma możliwości np wymienić osłony tarczy hamulcowej.
Też tak mi sie wydaje co do tych procentów. Niemniej jednak jest szansa, że sie uda. Z tego co widzialem to koleś mial taki dziwny ściągacz/przyrząd. Było to w serwisie boscha więc może mają cos specjalnego. Ale to juz tak poza tematem.damian-ppp pisze:wydaje mi się, że łożysko w mk4 na 99% rozpadnie się,
a czy nowe łożysko trzeba smarować czy onoi już jest wystarczająco nasmarowane
Lexyy, nie nasmaruyesz ponieważ ono jest kryte , fabrycznie jest już nasmarowane
Jestem właśnie na etapie wymiany łożysk w moim VW. Nastawiam się na firmę SKF, wydaje mi się, że pewniak, ale może macie jakieś inne zdanie ? Może doradzicie coś tańszego, że tak powiem nie wiele gorszego, a z lepszą ceną ? Zastanawiam się też nad firmą MEYLE. Jakie macie zdanie na temat innych firm min. MAXGEAR, KAMOKA, KRAFT itp. ?
Jak wyceniacie wymianę łożysk ? Mój mechanik stwierdził, że jest wstanie zrobić dwa za 80 zł.
Czekam na ciekawe komentarze
Jak wyceniacie wymianę łożysk ? Mój mechanik stwierdził, że jest wstanie zrobić dwa za 80 zł.
Czekam na ciekawe komentarze
no tak znów głupie pytanie co tu zrobić by zaoszczędzic te 10zł , jak masz zamiar marudzić może lepiej przesiądż się na komunikacje miejską , na jakie Ty komentarze liczysz jak nie umiesz sam wymienić co jest banalnie proste oddawaj do mechanika kup SKF-y i ciesz się z jazdy
[url=http://www.ratlook.pl][img]http://images31.fotosik.pl/364/d5ade2bfa65858dd.gif[/img][/url]
No taki właśnie mam zamiar kolego, ale chyba mogłem spytać co inni sądzą na ten temat ? Wiem, że jest wiele firm, które robią łożyska lepszej i gorszej jakości. Można sobie tutaj porównać cenowo i jakościowo. Również pytanie o wymianę tych łożysk jest do porównania. Nie uważam, że to jest głupie. Po to jest forum by o tym dyskutować.
dzisiaj wymienilem lozysko z tylu. ogolnie teraz to wymienilbym pewnie w jakas mala godzinke. ale ze pierwszy raz to zeszlo mi ok 2 godzinek- brak sciagacza- a do sklepu musialby rowerkiem jechac hehe. ale mloteczek i dluto i zeszlo bez problemow dzieki za porade
Panowie jak dokręcać piastę? Jakim momentem? 180Nm + 180 stopni sztywnym kluczem?
dreadlook, jakiej firmy kupowałeś łożysko?? Bo mnie też teraz czeka wymiana i nie wiem czy zainwestować w lepsze czy pójść po taniości