kierownica chodzi za lekko
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
panowie oto wydruk z zrobienia zbieżności mojego Golfa może ktoś zerknąć na nie może tu jest coś nie tak dlaczego mi ta kierownica tak lekko chodzi , ręce opadają
http://zapodaj.net/f36b82f295bf.jpg.html" onclick="window.open(this.href);return false;
jeszcze takie coś znalazłem w książce
" jeżeli przy ustawieniu koł do jazdy na wrost układ kierowniczy nie ma luzu ale blokuje się przy mocniejszym skręceniu koł oznacza zużycie zębatki przekładni kierowniczej. Należy wtedy wymienić calą przekładnię."
i teraz tak pamiętam w moim Matizie aby zablokować kierownicę musiałem koła ( bez kluczyka w stacyjce) mieć skręcone w którąś stronę. w Golfie mam tak że wysiadając z auta ( wyjęty kluczyk kola na wprost ) zawadzając brzuchem ( ) o kierownicę robiąc minimalny ruch kołem kierownicy blokuje się ona . Czy to nie wydaje się podejrzane? Jak to jest w Waszych Golfach
http://zapodaj.net/f36b82f295bf.jpg.html" onclick="window.open(this.href);return false;
jeszcze takie coś znalazłem w książce
" jeżeli przy ustawieniu koł do jazdy na wrost układ kierowniczy nie ma luzu ale blokuje się przy mocniejszym skręceniu koł oznacza zużycie zębatki przekładni kierowniczej. Należy wtedy wymienić calą przekładnię."
i teraz tak pamiętam w moim Matizie aby zablokować kierownicę musiałem koła ( bez kluczyka w stacyjce) mieć skręcone w którąś stronę. w Golfie mam tak że wysiadając z auta ( wyjęty kluczyk kola na wprost ) zawadzając brzuchem ( ) o kierownicę robiąc minimalny ruch kołem kierownicy blokuje się ona . Czy to nie wydaje się podejrzane? Jak to jest w Waszych Golfach
oswoić autyzm, http://www.michalautyzm.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
seria ALH 90 km-->>soft-->>127km-->>wtryski ASV+ ASO Damian ppp ==145km
- damian-ppp
- Gadatliwa bestia
Re: kierownica chodzi za lekko
U mnie jest tak samo, wystarczy przekręcić niewiele kierownicę w którąkolwiek stronę i zablokuje się Za blokowanie kiery odpowiada nie przekładnia kierownicza a stacyjka - to w niej jest mechanizm blokujący koło kierownicy.Lampart pisze: " jeżeli przy ustawieniu koł do jazdy na wrost układ kierowniczy nie ma luzu ale blokuje się przy mocniejszym skręceniu koł oznacza zużycie zębatki przekładni kierowniczej. Należy wtedy wymienić calą przekładnię."
Według mnie to co znalazłeś dotyczy blokowania się kierownicy przy mocnym skręceniu kół i nie odbijanie samoczynne - miałem tak w mk3.
Mam VAG-a i VAG TACHO, w razie potrzeby pisać na PW :-)
poprawka w moim aucie z wyjetym kluczykiem skręcam w lewo - 16 cm kierownica się rusza aż do blokady w prawo 1.5 cm i blokada
u Koleżanki w Golfie ( rok temu miala regenerowaną kierownicę) w lewo 16 cm w prawo 5 cm.
Damian-cenna uwaga dzięki. Jednak z tym odbijaniem kierownicy to ja mam tak że z lekkich luków lub ostrych przy małych prędkościach kierownica marnie odbija-muszę sam ręką ja wyprowadzić na wprost. Szybciej jadę mały łuk - wyprowadzi sie sama jednak nie do końca. Ręce mi już opadają.
u Koleżanki w Golfie ( rok temu miala regenerowaną kierownicę) w lewo 16 cm w prawo 5 cm.
Damian-cenna uwaga dzięki. Jednak z tym odbijaniem kierownicy to ja mam tak że z lekkich luków lub ostrych przy małych prędkościach kierownica marnie odbija-muszę sam ręką ja wyprowadzić na wprost. Szybciej jadę mały łuk - wyprowadzi sie sama jednak nie do końca. Ręce mi już opadają.
oswoić autyzm, http://www.michalautyzm.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
- damian-ppp
- Gadatliwa bestia
Re: kierownica chodzi za lekko
Szczerze mówiąc nie zwróciłem uwagi na to jak u mnie to działa - będę musiał zweryfikować tę kwestięLampart pisze: Jednak z tym odbijaniem kierownicy to ja mam tak że z lekkich luków lub ostrych przy małych prędkościach kierownica marnie odbija-muszę sam ręką ja wyprowadzić na wprost. Szybciej jadę mały łuk - wyprowadzi sie sama jednak nie do końca. Ręce mi już opadają.
Mam VAG-a i VAG TACHO, w razie potrzeby pisać na PW :-)
no to chyba raczej oczywiste że nie zawsze kierownica sama wróci - tylko niektóre citroeny miały taki bajer że nawet na parkingu się centrowała.Lampart pisze:Jednak z tym odbijaniem kierownicy to ja mam tak że z lekkich luków lub ostrych przy małych prędkościach kierownica marnie odbija-muszę sam ręką ja wyprowadzić na wprost. Szybciej jadę mały łuk - wyprowadzi sie sama jednak nie do końca.
Mi się wydaje że niepotrzebnie szukać problemu tam gdzie go nie ma
Panowie a takie pytanie- czy zużyte amortyzatory przednie ( sprężyny z przodu nówki) mogą mieć wpływ na komfort prowadzenia w sensie że kierownica może chodzić za lekko? mam 250 tyś najechane a z przodu amory od nowości ,z tyłu nowe tył sztywny a przód pływa z lekka.
a ja mam mianowicie taki problem że po wymianie całej przekładni wraz z drążkami wspomaganie ciężko chodzi czekam na podpowiedzi co może być ??
aluś
za mocno dociągnięte na śrubie regulacyjnej (kasującej luz)- jeśli maglownica po regeneracjialus1166 pisze:że po wymianie całej przekładni wraz z drążkami wspomaganie ciężko chodzi czekam na podpowiedzi co może być ??
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
a na moje pytanie ktoś odpowie?
Lampart, tak - jeśli przód pływa to znaczy że zużyte amory - koła odbijają się od jezdni
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
myśle ze w tym miechu wymienię amortyzatory myśle nad bilstein gazowych na przód.
Wątpię aby amortyzatory odpowiadały za nadmierną siłę wspomagania. Lampart, masz zwykłe wspomaganie z pompą na silniku?
Gdyby nie to, że przy wyłączonym silniku też zbyt lekko się kręci to bym powiedział, że może pompa daje za wysokie ciśnienie. Zdaje się, że jest w niej jakiś zawór regulacyjny. Szczegółów nie znam bo nigdy się tym nie interesowałem.
Gdyby nie to, że przy wyłączonym silniku też zbyt lekko się kręci to bym powiedział, że może pompa daje za wysokie ciśnienie. Zdaje się, że jest w niej jakiś zawór regulacyjny. Szczegółów nie znam bo nigdy się tym nie interesowałem.
witam padł zawór serwatronik są dwa mechaniczny i elektryczny http://motofocus.pl/nowosci/7613/servot ... pomaganiem" onclick="window.open(this.href);return false;