Siadający tył przy 2 osobach z tyłu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam.
Jestem posiadaczem Mk3 GTi Edition w wersji 5 drzwiowej
Mam problem z siadającym tyłem przy 4 os ( 2 przód i 2 tył ), a nawet 2 przód i 1 średnio cięższa z tyłu już przyciera . Przy 5 osobach koła chowają się w nadkola.
Tył siada już od jakiegoś czasu, jak nie od początku odkąd go mam ( ponad 1.5 roku ).
Sprężyny są całe, amortyzatory tylne jakoś 52% i 50% sprawności ( Amortyzatory Monroe ) - sprawdzane w listopadzie na przeglądzie.
Gościowi na maszynie wyszła twardość tyłu: Lewa strona - 1.02 , Prawa strona - 1.03 , gdzie skala zaczyna się od 1, a przodu wogóle nie pokazało, bo nie mieścił się w skali ( gwint ). Nie ma ta skala jakiegoś odniesienia zrobionego przez producenta, ale facet mówi że jakiś tam komfortowy, z wyższej półki Peugeot ma 1.4 ( albo 1.5 , bo już nie pamiętam dokładnie ).
Czyli patrząc na same amortyzatory według schematu:
# 0 - 20% - mamy niedostateczną skuteczność tłumienia. Amortyzator do wymiany.
# 21 - 40% - mamy średnią skuteczność tłumienia
# 41 - 60% - mamy dobrą skuteczność tłumienia
# powyżej 60% - mamy bardzo dobrą skuteczność tłumienia
i w przypadku osie tylnej zależnej, albo :pół zależnej" są one trochę zaniżone względem rzeczywistego stanu.
( mały artykuł do przejrzenia http://www.mototechnika.republika.pl/pl ... atory.html" onclick="window.open(this.href);return false; )
W listopadzie jak jechałem na objazdówkę po cmentarzach ( jakoś 300-320km w sumie jednego dnia ), to kupiłem gumy między sprężyny, bo wiedziałem że będę jeździł w 5 os i coś tam w bagażniku. Raczej jestem przeciwnikiem montowania gumy w sprężyny, ale jak mus to mus. Jakoś się jechało, ale i tak dobijało, czy obierało na dziurach, nierównościach.
Czym może być to spowodowane ?
Jestem posiadaczem Mk3 GTi Edition w wersji 5 drzwiowej
Mam problem z siadającym tyłem przy 4 os ( 2 przód i 2 tył ), a nawet 2 przód i 1 średnio cięższa z tyłu już przyciera . Przy 5 osobach koła chowają się w nadkola.
Tył siada już od jakiegoś czasu, jak nie od początku odkąd go mam ( ponad 1.5 roku ).
Sprężyny są całe, amortyzatory tylne jakoś 52% i 50% sprawności ( Amortyzatory Monroe ) - sprawdzane w listopadzie na przeglądzie.
Gościowi na maszynie wyszła twardość tyłu: Lewa strona - 1.02 , Prawa strona - 1.03 , gdzie skala zaczyna się od 1, a przodu wogóle nie pokazało, bo nie mieścił się w skali ( gwint ). Nie ma ta skala jakiegoś odniesienia zrobionego przez producenta, ale facet mówi że jakiś tam komfortowy, z wyższej półki Peugeot ma 1.4 ( albo 1.5 , bo już nie pamiętam dokładnie ).
Czyli patrząc na same amortyzatory według schematu:
# 0 - 20% - mamy niedostateczną skuteczność tłumienia. Amortyzator do wymiany.
# 21 - 40% - mamy średnią skuteczność tłumienia
# 41 - 60% - mamy dobrą skuteczność tłumienia
# powyżej 60% - mamy bardzo dobrą skuteczność tłumienia
i w przypadku osie tylnej zależnej, albo :pół zależnej" są one trochę zaniżone względem rzeczywistego stanu.
( mały artykuł do przejrzenia http://www.mototechnika.republika.pl/pl ... atory.html" onclick="window.open(this.href);return false; )
W listopadzie jak jechałem na objazdówkę po cmentarzach ( jakoś 300-320km w sumie jednego dnia ), to kupiłem gumy między sprężyny, bo wiedziałem że będę jeździł w 5 os i coś tam w bagażniku. Raczej jestem przeciwnikiem montowania gumy w sprężyny, ale jak mus to mus. Jakoś się jechało, ale i tak dobijało, czy obierało na dziurach, nierównościach.
Czym może być to spowodowane ?
Moja dorożka - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=325090
Alpine Fantomface CDA-7897->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1)->woofer Focal K2P, Rodek R4100A2->STX 8" 23L@35Hz
Alpine Fantomface CDA-7897->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1)->woofer Focal K2P, Rodek R4100A2->STX 8" 23L@35Hz
- tomek mk2 BDE
- sex cylinder
trzeba kupic na szrocie uzywane oryginalne sprezyny(bo pewnie masz jakis tani podrob ze sklepu) i sprawa zalatwiona lub jezeli chcesz zeby ci sterczal jak koza to zaloz na tyl sprezyny od passata b3 sedan. koszt uzywanych 30-40zl sztuka
- Paweł Marek
- V.I.P.
typowe springi do mk3 np Lesfjors czy jakoś tak i masz po problemie. Dedykowanych nowych sprezyn do GTI raczej nie znajdziesz nigdzie w rozsadnej cenie, chyba że trafisz na dobre używki.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Do używanych oryginalnych sprężyn od GTi mam dojście i trochę tego będzie ( na chwilę obecną z 6 kompletów ), ale jak rozpoznać czy sprężyna będzie dobra.
Jak bym założył sprężyny od normalnego golfa to bym miał wyżej tył, a to nie za bardzo bo na przodzie siedzi gwint i auto by wyglądało jak taczka w przechyle.
Jak bym założył sprężyny od normalnego golfa to bym miał wyżej tył, a to nie za bardzo bo na przodzie siedzi gwint i auto by wyglądało jak taczka w przechyle.
- Paweł Marek
- V.I.P.
no własnie nie ma jak, dowiesz się jak założysz. Natomiast nie będzie stał wyżej, albo nieznacznie. Ponieważ to amortyzator do GTI jest ok 3 cm krótszy a nie sama sprężynaGawior pisze:ale jak rozpoznać czy sprężyna będzie dobra.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Zawsze myślałem że to sprężyna od GTi jest niższa, a amortyzator taki sam i jego skok dostosowuje się do tej sprężyny.
Z tymi używanymi no właśnie jest raczej ciężko coś ustrzelić, zwłaszcza że oryginalne latają od początku auta,ale chyba połowa z nich będzie lepsza od moich. Nawet nie wiem czy są oryginalne, czy ktoś zmieniał.
Z tymi używanymi no właśnie jest raczej ciężko coś ustrzelić, zwłaszcza że oryginalne latają od początku auta,ale chyba połowa z nich będzie lepsza od moich. Nawet nie wiem czy są oryginalne, czy ktoś zmieniał.
- Paweł Marek
- V.I.P.
co do sprężyny to niema szans określić jej długości prawidłowej, bo przecież chodzi o jej długość pod obciążeniem, a wyjściowo jest twardsza, a dochodzi stopień zużycia. Radzę ci nie przejmuj się tym, kup standardowe spręzyny nowe do GTI będziesz zadowolony, chyba że masz kasę na ASO albo czas na grzebanie się z używkami.
Pamiętaj też żeby zamontować odboje nowe jeśli Twoje są zużyte.
One tez wiele dają jeśli chodzi o "siadanie" auta
One tez wiele dają jeśli chodzi o "siadanie" auta
Po odbojach to tylko pamięć została. Tam gdzie jest zamontowany odbój, u nasady (mocowania ) jest tylko próchnica z niego z jednej i z drugiej strony.
- Paweł Marek
- V.I.P.
odboje nic nie znaczą dla siadania auta, pełnią tylko funkcję awaryjną na wypadek potężnego tąpnięcia w dziurę oraz uszczelniają tłoczysko żeby syfu nie naleciało