Czy te klocki są dobrze założone?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam forumowiczów!!
Mam problem z moim autem. POjawił sie wg mnie w okresie po zmianie klocków nie wiem czy zaraz czy później.
Otóż Gy jade powiedzymy 110km/h to słychać buczenie tak jakby auto kreciło sie ok 5tys obrotów. ALe to nie sillnik bo jak wrzuce na luz to nadal słychać. Jak zwalniam to słychać jak sie wycisza. Przy 140 to już jest wycie. Zacząłem oglądać moje klocki i 1 spostrzeżenie to wg mnie są tarcze są strasznie gorące nawet po przejechaniu 5km zwłaszcza lewa nie da sie jej tknąc po 4-5km jazdy i 4-5hamowaniach z niedużych predkości. Zauważyłem że klocek jakby sie wysuwa, spójrzcie czy mam racje?
Czy on nie powienien siedzeć w tych wytoczeniach które zaznaczyłem??? W związku ztym wg mnie wysunieciem nie wyciera całej tarczy wygląda ona tak:
Czy to normalne??? Czy to buczenie może być spowodowane tym klockiem czy może szukać przyczyny np w łożysku po czym poznać że to może być ono??? wymieniałem je 15tys km temu. Jak sie pózniej okazało nie potrzebnie.
Pomóżcie mi bo nie wiem czy mam racje z tymi klockami???
Bo zaprowadze go do gościa który mi zmieniał te klocki tlyko boje sie że on powie że nie mam racji a jak tak naprawde nie wiem czy mam racje
Poradzźcie
Mam problem z moim autem. POjawił sie wg mnie w okresie po zmianie klocków nie wiem czy zaraz czy później.
Otóż Gy jade powiedzymy 110km/h to słychać buczenie tak jakby auto kreciło sie ok 5tys obrotów. ALe to nie sillnik bo jak wrzuce na luz to nadal słychać. Jak zwalniam to słychać jak sie wycisza. Przy 140 to już jest wycie. Zacząłem oglądać moje klocki i 1 spostrzeżenie to wg mnie są tarcze są strasznie gorące nawet po przejechaniu 5km zwłaszcza lewa nie da sie jej tknąc po 4-5km jazdy i 4-5hamowaniach z niedużych predkości. Zauważyłem że klocek jakby sie wysuwa, spójrzcie czy mam racje?
Czy on nie powienien siedzeć w tych wytoczeniach które zaznaczyłem??? W związku ztym wg mnie wysunieciem nie wyciera całej tarczy wygląda ona tak:
Czy to normalne??? Czy to buczenie może być spowodowane tym klockiem czy może szukać przyczyny np w łożysku po czym poznać że to może być ono??? wymieniałem je 15tys km temu. Jak sie pózniej okazało nie potrzebnie.
Pomóżcie mi bo nie wiem czy mam racje z tymi klockami???
Bo zaprowadze go do gościa który mi zmieniał te klocki tlyko boje sie że on powie że nie mam racji a jak tak naprawde nie wiem czy mam racje
Poradzźcie
-
- Użytkownik
- Silnik: AHF
- Kontakt:
Re: Czy te klocki są dobrze założone?
Boze co to za idiota zakładał. Zmien to jak najszybciej bo djadzie do tragedi. Pewnie ze jest zle. Nawet nie ma dyskusji. Albo klocki nie do tego modelu.
Pozdro
ZC
Pozdro
ZC
Tak też myślałem tylko zastanawia mnie jak można je źle założyć tam są przecież u góry chyba jakieś mocowania i inaczej sie ich nie da założyć. No ale nie wiem jutro zaprowadze go do gościa co to zakładał. Dzis mi spojrzał i powiedział że nie wie ćzy to dobrze czy źle musi rozebrać. Ciekawe.
No ale czy to buczenie to moze być własnie od tego???
No ale czy to buczenie to moze być własnie od tego???
No chyba robil to jakis praktykant albo ktoz z bardzo malym pojeciem na ten temat... Klocki nie sa wsuniete na swoje miejsce. Bardzo mozliwe ze te buczenie jest wlasnie od tego.
- VWaldini81
- LDZ
Ta blacha na klocku powinna być włożona w tłoczek, a nie odwrotnie. Co to za mechanik
Ja niestety nie zgodzę się się z tobą. Po prostu jest to spartolone musisz wcisnąć te blaszki w zacisk, jak umiesz zdjąć koło i masz nimbus 7 (koszt max 10 zł) to naprawisz to sobie w ciągu 10 min. Zdejmiesz koło poluzujesz 2 nimbusy wciśniesz klocek do końca blaszki zaskoczą skręcisz i po kłopocie. Nie jeździj już do tego gościa a klocki zmieniaj sobie sam nawet pod blokiem.VWaldini81 pisze:Ta blacha na klocku powinna być włożona w tłoczek, a nie odwrotnie. Co to za mechanik
dokładnie - 2 klocki maja blachy pasujące do tłoczka i 2 pasujące do zaciskuVWaldini81 pisze:Ta blacha na klocku powinna być włożona w tłoczek, a nie odwrotnie. Co to za mechanik
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
Źle, źle i jeszcze raz źle. Klocek jest na prawidłowym miejscu.grg474 pisze:dokładnie - 2 klocki maja blachy pasujące do tłoczka i 2 pasujące do zaciskuVWaldini81 pisze:Ta blacha na klocku powinna być włożona w tłoczek, a nie odwrotnie. Co to za mechanik
Klocek na górze w tłoczek, klocek pierwszy z prawej na zewnątrz. Najbliżej prawdy jest Zimny Chirurg, to zły model klocka. Prawidłowy nigdy tak się nie ustawi, bo ramiona nie pozwolą. Chyba, że są ułamane.
- VWaldini81
- LDZ
Są klocki które mają dwie blachy tylko na dwóch klockach i one idą od strony tłoczka w 1,9tdi a i są i takie co mają 4 blachy.
Na pierwszym zdjęciu nie widać klocka wewn. i nie można było stwierdzić czy ma blachę.
Na pierwszym zdjęciu nie widać klocka wewn. i nie można było stwierdzić czy ma blachę.
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
OMG I jeszcze za to zapłaciłeś niestety Że to pomstę do nieba woła to mało Gołym okiem widać, że to "nie leży" te klocki muszą być od innego modelu, bo jak można założyć źlegregor88 pisze:Czy te klocki są dobrze założone?
No własnie też doszedłem do wniosku że ramiona nie pozwolą założyć klocków inaczej. Więc wychodzi jednak na to że te klocki są od innego modelu. Tylko jak to teraz sprawdzić...
Może wyciągne drugi klocek i porównam wymiary i miejsce położenia blach i cos wyjdzie???
Może wyciągne drugi klocek i porównam wymiary i miejsce położenia blach i cos wyjdzie???
- VWaldini81
- LDZ
Jeden rodzaj klocków http://moto.allegro.pl/ate-klocki-przod ... 45505.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Drugi rodzaj http://moto.allegro.pl/klocki-ate-tyl-v ... 24433.html" onclick="window.open(this.href);return false; - koleś ma źle wpisane bo to są na przód takie jak ty masz założone. I to są dwa rodzaje do 1,9tdi.
Drugi rodzaj http://moto.allegro.pl/klocki-ate-tyl-v ... 24433.html" onclick="window.open(this.href);return false; - koleś ma źle wpisane bo to są na przód takie jak ty masz założone. I to są dwa rodzaje do 1,9tdi.
Panowie dzieki za informacje wszelkie. Gość wyciągnął i założył klocki jeszcze raz i wszystko gra u mnie nie zwróciłem uwagi ale wszystkie chyba mają 4 blachy. Choć teraz nie jestem pewien. W każdym razie klocek jest na miejscu i po pierwszej jeździe widać że dociera całą powierzchnie tarczy.
Wielkie dzieki, Tylko nie wiem jak jest z tym grzaniem sie tarcz sprawdze jutro. Buczenie niestety nie znikneło i to mnie martwi, ale założe temat tego dotyczący i opisze co sam zauważyłęm.
Jeszcze raz dziekuje za pomocne informacje.
Wielkie dzieki, Tylko nie wiem jak jest z tym grzaniem sie tarcz sprawdze jutro. Buczenie niestety nie znikneło i to mnie martwi, ale założe temat tego dotyczący i opisze co sam zauważyłęm.
Też miałem buczenie, po wyminie łożysk w przednich piastach nastała cisza.gregor88 pisze: Buczenie niestety nie znikneło i to mnie martwi, ale założe temat tego dotyczący i opisze co sam zauważyłęm.