Stuki z zawieszenia przód...
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam
Golfie IV TDI 90KM moc 1999r wymieniłem w przednim zawieszeniu drążki + koncówki
Łączniki stabilizatorów , Poduszki stabilizatorów,tuleje wahacza....
Po wymianie owych części trochę ucichło ale jest jeszcze jeden uciążliwy odgłos...A mianowicie
Gdy jadę na wprost i przejeżdżam przez "śpiących policjantów" to mam taki głośny odgłos... lub jak przejeżdżam przez nierówność na zakręcie...
dochodzi to z przedniego zawieszenia......??
Myślę nad poduszkami i łożyskiem amortyzatorów tylko jak to można z diagnozować ??
Czekam na odp.
Golfie IV TDI 90KM moc 1999r wymieniłem w przednim zawieszeniu drążki + koncówki
Łączniki stabilizatorów , Poduszki stabilizatorów,tuleje wahacza....
Po wymianie owych części trochę ucichło ale jest jeszcze jeden uciążliwy odgłos...A mianowicie
Gdy jadę na wprost i przejeżdżam przez "śpiących policjantów" to mam taki głośny odgłos... lub jak przejeżdżam przez nierówność na zakręcie...
dochodzi to z przedniego zawieszenia......??
Myślę nad poduszkami i łożyskiem amortyzatorów tylko jak to można z diagnozować ??
Czekam na odp.
Stuki z zawieszenia przód... PROSZĘ O POMOC!!!
jak to wszystko wymieniłeś to zostały Ci jeszcze sworznie zwrotnicy , no i sam amortyzator może być uszkodzony
- biercok mkII
- Gadatliwa bestia
Raczej to nie lozysko poduszki bo ono jak jest zatarte to zgrzyta jak skrecasz i czuc przy skrecaniu tak jakby cos haczylo. A jak chcesz to sprawdzic to jeden na postoju kreci maksymalnie kierownica w jedna i druga strone a drugi slucha czy cos zgrzyta, czeszczy w okolicy poduchy tyle moge pomoc. Pozdrawiam.
Możesz nie mieć odbojów, mogą to być amortyzatory, albo górne mocowania
Re: Stuki z zawieszenia przód... PROSZĘ O POMOC!!!
miś fazi pisze:jak to wszystko wymieniłeś to zostały Ci jeszcze sworznie zwrotnicy , no i sam amortyzator może być uszkodzony
Sworznie zwrotnicy Li P strona wymienione generalnie jak jadę prosto i niema dość dużych dziur to wszystko jest ok .
Najgorzej jak są głębokie małe dołki to strasznie wali....
Lub jak jadę w zakręcie i jest poprzeczna nierówność wtedy też stuka....
ja stawiam kolego na padniety amortyzator. Podjedz gdzies na test amorów i Ci wyjdzie ile jeszcze im zostało %
Gumki na stabilizatorze wymieniłeś a widziałeś w jakim jest stanie???. Ewentualnie może być tak wytarty że nowe gumki nie pomogą
Niech Golf bedzie z Tobą :)
Posiadam kabelek + VAG w razie czego pomogę. Pisać !!!!
Specjalista w 1.6 SR - AKL- :)
Posiadam kabelek + VAG w razie czego pomogę. Pisać !!!!
Specjalista w 1.6 SR - AKL- :)
A właśnie kolego ggregorii, ja mam mkIII 1.9 TDI i wymieniałem gumki mocujące stabilizator do wahaczy na nowe ale jak w czasie skręcania np na skrzyzowaniu ugnie się troche zawieszenie to stuknie, nie zawsze, to może być stabilizator?? Te gumki do wymiany mocujące go do podwozia??
Re: Stuki z zawieszenia przód... PROSZĘ O POMOC!!!
ggregorii pisze:Gumki na stabilizatorze wymieniłeś a widziałeś w jakim jest stanie???. Ewentualnie może być tak wytarty że nowe gumki nie pomogą
Tak generalnie wszystkie łączniki ,gumy stabilizatora , kpl drążki kierownicze oraz tuleje metalowo gumowe wahacza jak i sworznie wymieniłem
poducha amortyzatora padła. U mnie w mk III robiło to samo i podobnie jak kolega wszystko wymieniłem i nic dalej to stukało. ja na twoim miejscu bym to zobaczył bo z czasem to łożysko się wyrabia i zaczyna stukać ale przeważnie jak przód samochodu gwałtownie sie uniesie opadnie jak na leżącym policjancie a przy dobrym wspomaganiu nie odczujemy różnicy czy łożysko jest dobre czy padło
Powrót na stare dobre TDi;)
OK PO WYMIANIE PODUSZEK AMORTYZATORÓW -UCIĄŻLIWE DŹWIĘKI PRZESTAŁY DOSKWIERAĆ