bicie kierownicy przy delikatnym hamowaniu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam wszyskich , prosze o pomoc - Z poczatkiem sierpnia wymienilem w Moim MK4 tarcze + klocki z przodu firmy TRW . Z poczatku bylo wszysko wporzadku ale po przejechaniu ok 2 tys km . zaczelo bić na kierownicy przy delikatnym hamowaniu powyzej 50 km/h . przy mocnych hamowaniu tego efektu nie ma . Poderjzewam krzywa tarcze acz kolwiek nie przypominam sobie sytuacji abym wjechal na rozgrzanych tarczach w wode . Jesli chodzi o zawieszenie to nie mam z nim zadnych problemow , nic nie stuka ani puka. Wyczytalem, ze problemem moze byc zle osadzenie tarczy na piascie badz syf na piascie -
---- moje pytanie to czy przy zlym zalozeniu tarczy badz zle wyczyszczonej piascie - objawy bicia moga sie pojawic dopiero po przejechaniu ok 2tys km czy powinny byc od razu .[/b] [/size]. Mysle nad przetoczeniem tarcz .
Wiem ze temat byl powielany ale nie znalazlem odpowiedzi na moje pytanie ., dodam ze na felgach stalowych jak aluminiowych jest to samo wiec wywazanie kol odpada .
---- moje pytanie to czy przy zlym zalozeniu tarczy badz zle wyczyszczonej piascie - objawy bicia moga sie pojawic dopiero po przejechaniu ok 2tys km czy powinny byc od razu .[/b] [/size]. Mysle nad przetoczeniem tarcz .
Wiem ze temat byl powielany ale nie znalazlem odpowiedzi na moje pytanie ., dodam ze na felgach stalowych jak aluminiowych jest to samo wiec wywazanie kol odpada .
- Johnatan
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
też sobie nie przypominam sytuacji w której zgiąłem prawą tarcz hamulcowa a mam krzywą trzeba ściągnąć koło odpalić fure i puścić na biegu aż tarcza zacznie sie kręcić i popatrz czy bije
http://adven-vksh.ru/14f20" onclick="window.open(this.href);return false;
tak tylko ze furak ma abs-esp-asr wiec nie wiem jak to bedzie jak dzwigne jedno kolo i go odpale to czy nie przeniesie napedu na drugie tak jak to sie dzieje np w zime na sliskiej nawierzchni , tyle ze nie takie bylo moje pytanko . ale dzieki za rade .
- Johnatan
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
huh. to lepiej dac go całego w górę.. Nie wiem nie spotkałem sie z esp asr
Zdejmij te tarcze i daj przetoczyć lub podjedź do jakiegoś warsztatu to przetaczają tarcze bez demontażu. Byc może się wykrzywiły.
Pewnie sie skonczy nad przetoczeniem tarcz , ponoc w Paniowkach przetaczaja bez sciagania tarcz. A co z ta piastą ?
Gdybys miał bicie piasty to równiez rzucaloby ci kierownicą podczas normalnej jazdy. Zasadniczo przed każdym przetaczaniem powinno sie sprawdzac te bicie.
apoki co jestem ugadany na przetaczanie tarcz , takze zobaczymy co bedzie dalej .
- Johnatan
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
strzeż sie mechaników który na widok tarczy powiedzą łe panie! tego sie nie da zrobic bo ona jest krzywa na pieście a nie na powierzchni ciernej.. panie nowe tarcze trzeba! Spotkałem takich
Witam!Czasami problemem są tuleje wachacza.Walczyłem z biciem kierownicy od dłuższego czasu, wymiana tarcz- na początku bosch problem nie ustępował (podobno kiepska jakość ) potem droższe ATE i dalej to samo. Na stacji diagnostycznej nie znaleźli niczego -dopiero wymiana tulei przyniosła rezultaty.
- Johnatan
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
Popieram, to mozliwe.psilos1 pisze:dopiero wymiana tulei przyniosła rezultaty.
DZIEKI wielkie za pomoc , i podpowiedzi co moze byc przyczyna . Zobacze jak bedzie po przetoczeniu , oczywiscie przed przetoczeniem poprosze aby mi sprawdzili czy tarcza napewno wymaga toczenia - jesli toczenie nic nie da, bede szukal przyczyny w zwieszeniu . Problem trzeba wyeliminowac bo komfortu przy hamowaniu zero .
witam , dzisiaj bylem w warsztacie zobaczyc gdzie jest problem, zawieszenie sprawdzone na stacji i bez problemow , sprawdzenie tarczy miernikiem zegarowym wykazalo bicie tarczy ponad norme wiec tarcza do toczenia , przy okazji sprawdzona piasta i niestety tez jest bicie na niej wiec do wymiany , wiec koszta naprawy beda spore , gdyz uslyszalem 80 zl za wymiane piasty z lozyskiem i cena piasty od 60 do 250 zl + osobno lozysko..
---Jakiej marki polecanie piaste + lozysko za rozsadna cene .
---Jakiej marki polecanie piaste + lozysko za rozsadna cene .