Buczenie/rzężenie przy skręcie w lewo

Tutaj piszemy tylko o problemach związanych z podwoziem i zawieszeniem

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

frik85
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: frik85 » czw wrz 13, 2012 09:44

Drodzy Bracia i Siostry forumowicze. Jestem posiadaczem Golfa VI 2.0 TDi, 140KM, 2008. Kilka miesięcy temu pojawił się u mnie pewien problem, z którym do dzisiaj nie mogę sobie poradzić. W trakcie skręcania w lewo, w szczególności na rondach kiedy dodaję gazu, z przodu, bardziej z prawej strony słychać rzężenie, strasznie denerwujący, metaliczny odgłos. Podczas jazdy na wprost ostatnio pojawiło się buczenie, podobne do kończącego się łożyska. Wymieniłem oba łożyska z piastami z przodu, tylne są w porządku, ale nic się nie zmieniło. Golfik ma zaledwie 42.000 km. Mechanik zamienił przeguby miejscami, ale dźwięk pojawiał się dalej tylko przy skręcie w lewo. Zrobiliśmy też przeszczep półosi na próbę z innego VW, ale dźwięk dalej się pojawiał przy skręcie w lewo. Założyłem zimowe felgi z oponami i dalej to samo. Nie mam już pomysłu co to może być, a boję się zaglądać do serwisu, bo tam pewnie wyczyszczą mi kieszenie do zera. Proszę o pomoc. Każda uwaga może okazać się pomocna. Z góry dziękuję.

Awatar użytkownika
marcin7x5
_
_

Post autor: marcin7x5 » czw wrz 13, 2012 14:23

Może problem tkwi w mechanizmie róznicowym. Włąsnie podczas jazdy po łuku on działa i stad te odgłosy.

Awatar użytkownika
jhosef
_
_
Kontakt:

Post autor: jhosef » czw wrz 13, 2012 15:54

Auto na podnośnik i osłuchać skrzynię na dyfrze.

Awatar użytkownika
mssg1
Użytkownik
Użytkownik

Re: Buczenie/rzężenie przy skręcie w lewo

Post autor: mssg1 » ndz wrz 16, 2012 14:40

Metaliczny dźwięk przy skręcaniu to najprawdopodobniej przegub ma już dość :]

VW Bora, 1.9 TDI, 2004 rok, 101 KM, silnik w wersji ATD, automat, 5-biegowy TIP-TRONIC
Yamashka R6 :]

frik85
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: frik85 » pn wrz 17, 2012 10:10

Tak jak napisałem, przeguby były zamienione miejscami, a dźwięk pojawiał się dalej tylko przy skręcie w lewo, później przełożone były obie półosie z innego VW i dalej było to samo. Wszystko wskazuje na mechanizm różnicowy, tak jak pisali koledzy wyżej. W tym tygodniu poszukam jakiegoś kumatego mechanika, który podejmie się sprawdzenia tego.

frik85
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: frik85 » czw wrz 27, 2012 09:30

Usterka zdiagnozowana i naprawiona. Niestety nie obyło się bez serwisu. Pękła poduszka pod skrzynią biegów, przez co silnik w trakcie skrętu w lewo przesuwał się maksymalnie w prawo i zaczynało rzęzić. koszt naprawy to 310 zł poduszka, 155 zł diagnoza i 423 zł naprawa. Pomijam fakt, że bez potrzeby zapłaciłem 900 zł za łożyska, które wydaje mi się już zaczynają "bzyczeć". Tak, że po raz kolejny chciałem zaoszczędzić na serwisie i zapłaciłem za niepotrzebne naprawy. Nauczka na przyszłość, jak mechanicy nie znają przyczyny, lepiej nie dumać tylko jechać do serwisu.

Awatar użytkownika
jhosef
_
_
Kontakt:

Post autor: jhosef » czw wrz 27, 2012 10:06

frik85, poprawna diagnoza podstawą naprawy :bigok:

piter2204
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Re: Buczenie/rzężenie przy skręcie w lewo

Post autor: piter2204 » śr lut 11, 2015 12:13

marcin7x5 pisze:Może problem tkwi w mechanizmie różnicowym. Właśnie podczas jazdy po łuku on działa i stad te odgłosy.
Jak to zdiagnozować. ? Mam podobne objawy co kolega z pierwszego postu. Podczas skręcania w lewo i dodawaniu gazu (lub gaz na tym samym poziomie, ale nie odpuszczony) słyszę metaliczne obcieranie, grzechotanie. Jeśli w zakręcie nie dodaję gazu (sprzęgło w podłodze lub hamuje skrzynią) wówczas nie odczuwam żadnych problemów. Początkowo obstawiałem przegub, wiec postawiłem auto na kobyłkach i wymieniłem przegub prawy-zewnętrzny-to nic nie pomogło. Powoli zabierałem się za samodzielna wymianę łożyska prawy-przód, ale obawiam się, że to może być inna przyczyna. Obejrzałem prawą stronę od komory silnika i nie widzę, żeby silnik z akcesoriami przesuwał się w prawo na zakręcie i obcierał-brak śladów.
Sorki, ale napisałem w prefiksie mk6, ale dotyczy platformy PQ34, czyli MkIV, Bora, new Beetle, etc..

Awatar użytkownika
marcin7x5
_
_

Post autor: marcin7x5 » śr lut 11, 2015 19:43

Jeżeli chcesz sprawdzić mechanizm różnicowy to przód auta do góry i kręcimy kołem lewym lub prawym blokując jednocześnie koło nie obracane. Ewentualnie na podniesionym aucie i odpalonym silniku (najbezpieczniej na biegu jałowym) wrzucamy 1 bieg i idziemy delikatnie przyblokować jedno z kół - symulacja jazdy po łuku drogi.

piter2204
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: piter2204 » pt lut 13, 2015 17:47

Ok, dzięki. Jak sprawdzę, to dam znać o wynikach testu.

piter2204
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: piter2204 » pn maja 18, 2015 06:39

Póki co nie mogę wykonać sprawdzenia-po podniesieniu auta i zdjęciu kół z dwóch stron (przód) półosie opierają się o sanki i nici z testu. Musiałbym ścisnąć sprężyny, a zwykły ściągać nie podchodzi (śruba wkręca się w nadkole)

piter2204
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: piter2204 » pt lis 06, 2015 14:12

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie i zawieszenie”