Szarpanie lewym kołek podczas skręcania

Tutaj piszemy tylko o problemach związanych z podwoziem i zawieszeniem

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

van_krys
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: van_krys » śr lip 17, 2013 20:45

A wiec tak od początku opisze mój problem i powiem co do tej pory zdąrzyłem wykluczyć i co zrobiłem i liczę na pomoc z waszej strony drodzy forumowicze :)

Podczas skrecania w prawo gdy wieksze obciazenie jest na lewym kole odczuwam przy wiekszych predkosciach powyzej powiedzmy 60km/h szarpanie i stukanie w lewym kole odczuwalne jest to na kierownicy i takze na drązku zmiany biegów. Szarpanie te nie wystepuje przy skrecaniu w lewo, wtedy jest wszystko idealnie.
podczas jazdy na prost takze wszystko jest jak najbardziej ok, chodz podaczas zjechania z wyboi w dół gdy nasila sie docisk na lewe koło przez doslownie sekunde mozna odczuc takie szarpanie lewym kolem jak w przypadku nie wywazonego koła.

bylem na diagnostykach i niestety nikt nie potrafił mi podać przyczyne tego zjawiska.

Opony i felgi sa w 100% dobre gdyż były wywazane sprawdzane i dla pewnosci przelozylem z drugiego auta felgi w ktorym jest wszystko ok i dalej te zjawisko jest u mnie w golfie nawet na innych felgach.

2 miesiace temu wymieniłem sprezyny i amortyzatory na nowe przednie i tylne oraz jakies 2 tyg temu wymieniłem gumy na wahaczach wszystkie z przodu oraz końcowki drążków.
Dodam ze mialem podobna sytuacje z ta sama strona i wtedy wlasnie byly to gumy na wahaczach i wszystko ucichlo a teraz znowu.
Nie ma zadnych luzow na zawieszeniu.

Mam nadzieje ze coś poradzicie.

muszkatobiasz
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: muszkatobiasz » śr lip 17, 2013 21:32

jeśli tuleje na wahaczu ok to sprawdź poduszkę skrzyni biegów czy nie jest wybita ,zerwana lub przegub może się blokować

van_krys
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: van_krys » czw lip 18, 2013 13:46

Właśnie wymieniliśmy poduszke od skrzyni biegów i niestety nie zmieniło to nic. Szarpanie dalej występuje.
I z przegubami jest takze wszystko w porzadku.

Awatar użytkownika
Jarek_NS
Forum Master
Forum Master

Post autor: Jarek_NS » czw lip 18, 2013 15:25

A poduszki amortyzatora zmieniałeś? może tam się łożysko jest padnięte?

Moje MK4 AXR+ Pakiet V6 MFD+FULL FIS EVOLO STP viewtopic.php?f=89&t=483752
Obrazek

Awatar użytkownika
rosper85
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: rosper85 » czw lip 18, 2013 16:59

kiedyś kumpel miał sytuację z odważnikiem na półosi, który był luźny... spójrz na lewą półoś, może po prostu jak lewa strona się ugina, to odważnik nagina o stabilizator, sprawdzenie nic nie kosztuje, a nóż widelec :bajer:

[img]http://img217.imageshack.us/img217/3116/tdihi9gy3.jpg[/img] [img]http://img232.imageshack.us/img232/5782/eatsleepvwdp1.gif[/img]
[img]http://img176.imageshack.us/img176/4189/rosperpr9.jpg[/img]
Lubię jak kolumbryna po asfalcie płynie.. nie spodziewałbym się, że to kiedyś minie....

Awatar użytkownika
Fafik258
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Fafik258 » czw lip 18, 2013 20:30

van_krys pisze:szarpanie
Zasadnicze pytanie w jakiej płaszczyźnie

Awatar użytkownika
marcin7x5
_
_

Post autor: marcin7x5 » pt lip 19, 2013 09:24

A ja bym się przyjrzał łozysku koła. Skoro to wystepuje tylko wtedy kiedy te łozysko jest obciązone to może juz jego życie dobiega konca.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie i zawieszenie”