Stuki po wymianie przegubu golf II

Tutaj piszemy tylko o problemach związanych z podwoziem i zawieszeniem

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

luki3105
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: luki3105 » ndz lip 13, 2014 19:57

Witam
Mam prośbę o pilną poradę.
W sobotę wymieniłem przegub zewnętrzny lewy wszystko zrobione wg porady, w pierwszej testowej jezdzie nic nie stukalo. Teraz po przejechaniu 40 km słychac stuki przy mocnym skręcie w prawo.
Moje pytanie brzmi co mogłem zorbić źle. Przegub wymieniłem na Metelli, nic innego nie było, w zestawie miałem tylko metalową podkładkę nie bylo tej z tworzywa, czy to ze zastosowalem starą podkładkę może być przyczyną tych stuków? Jeśli ktoś moze niech napisze jak powinny być założone te podkładki, ja zalozylem w ten sposób metalaowa wypukłością do skrzyni a z tworzywa wypukłościa do koła, czy to jest prawidłowo, jutro chce jeszcze raz to rozebrać dlatego potrzebuje pilnej porady bo we wtorek muszę miec auto na chodzie bo mam wyjazd. Czy to możliwe ze przegub jest wadliwy ?
Czy mogę w takim stanie zrobic trase ok 500 km co radzicie?

Witam dziś doszedłem co było a mianowice padł również przegub wewnętrzny, objawy dawał takie same jak zew. tzn stukanie przy mocnym skręcie w prawo przy dodawaniu gazu. To tak jakby ktoś miał coś podobnego.
Temat do zamknięcia.

Awatar użytkownika
Michał_1977
_
_
Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM)
Silnik: Zły!
Kontakt:

Post autor: Michał_1977 » śr lip 16, 2014 09:41

luki3105 pisze:Witam dziś doszedłem co było a mianowice padł również przegub wewnętrzny
Pewnie zewnętrzny nabijałeś bez demontażu półosi i przez uderzenia padł wewnętrzny.Takie jest ryzyko...
Czasem warto poprosić kogoś by mocno trzymał półoś podczas nabijania.

:arrow: Zielony GTD-ARL 315HP/615Nm :satan: + Climatronic :zimny: + grzane skóry i inne wodotryski \:D/
Obrazek

luki3105
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: luki3105 » czw lip 17, 2014 17:25

Witam
Otóż miałem wyciągnięta półoś i robiłem wszystko zgodnie z poradami z forum, po prostu były uwalone dwa, wewnętrzny też miał luz na bieżniach i przeskakiwał.

luki3105
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: luki3105 » ndz lip 27, 2014 07:27

Witam
Dziś po 700 km od wymiany znów zaczęły się stuki w tym samym miejscu, dodam ze wycieka smar spod osłony przegubu zewnętrznego i nie trzyma jedna śruba
na wewnętrznym. Co radzicie bo planuje znów się za to zabrać czy możliwe ze przez tą nietrzymającą śrubę są te stuki, czy możliwe że przegub/y padł/y (wewnętrzny Metelii, zewnętrzny LPR) po 700 km :shock: ,planuje w środę się tym zając mam zamiar dać nowe śruby na wewnętrznym + klej do gwintów a na zewnętrzny poprawić osolone i uzupełnić smar, czy smar grafitowy będzie odpowiedni.
Dziękuję za wszystkie podpowiedzi.

luki3105
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: luki3105 » wt lip 29, 2014 20:57

Witam
dziś doszedl kolejny objaw najpierw stukalo tylko przy skrecie mocnym w prawo a dzis równiez przy mocnym skręcie w lewo, co sugerowałoby przegub prawy ale prawy byl dobry, czy odkrecajacy sie przegub wewnętrzny równiez daje takie oznaki.
Proszę o pilną odpowiedz bo juz nie wiem co robic, napewno kupię nowe śruby spilne do przegubu + klej do giwntów dam + klucz dynanamometrczyny co jeszcze mozna zrobic zeby to juz bylo ok ?

Witam poraz kolejny, dzis wymienilem śruby dokręciłem z własciwym monentem (42 Nm) dalem klej i pojawił się problem, mianowice pomimo nowych śrub nie mogę jednej dokręcić, uwalone gniazdo we flanszy i teraz pytanie czy jest to wymienialna część, czy ten sposób mocowania zapobiegnie kolejnemu odkręceniu przegubu.
A może macie jakis patent na ten problem, z góry dzięki za jakiekolwiek porady.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie i zawieszenie”