Rozciąganie się śrub w zawieszeniu przednim
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam. Mam problem ze śrubami w zawieszeniu w Golfie VI GTI. Na początku przy gwałtownym przyspieszaniu słychać dziwne stuknięcie i przy hamowaniu gwałtownym również strzela w zawieszeniu. Byłem u swojego mechanika i doszliśmy do wniosku że są to śruby w przodzie zawieszenia jest to jakoś dziwnie zrobione bo podtrzymują one również kolumnę kierownicy i odpowiadają za utrzymanie zawieszenia, Są to 4 śruby które wymieniałem już trzy razy. Najpierw założyliśmy śruby od głowicy bo są wzmocnione wytrzymały jakieś 2 miesiące i znowu to samo strzelanie w zawieszeniu przy gwałtownym przyspieszaniu i hamowaniu. Rozkręciliśmy śruby i okazało się gwint był rozciągnięty wymieniłem na inne śruby pojeździłem miesiąc i to samo potem założyliśmy już wzmocnione 8.8 i po dwóch miesiącach to samo gwint śrub rozciągnięty. Mechanik stwierdził że jest za słabe zawieszenie do mocy silnika i śruby tego przeciążenia nie wytrzymują poradził mi zmianę zawieszenia za 8tys.
Jeżeli ktoś miał albo ma takie problemy prosiłbym o informacje gdzie szukać przyczyny lub faktycznie zawieszenie jest za słabe.
Jeżeli ktoś miał albo ma takie problemy prosiłbym o informacje gdzie szukać przyczyny lub faktycznie zawieszenie jest za słabe.
-
- VWGolf.pl Killer
dziwny przypadek masz,piszesz że zakładałeś od głowicy czyli bardziej mocniejsze jak te 8.8,a ponieważ głowica przykrecana jest śrubami 10.9 a nawet 12.9 i te 8.8 nie są tak twarde jak 12.9 z którą jest problem zagwintować,zastosuj takie,skręć na klej i zobacz,ale powiem szczerze że nie słyszałem o takim przypadku
Sprzedam części do pomp wtryskowych,całe pompy 110afn,90 1z, 90 Z górnym przelewem,pompa renault 1.9dti tłok 11
- darwaz
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Jakim cudem cokolwiek co trzymało się w zawieszeniu na 4 śruby głowicy (tak jak wcześniej pisał kolega zazwyczaj klasa 12.9) mogło rozciągnąć ich gwint? Dokręcając śruby w głowicy diesla można sobie ścięgna naderwać. Nie chce mi się liczyć jaka siła wzdłużna na śrubę 12.9 powoduje jej odkształcenie plastyczne ale na pewno takie siły nie występują w zawieszeniu i to jeszcze rozłożone na 4.
nie mam pojęcia panowie jak one się rozciągają ale jak je zdjeliśmy u mechanika to gwint był już inny rozciągnięty sam mechanik się dziwił jak to możliwe i rozmawiał z jakimś innym mechanikiem i stwierdzili że to wada zawieszenia. Więc pozostaje jeszcze w servisie zapytać ale podejrzewam że powiedzą to samo że trzeba wymienić zawieszenie.
- darwaz
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Ale co to znaczy wymienić zawieszenie? To jak stwierdzenie ze się silnik zepsuł i trzeba wymienić. Co konkretnie? Niech Ci ten mechanik wytłumaczy o co chodzi.
Nie wiem co dokładnie bo nie brałem tego jeszcze pod uwagę. Ale trzeba było by brać pod uwagę to wszystko co podtrzymują te 4 śruby. Niestety na chwile obecną nie mam zdjęcia tego zawieszenia szkoda że nie zrobiłem.
posprawdzaj zawieszenie silnika czy nie jest coś uszkodzone i siły nie przenosza się na inne częsci i dlatego rozciąga śruby...
Też nie bardzo wiem jak może się naciągnąć śruba z normą 12,9 przecież do tego potrzeba gigantycznych sił.
Też nie bardzo wiem jak może się naciągnąć śruba z normą 12,9 przecież do tego potrzeba gigantycznych sił.
byłem nie dawno na przeglądzie i sprawdzaliśmy wszystko luzy na zawieszeniu i ogólnie wszystko było sprawdzane i jest wszystko w porządku i potem jeszcze raz u mechanika sprawdzaliśmy amortyzatory wahacze, drążki i nic nie ma luzów wszystko jak nowe.