Układ kierowniczy pompa wspomagania

Tutaj piszemy tylko o problemach związanych z podwoziem i zawieszeniem

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

oberzine
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: oberzine » śr lut 03, 2016 08:40

Witam, pacjent golf 3 1.6 aea 95r benzyna. Zmieniłem pompę wspomagania bo strasznie się darła, kupiłem ze szrotu z golfera IV po tygodniu zaczęła jęczeć ale sobie myślę kupilem kupę ze szrotu to nie ma co się dziwić. W międzyczasie w Lublinie zregenerowali mi starą pompę. Na początku stycznia zamontowałem tą zregenerowaną, byłem do niedawna zadowolony świetnie chodzi, płynnie kierownica bez żadnych dźwięków. A teraz jak kręce kierownicą to trzeszczy głośniej jeszcze niż na starej pompie, a pompa jęczy jakby ją zarzynali. Jest też duża różnica na zimnym a ciepłym silniku, na zimnym jest ciszej. Co jeszcze dziwne zaczęła trzeszczeć z dnia na dzień bez żadnych objawów wcześniej. Nie mam już pomysłów co dalej, zajadę do tego zakładu co mi pompę wymienili, ale już wiem co usłyszę panie ten samochód ma 20lat bla bla bla oddaj pan na szrot. Co kolejny mechanik to lepszy, może w końcu trafię na jakiegoś dobrego. Może jakieś sugestie co tu robić dalej? A i jeszcze jedno wymieniałem wczesniej pompę u jednego gościa to powiedział co też ma golfa iii panie trzeszczy i będzie trzeszczeć no co pan to golf iii. Do tego nie wróciłem...

muszkatobiasz
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: muszkatobiasz » śr lut 03, 2016 22:56

może masz w układzie opiłki i one niszczą pompy

Awatar użytkownika
machul333
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: machul333 » czw lut 04, 2016 23:39

Wywala płyn przez korek ? Jeśli tak to łapie ci gdzieś powietrze .
Ale na bank masz syf w przewodach . Pompa może jeszcze działać , wymień kilka razy olej wspomagania i zobacz czy dalej tak będzie .
Tylko wymiana musi być totalna , tak długo musisz płukać układ aż wywali cały syf z magla a na bank będzie tam sporo. Ostatnio właśnie robiłem taką operację ponieważ pompa wyła .
Po płukaniu cisza , ale około 2,5l oleju atf poszło

oberzine
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: oberzine » pt lut 05, 2016 17:22

Płynu nie wywala, odtworzyłem korek i kręciłem kierownicą patrząc czy idą jakieś pęcherzyki powietrza. Nie zauważyłem aby się pieniło ale mimo to wspomaganie po tym zabiegu zaczęło ciszej chodzić więc możliwe, że jest tak jak mówisz. Będę płukał, gdzieś czytałem, że można benzyną czy olejem napędowym? w sensie tylko wlać pokręcić kierownicą i wylać bez odpalania silnika? Co myślicie o takim zabiegu?

Awatar użytkownika
machul333
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: machul333 » pt lut 05, 2016 17:43

Ja odczepilem przewód powrotny z magla i najpierw na odpalonym silniku kręcilem chwile a później na zgaszonym aż przestało lecieć . U mnie świeżo wlany wylatywał aż czarny praktycznie przy 2 pierwszych plukaniach .

Jaki płyn masz zalany ? zielony czy czerwony

oberzine
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: oberzine » pt lut 05, 2016 17:58

miałem w planach odkręcić ten na wejściu pompy, a powrotny z magla jest elastyczny? Płyn febi zielony 6162, co to za olej atf?

Awatar użytkownika
machul333
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: machul333 » pt lut 05, 2016 20:18

Do automatycznej skrzyni . zależy jaki kolor korka to idzie albo zielony febi albo czerwony atf.
Ja odczepilem wąż idący od magla do zbiorniczka elastyczny i na maxa w dół go wygialem żeby z magla płyn prosto w dół spływał. na pewno będziesz musiał dużo razy kręcić od oporu do oporu żeby caly płyn wypchnąć.

Awatar użytkownika
ciachotdi
diesel m@ster
diesel m@ster
Auto: Seat mii

Post autor: ciachotdi » śr lut 10, 2016 23:31

ma być zielony minerał a nie czerwony :bajer:

Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem że na świecie jest
tylu idiotów

Awatar użytkownika
machul333
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: machul333 » śr lut 10, 2016 23:44

czemu akurat zielony ? W passacie b4 mam atf od jakichś 10lat , w golfie iii od roku wymieniony właśnie z zielonego .
W jednym jak i drugim wspomaganie pracuje idealnie i nic się z nim nie dzieje

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie i zawieszenie”