Przy skręcie w lewo słychać mocne brrrrr VW Bora

Tutaj piszemy tylko o problemach związanych z podwoziem i zawieszeniem

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

walejar
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: walejar » wt lut 16, 2016 10:49

Witam.
Koledzy mam problem z VW Borą. Przy skręcie w lewo na każdym biegu słychać jakiś dzwięk typu brrrrrr jakby coś o coś dociskało i odbijało się to coś od tego czegoś przez co powstaje taki dzwięk. Przepraszam za głupi opis ale tak to wygląda. Byłem na szarpakach na stacji diagnostycznej i wyszło że zawieszenie jest w porządku. Problem występuję tylko na załączonym biegu. Jeśli samochód jest na luzie to ten dźwięk przy skręcie w lewo nie występuje. Biegi zmieniają się dobrze płynnie i bez oporów. Nie czuje żadnych wstrząsów przy jeździe na naszych dziurawych drogach. Proszę podsuńcie pomysł co to może być co sprawdzić. Byłem u dobrego mechanika ale nie miał pomysłu co to może być.

walejar
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: walejar » śr lut 17, 2016 11:51

Wygląda że to może być skrzynia biegów oczytałem się tutaj bardzo dużo. Jak wykluczyć lub upewnić się mam że to jest faktycznie skrzynia??

jan1966
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: jan1966 » śr lut 17, 2016 12:02

Jak masz na luzie i skręcasz to też to słychać ?

walejar
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: walejar » pt lut 19, 2016 22:57

Na luzie nie słychać tego dźwięku. Czy to może być wina poduszki skrzyni biegów tej od strony kierowcy?

piter2204
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: piter2204 » sob lut 20, 2016 21:11

Sprawdź, czy prawy przegub wewnętrzny nie ma poluzowanych śrub-może też być do wymiany. Sprawdź czy po jeździe na rondzie, dość dynamicznej, nie przenoszą się drgania, hałas na lewarek zmiany biegów.

Mefiu007
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Mefiu007 » czw lut 25, 2016 20:22

gdyby były poduszki to nie miało by znaczenia skręcanie stawiał bym na przegub inne opcje poduszka amora - ułamana sprężyna - opona ociera np o nadkole :chytry:

Awatar użytkownika
marcin7x5
_
_

Post autor: marcin7x5 » pn lut 29, 2016 13:38

Sprawdź czy nie masz rozwalonej tulei metalowo gumowej w prawym wahaczu. Ja u siebie też nie mogłem zlokalizować przyczyny chrobotania przy skręcie w lewo. Jak się okazało przypadkiem to właśnie ta tuleja to powodowała.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie i zawieszenie”