Problem z elektryczną szybą tył - szyba zostaje na górze

Wszelakie problemy związane z nadwoziem i wnętrzem pojazdu

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

dinoole
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: dinoole » sob maja 14, 2016 19:01

Witam,

Otóż jakoś na przełomie zimy, wiosny w pewnym momencie przestała mi działać elektryczna szyba z tyłu, tzn. silniczek pracuje ( cały mechanizm słychać, że chodzi) a szyba ani drgnie w górę ani w dół.
Przeszukałem forum i nie znalazłem do końca rozwiązania mojego problemu.

Dzisiaj:

1) rozebrałem boczek drzwi,
2) otworzyłem czarną zaślepkę i próbowałem jeszcze zdjąć blachę, żeby mieć lepszy dostęp ( ale stanąłem tylko na odkręcaniu kilku śrub od tej blachy)

1) Poniżej zdjęcie z zaślepki:

Obrazek

I stwierdziłem, że mechanizm działa poprawnie góra i dół, z tym że szyba cały czas zostaje na górze. Tak jakby utknęła.

2) Poniżej zdjęcie tego białego uchwytu który jest na samym dole, a szyba w tym momencie znajduje się na górze

Obrazek

3) Znalazłem wewnątrz także, takie oto elementy - jeden z nich połamany

Obrazek

Proszę o pomoc, co w takiej sytuacji można zrobić?
Czy w tym białym uchwycie powinny być jeszcze jakieś elementy które będą ciągnąć szybę do dołu?
Obecnie ten biały uchwyt podniosłem elektrycznie na maksa do góry, a w nim siedzi szyba.

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Post autor: grg474 » ndz maja 15, 2016 07:53

ta zaślepka jest wsadzona w otwór szyby i ten element podnośnika - czyli łączy oba elementy

Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :(, A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5

dinoole
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: dinoole » ndz maja 15, 2016 08:41

Tzn., znalazłem gdzieś na forum, że jeżeli słychać, że cały mechanizm podnoszenia działa to wystarczy odkręcić boczek zdjąć czarną zaślepkę i poprawić (dokręcić) mocowanie szyby w tym uchwycie.

Z tym, że szyba trzyma się mocno cały czas na samej górze. Pomimo zjechania mechanizmem do samego dołu nie widzę jak mógłbym poprawić to mocowanie.
Znalazłem w środku części, które są na zdjęciach.

Proszę o ewentualną pomoc.
I czy muszę zdejmować cała blachę boczku, żeby cokolwiek poprawić? I czy da się zdjąć tą blachę bez ruszania zamka?

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » ndz maja 15, 2016 10:25

dinoole pisze: jeżeli słychać, że cały mechanizm podnoszenia działa to wystarczy odkręcić boczek zdjąć czarną zaślepkę i poprawić (dokręcić) mocowanie szyby w tym uchwycie.
dotyczy szyb przednich
...w tylnych jest kołek rozporowy. Ściągnij szybę rękoma na dół...i przez otwór widoczny na pierwszej fotce zobaczysz otwór w szybie. Trzeba zorganizować kołek i go zamontować na swoim miejscu.
Rozbierać nic nie trzeba...

Awatar użytkownika
cinek2004
"

Re: Problem z elektryczną szybą tył - szyba zostaje na górze

Post autor: cinek2004 » ndz maja 15, 2016 10:46

dinoole pisze:Z tym, że szyba trzyma się mocno cały czas na samej górze.
Może podparta kołkiem żeby nie opadła.

riccardoa
Forum Master
Forum Master
Auto: Bora
Silnik: ARL

Re: Problem z elektryczną szybą tył - szyba zostaje na górze

Post autor: riccardoa » ndz maja 15, 2016 11:43

cinek2004 pisze:
dinoole pisze:Z tym, że szyba trzyma się mocno cały czas na samej górze.
Może podparta kołkiem żeby nie opadła.
Ta zwłaszcza że jak pisze właściciel przestała działać na przełomie wiosny i zimy,to nawet by nie wiedział,że podparł kołkiem? :grin:

dinoole
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: dinoole » pn maja 16, 2016 16:28

Witam,

Dzięki za radę, musi to być jakiś specjalny kołek? To elementy połamane na zdjęciu nr 3 to są elementy tego kołka ?

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Post autor: grg474 » pn maja 16, 2016 16:45

dinoole pisze: To elementy połamane na zdjęciu nr 3 to są elementy tego kołka ?
tak

Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :(, A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5

riccardoa
Forum Master
Forum Master
Auto: Bora
Silnik: ARL

Post autor: riccardoa » pn maja 16, 2016 17:16

dinoole pisze:To elementy połamane na zdjęciu nr 3 to są elementy tego kołka ?
Od strony widocznej na zdjęciu kołek jest cały,jeśli z drugiej strony jest taki sam to jest ok.Jak masz kołek w ręku,to widać jakieś nie naturalne ubytki-wyszczerbienia?
Mi ta ułamana część bardziej wydaje się być częścią uchwytu prowadnicy która trzyma ten kołek z szybą.

dinoole
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: dinoole » sob maja 21, 2016 10:46

Witam Panowie,

Udało się, rozkręciłem boczek, następnie opuściłem szybę ręcznie pokazał mi się otowor w szybie za czarną zaślepką. Tutaj pojawił się problem z włożeniem tego kolka (tulejki).
Znalazłem więc na internecie inny sposób. Odkrecilem blachę, ale jej nie zdejmowałem tylko delikatnie odchyliłem, następnie włożyłem większą tulejkę w otwór szyby a później mniejsza do środka ( mniejszą docisnąłem kombinerkami,gdyż bardzo ciężko wchodzą ). Później wsunąłem szybę w uchwyt gdzie się osadza szyba i docisnąłem ją od góry z całej siły. Te Białe uchywty są tak zrobione ze po naciśnięciu od góry szyba spokojnie się wsuwa wraz z tymi kołkami.

Dzięki za porAdy.

sindbad80
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: sindbad80 » czw cze 02, 2016 09:49

Witam

mam pytanie czy bez problemu można przełożyć mechanizm szyby z elektrycznej na korbe. Nie opuszcza mi się szyba do końca, kolega przywiózł mi cały boczek ale z napędem elektrycznym. I teraz mam gwoździa nie wiem czy się nada. O ile pamiętam u mnie jest wszystko ponitowane.

Będę wdzięczny za pomoc.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wnętrze i Nadwozie”