Kierownica wielofunkcyjna, VW radio navi, licznik
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam!
Otwieram nowy temat poniewaz nie jestem pewny czy cos takiego juz bylo szukalem ale nie moglem nic znalezc. Jesli bylo prosze o przekierowanie mnie;).
Chodzi mi o montaz wymienionych rzeczy w temacie i polaczeniu ich wszystkich razem tzn navi do licznika i do kierownicy wielofunkcyjnej. Posiadam Golfa IV 1.9TDI ahf 110km 98r. Wyczytalem gdzies ze kierownica wielofunkcyjna byla montowana dopiero od roku 01 i stad moje
pierwsze pytanie czy jest mozliwe zamontowanie takiej kierownicy do mojego mk4 i podlaczenie jej do navi zeby mozna bylo sterowac nia navi?
Drugie pytanie jest co do licznika posiadam licznik taki jak ten http://archiwumallegro.pl/licznik_vw_go ... 52186.html moglby mi ktos powiedziec co to za licznik fis 1/2 fis czy moze jeszcze jakis inny i czy bedzie dzialal z navigacja?
Trzecie pytanie jest o navi zauwazylem ze sa navigacje orginalne mfa i rns tak samo z nieorginalnymi moglby mi ktos doradzic co wybrac co by bylo lepsze orginalne czy nieorginalne mfa czy rns?
Czwarte pytanie jest z innej bajki czy zeby zamontowac tempomat wystarczy mi manetka z tempo i wiazka do podlaczenia? czy kazdy mk4 byl przygotowany pod tempomat?
Jesli moglbym prosze o odpowiedzi od ludzi ktorzy sie znaja a nie od pajacow jakich pelno w internecie typu "po co ci nawi w takim gracie kup sobie lepszy"
Z gory dziekuje
Otwieram nowy temat poniewaz nie jestem pewny czy cos takiego juz bylo szukalem ale nie moglem nic znalezc. Jesli bylo prosze o przekierowanie mnie;).
Chodzi mi o montaz wymienionych rzeczy w temacie i polaczeniu ich wszystkich razem tzn navi do licznika i do kierownicy wielofunkcyjnej. Posiadam Golfa IV 1.9TDI ahf 110km 98r. Wyczytalem gdzies ze kierownica wielofunkcyjna byla montowana dopiero od roku 01 i stad moje
pierwsze pytanie czy jest mozliwe zamontowanie takiej kierownicy do mojego mk4 i podlaczenie jej do navi zeby mozna bylo sterowac nia navi?
Drugie pytanie jest co do licznika posiadam licznik taki jak ten http://archiwumallegro.pl/licznik_vw_go ... 52186.html moglby mi ktos powiedziec co to za licznik fis 1/2 fis czy moze jeszcze jakis inny i czy bedzie dzialal z navigacja?
Trzecie pytanie jest o navi zauwazylem ze sa navigacje orginalne mfa i rns tak samo z nieorginalnymi moglby mi ktos doradzic co wybrac co by bylo lepsze orginalne czy nieorginalne mfa czy rns?
Czwarte pytanie jest z innej bajki czy zeby zamontowac tempomat wystarczy mi manetka z tempo i wiazka do podlaczenia? czy kazdy mk4 byl przygotowany pod tempomat?
Jesli moglbym prosze o odpowiedzi od ludzi ktorzy sie znaja a nie od pajacow jakich pelno w internecie typu "po co ci nawi w takim gracie kup sobie lepszy"
Z gory dziekuje
- Pablo Corrado
- Forum Master
Re: Kierownica wielofunkcyjna, VW radio navi, licznik
Kierownicę wielofunkcyjną zamontujesz do auta z CAN, czyli od rocznika '00.
Link podany przez Ciebie do licznika to zwykły licznik, nie ma FIS, ani 1/2 FIS.
Z tego co piszesz to auto masz z rocznika '98, musiałbyś dokupić zegary działające bez CAN- wwypadku pełnego FIS to koszt rzędu 700 pln (biały kruk sprzedawany ostatnio przez naszego forumowego kolegę).
A co do navi to nie bardzo rozumiem - pytasz również o niefirmowane przez VW i chcesz żeby to działało z FISem ??? Raczej niebardzo taka opcja istnieje
Link podany przez Ciebie do licznika to zwykły licznik, nie ma FIS, ani 1/2 FIS.
Z tego co piszesz to auto masz z rocznika '98, musiałbyś dokupić zegary działające bez CAN- wwypadku pełnego FIS to koszt rzędu 700 pln (biały kruk sprzedawany ostatnio przez naszego forumowego kolegę).
A co do navi to nie bardzo rozumiem - pytasz również o niefirmowane przez VW i chcesz żeby to działało z FISem ??? Raczej niebardzo taka opcja istnieje
Scirocco II 1,6 / Scirocco II 1,8 / Corrado G60 / Corrado 2,0 16V / Golf IV 2,0 / Golf IV GTI / Passat B5FL 1,8T / Golf V 1,4 i 1,6
Sprzedam:
-Uszczelkę głowicy 1,8 T 20V (AGU i innych) GOETZE.
-NOWĄ przepustnicę do 1,4 TSI i innych 03C 133 062S.
Sprzedam:
-Uszczelkę głowicy 1,8 T 20V (AGU i innych) GOETZE.
-NOWĄ przepustnicę do 1,4 TSI i innych 03C 133 062S.
koluch pisze:Witam!
Z gory dziekuje
Zacznę od tyłu
TEMPOMAT http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=2&t=163988" onclick="window.open(this.href);return false;
Odnośnie NAWIGACJI nie MFA .. a MFD http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic279632.html" onclick="window.open(this.href);return false; poczytaj
Resztę dopowiedział kolega ...
Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
-
- ->|<-
1. Kiera MF: zdecydowanie odradzam, to qpa roboty i kompletowania gratów, które w dodatku są ciężko osiągalne i często drogie a montaż i ogarnięcie to gigawyzwanie. Jeśli
2. Jeśli masz nr licznika jak z aukcji - xxx 920 xxx to znaczy, że jest pod CAN (lub CAN/analog) i bez fis - ale dziwne, żeby w 1998 już był CAN... FIS to wyświetlacz z temp., spalaniem itd. Z NAVI współpracuje tylko pełen FIS, czyli cały "środek" to wyświetlacz.
3. Raczej tylko ORI navi będzie współpracować z kierą MF i licznikiem (pewności nie mam).
4. Każdy TDi jest przystosowany, trzeba manetka+wiązka+chęci+aktywacja komputerem.
to prawda to do siebie nie zamontujesz, chociaż CAN był już od 06.99.Pablo Corrado pisze:Kierownicę wielofunkcyjną zamontujesz do auta z CAN, czyli od rocznika '00.
2. Jeśli masz nr licznika jak z aukcji - xxx 920 xxx to znaczy, że jest pod CAN (lub CAN/analog) i bez fis - ale dziwne, żeby w 1998 już był CAN... FIS to wyświetlacz z temp., spalaniem itd. Z NAVI współpracuje tylko pełen FIS, czyli cały "środek" to wyświetlacz.
3. Raczej tylko ORI navi będzie współpracować z kierą MF i licznikiem (pewności nie mam).
4. Każdy TDi jest przystosowany, trzeba manetka+wiązka+chęci+aktywacja komputerem.
Kupię:
- HBM'y,
- W8 pod szyber,
- kratki nawiewów z Bory.
" What does the World, mean to You ? "
- HBM'y,
- W8 pod szyber,
- kratki nawiewów z Bory.
" What does the World, mean to You ? "
iigAlisArr pisze:3. Raczej tylko ORI navi będzie współpracować z kierą MF i licznikiem (pewności nie mam).
na forum Octavii ktoś miał w Octavii 1 ori kierownicę multifunkcyjną ( z wyglądu jak w vw) i navi Alpine i sterowanie działało. Nie wiem jak z fisem.
polemizowałbym - są sterowniki multifunkcji z can i bez - pogadaj z thomas1919 autorem tej porady http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=14&t=370342 - auto bez CAN - CAN dokładany niedawnoiigAlisArr pisze:to prawda to do siebie nie zamontujesz, chociaż CAN był już od 06.99.
teraz licznik - masz auto TDI więc jest szansa że licznik z CAN z końcówką 822 zagada
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
-
- Mały gagatek
Nie chcę zakładać nowego tematu także zapytam tutaj. Sytuacja wygląda następująco...od nowości w VW Golfie IV jest zamontowana drewniana kierownica.
Pierwszy właściciel sobie ją zażyczył podczas konfigurowania pojazdu. I teraz pytanie czy gdyby jej nie zamówił to jaką by miał kierownice ( trójramienną czy tą z multifunkcją ).
Jest jakiś sposób żeby to sprawdzić ? Nie ukrywam, że gdyby wszystko było przygotowane pod kierownicę multifunkcyjną to taką bym kupił
Pierwszy właściciel sobie ją zażyczył podczas konfigurowania pojazdu. I teraz pytanie czy gdyby jej nie zamówił to jaką by miał kierownice ( trójramienną czy tą z multifunkcją ).
Jest jakiś sposób żeby to sprawdzić ? Nie ukrywam, że gdyby wszystko było przygotowane pod kierownicę multifunkcyjną to taką bym kupił
master1987, to zamówienie indywidualne wiec taką miał ... co do tego jaką by dostał w standardzie = zależało od wersji wyposażenia autka
Nikt nie pakował multi do auta bez fis-a i z gammą lub betą .... bez zmieniarek etc ...
Nikt nie pakował multi do auta bez fis-a i z gammą lub betą .... bez zmieniarek etc ...
Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google
-
- Mały gagatek
Wersja wyposażenia Highline. Pełny FIS, nawigacja MFD + zmieniarka CD w bagażniku, tempomat, xenon itd. Generalnie auto jest bogato wyposażone.
-
- Mały gagatek
Dodam jeszcze, że w kodach wyposażenia jest wpisana drewniana kierownica (1MJ).
Może jest jakaś zależność między telefonem, a kierownicą multifunkcyjną ? W końcu sterowanie fabrycznym telefonem odbywa się z kierownicy o ile się nie mylę.
Może jest jakaś zależność między telefonem, a kierownicą multifunkcyjną ? W końcu sterowanie fabrycznym telefonem odbywa się z kierownicy o ile się nie mylę.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Pewnie gdyby nie pomysł kierownicy drewnianej to byłaby multifunkcja...ale nie liczył bym na to, że wszystko jest przygotowane pod jej montaż. Najprościej będzie zajrzeć do skrzynki przekaźników i zobaczyć co tam jest. Multifunkcja miała sterowanie radiem i tempomatem...taka z dodatkowym przyciskiem dla telefonu ponoć istnieje ale...czy ktoś to widział w mk4
-
- Mały gagatek
Właśnie bez sensu z tą drewnianą kierownicą...pasuje do tego wnętrza jak...nie napiszę już co. OK, tylko podpowiedz jeszcze jakiego numeru przekaźnika szukać
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
45* ...najlepiej daj foto tego co tam jest. Może przekaźnika nie będzie ale jest gniazdo
-
- Mały gagatek
Dobra, cyknę fotkę tylko dopiero po pracy. Tempomat na pokładzie nie ma znaczenia jeśli chodzi o multifunkcję ? Bo trochę dziwne, że jest sterowanie w kierownicy i drugie byłoby w manetce