Mam Golfika kombi z 2010 roku z przebiegiem 133 tys km z którym zawsze jeździłem do ASO na przeglądy i naprawy. Po ostatniej naprawie blacharsko-lakierniczej (wymiana wszystkich lewych zewnętrznych elementów poszycia od przedniego do tylnego zderzaka) zauważalnym po otwarciu przednich drzwi pod dolnym zawiasem pod podniesionym lakierem jest rdza (zdjęcia w zalaczniku). Z drugiej strony samochodu tez zauważyłem puchniecie lakieru i w miejscu gdzie odprysł mały kawałek lakieru rdzę.
W tym/przyszłym tygodniu jadę do ASO aby wykorzystać 12 letnią gwarancje na preformacje nadwozia aby to naprawić.
Warunki gwarancji z infolinii VW:
Wiem że moze być trudno ja wyegzekwować ale będę próbować. Czy możecie mi podać jakieś argumenty/sugestie jak najlepiej porozmawiać z osoba z ASO która będzie porozpatrywała tą gwarancję?Gwarancja Volkswagena na lakier i karoserię.
1. W uzupełnieniu opisanej wyżej gwarancji gwarant udziela Kupującemu w odniesieniu do nowych samochodów, w zakresie karoserii:
- 3 letniej gwarancji na brak wad lakierniczych, oraz
- 12 letniej gwarancji na nieprzerdzewienie karoserii (przez przerdzewienie należy rozumieć perforację blachy karoserii, postępującą od wewnątrz na zewnątrz), licząc od dnia przekazania samochodu pierwszemu kupującemu przez Dostawcę lub przez autoryzowanego dealera/partnera Volkswagena lub od daty pierwszej rejestracji, zależnie od tego, co nastąpi jako pierwsze.
2. Wszystkie powyżej wymienione postanowienia gwarancji Volkswagena na nowe samochody, z wyjątkiem okresu obowiązywania gwarancji, mają zastosowanie dla gwarancji na lakier i karoserię.
Pozdrawiam,
Marek Suski