Skrzypiące plastiki, deska rozdzielcza
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Witam, mam problem jako, że jestem przewrażliwiony na wszystkie skrzypienia, stukania itp. W golfie mk4 gdy ktoś siedzi na fotelu pasazera i dotknie noga schowka lub konsoli środkowej, zaczyna ona wydawać dziwne skrzypienia, dzieje się to tylko po doknięciu plastików z całej deski rozdzielczej. Podczas jazdy nawet po dziurach nie dotykając deski nie słychać żadnego hałasu, ani skrzypienia. W czym jest problem? Dzieki za pomoc.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Jedyne co możesz zrobić to rozebrać wszystko, sprawdzić czy są wszystkie śrubki i spinki...podkleić filc gdzieniegdzie, psiknąć silikonem w sprayu...ale na cuda nie licz
-
- Mały gagatek
Ja mam kolego dokładnie to samo, jestem chorobliwie przewrażliwiony na tym punkcie. Jak ktoś dotknie kolanem schowka zaczyna tak skrzeczeć że masakra. Podobne odgłosy dochodzą z drzwi, szyberdachu, deski rozdzielczej ale najgorsza jest ta półeczka nad radiem
W drzwiach od strony kierowcy pomogło wymienienie starych spinek na nowe(z gąbką) i wieszaków na kable(je wogóle wywaliłem i pospinałem kable do blachy opaskami).
Schowek wykręcałem już dwa razy i nie pomogło jego pożądne dokręcenie i wymienienie spinek. Ale doszedłem do tego że najbardziej skrzypi jego część przy samej konsoli środkowej, zamierzam podkleić to filcem i wtedy zobaczę czy pomogło.
Na wiosnę zamierzam też dokładnie wygłuszyć drzwi.
Czy posiada ktoś wiedzę jak zdemontować górną część deski rozdzielczej?
W drzwiach od strony kierowcy pomogło wymienienie starych spinek na nowe(z gąbką) i wieszaków na kable(je wogóle wywaliłem i pospinałem kable do blachy opaskami).
Schowek wykręcałem już dwa razy i nie pomogło jego pożądne dokręcenie i wymienienie spinek. Ale doszedłem do tego że najbardziej skrzypi jego część przy samej konsoli środkowej, zamierzam podkleić to filcem i wtedy zobaczę czy pomogło.
Na wiosnę zamierzam też dokładnie wygłuszyć drzwi.
Czy posiada ktoś wiedzę jak zdemontować górną część deski rozdzielczej?
i czy na wszystkich kabelkach linkach sa kapki. Zimą takie rzeczy sie dzieją jeszcze nie jedno cie zaskoczy w porę zimowa kolego.
Ja ma najgorzej mi skrzypi kokpit w miejscu łączenia sie z przednią szybą na wprost kierowcy
OEM+ USA 25th Anniversary ==> viewtopic.php?f=89&t=395742
- guziolek
- Forum Master
- Kontakt:
Re: Skrzypiące plastiki, deska rozdzielcza
Podobnie mam ja na wysokości kratki wentylacyjnej od przedniej szyby coś drży pod deską Próbowałem tą kratkę umocować sztywniej na silikon, ale niewiele pomogło niestety. Wygląda to jakby deska dostawała rezonansu, bo wystarczy położyć na niej rękę i wszystko jest w porządku, nie trzeba nawet naciskać. Tylko wizja rozebrania całej dech powstrzymuję mnie od rozbebeszenia tego... Przerabiałem to w poprzednim samochodzie i wiem czym pachnie taka robota i tylko przez to, to znoszęlogo1024 pisze:Ja ma najgorzej mi skrzypi kokpit w miejscu łączenia sie z przednią szybą na wprost kierowcy
Ja poradziłem sobie z tym w ten sposób że w szczelinkę między deską a szybą wcisnąłem małą spinkę plastikową (obciąłem grzybek najpierw) Deska jest naprężona teraz i już nie stuka Nawet tego nie widać ale świadomość zostaje
nie wiem czego sie spodziewacie jak samochod ma pol miliona;p
mkII
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 2#p4394292" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 2#p4394292" onclick="window.open(this.href);return false;
- guziolek
- Forum Master
- Kontakt:
A i tu Cię muszę rozczarować kolego przebieg mam sprawdzany w ASO i ostatnia wizyta tam zgadza się z wpisem z książki. No chyba, że Helmut sprzedał samochód i przez rok ktoś go nie serwisował już w ASO i mi najechał 300 tysięcy, a potem sprzedał go handlarzowi a ten cofnął licznik Tylko, że w takim wypadku to musiałby się nawet załatwić w tym samochodzie podczas jazdy chybagrzester pisze:nie wiem czego sie spodziewacie jak samochod ma pol miliona;p
No dobra koniec offtopa.
-
- Nowicjusz
panowie ja tez to mam i nieraz sie zastanawiałem co mam z tym zrobic w moim goferku trzeszcza plastki i słupki co sa pasy na nich to badziewie bardzo trzeszczy macie juz jakies metody sprawdzone jak to polepszyc?????????
Totalny demontaż i wyklejanie jakąś gąbką
a odkręcałeś schowek? jest przymocowany na wszystkie 7 torxów? tzn czy mocowanie schowka pod tunelem środkowym nie jest ułamane? bo często się to zdarza i później może trochę piszczeć ta prawa część konsoli zintegrowana ze schowkiem. pozostaje chyba tylko jak radzą koledzy podkleić czymś:)
pzdr
pzdr
-
- Mały gagatek
To podpowie ktoś jak zdemontować deskę? Ściągłem cały dół bez problemów i zegary ale kompletnie nie wiem jak zabrać się za ściąganie góry, nie mogłem znaleść ani jednej śruby