SWAP - info na temat wyboru silnikow w VW[UPDATE..sprzeglo]
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
- Piwiracing
- Mały gagatek
- Kontakt:
2.0 ABF
Elo!
wie ktos cos na temat SWAPu w MK3 z 1.8 8v (na jednym punkcie) na 2.0 16v ABF?? Co konkretnie trzeba kupic i pozmieniac?? Silnik bralbym razem ze skrzynia, ale jak wyglada sprawa osprzetu?? Musze miec wszystko: komputer, wszystkie kable itp?? Mozecie wymienic co dokladnie musze miec wraz z silnikiem i czy nie bedzie klopotu go wstawic?? Heble mam dobre, bo 4 tarczowki no i mam pospinane autko w kazdym punkcie (klatka, rozporka gorna i dolna w przodzie oraz rozporka w tyle). Pomoze ktos??
PozdroVWki!!
wie ktos cos na temat SWAPu w MK3 z 1.8 8v (na jednym punkcie) na 2.0 16v ABF?? Co konkretnie trzeba kupic i pozmieniac?? Silnik bralbym razem ze skrzynia, ale jak wyglada sprawa osprzetu?? Musze miec wszystko: komputer, wszystkie kable itp?? Mozecie wymienic co dokladnie musze miec wraz z silnikiem i czy nie bedzie klopotu go wstawic?? Heble mam dobre, bo 4 tarczowki no i mam pospinane autko w kazdym punkcie (klatka, rozporka gorna i dolna w przodzie oraz rozporka w tyle). Pomoze ktos??
PozdroVWki!!
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Re: 2.0 ABF
Piwiracing pisze:Elo!
PozdroVWki!!
w sumie wszystko prucz auta
A DOKŁADNIE ABF'A Z SKRZYNIĄ WIAZKĄ I KOMPEM .... I TYLE
POTEM WYJEDŹ STARYM A ZAPARKUJ POD MACHE TEGO ABF'A I SZEROKIEJ
[ Dodano: 08 Cze 2007 22:49 ]
aha a ja szukam forumowicza BORYS!!!! chodzi o awap na vr6 z kr'a do mojej mk2
- Górsky
- Mały gagatek
- Kontakt:
MK3 swap z TD na TDI
Jak wygląda sprawa ze swapem z 1,9TD na 1,9TDI 130KM w MK3? Da rade bez problemu wsadzić taki silniczek? Co będzie potrzebne oprócz silnika do takiego swapa, a co podpasuje ze starego silnika(TD - silnik w bdb stanie, przebieg +/-220tyś km))?? I ile można wołać za silnik 1,9 TD + wszystko to co nie będzie pasowało do TDI?? Z góry dzięki
-
- Użytkownik
-
- Użytkownik
-
- Użytkownik
witam,
nie jestem karabin nie umiem celowac jak nie trafie z pytaniem prosze mi darowac =)
otoz. od jakiegos czasu chodzi mi po glowie chiptuning mojego slabeusza 1.8 75KM. mozna na allegro dostac za stosunkowo niewielka cene chipy z nowym programem, ktore wystarczy zamienic z fabrycznym, ale... moze daloby sie skads sciagnac taki program do chipa? znajomy elektronik wgralby mi go za symboliczna oplata. a moze ktorys z Was ma taki program na dysku?
nie jestem karabin nie umiem celowac jak nie trafie z pytaniem prosze mi darowac =)
otoz. od jakiegos czasu chodzi mi po glowie chiptuning mojego slabeusza 1.8 75KM. mozna na allegro dostac za stosunkowo niewielka cene chipy z nowym programem, ktore wystarczy zamienic z fabrycznym, ale... moze daloby sie skads sciagnac taki program do chipa? znajomy elektronik wgralby mi go za symboliczna oplata. a moze ktorys z Was ma taki program na dysku?
Jeśli nie możesz dojść do siebie, to chodź do mnie
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
czip hmm nie lepiej swap???????????? czipy cudów nie czynią może chociasz turbo tylko zależy ile chcesz zainwestować..... słuchaj tuning to zabawa dla dużych chłopców z grubymi portwelami..... więc albo wiesz czego chcesz i inwestujesz albo zadowol się rezystorkiem z allegro za 10zł który naturalnie nic nie daje.....!!!!! najtańsze czipy które ci moge zaoferować po podaniu symboli motoru to ok 250-300zł ale nie spodziewałbym się wiele po nich....
witam, mam kilka pytan, posiadam golfa II 1,6b, troszke znudziły mi sie jego osiagi, interesuje mnie silnik 1,8 gti od II, sa jakies problemy ze swapem?? oczywscie w dowodzie nie mam wbitych numerów takze pytam tlyko o ewentualne problemy techniczne, mam tez gaz, i nie wiem czy bedzie pasował do mocniejszej jednostki, jakie sa koszty przełozenia i zakupu takiego silnika oczywiscie w miare dobrym stanie, pozdrawiam
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
JAK GTI TO TYLKO 16V KR MAM NA SPRZEDARZ SILNIK OSPRZĘT WIĄZKA KOMP SKRZYNIA CZYLI WSZYSTKO CZEGO CI TRZEBA WSZYSTKO W BAJECZNYM STANIE MOGĘ GWARANTOWAĆ !!!!!!! 140KM WYDRÓK Z HAMOWNI NIE MA ŻADNYCH PROBLEMÓW MOCOWANIA TE SAME WIĘC KWESTJA PRZEŁOŻENIA CO DO GAZU MUSISZ KUPIĆ WIĘKSZY REDUKTOR NAJLEPIEJ 140SUPER NO I PRZY TAKIEJ MOCY TO BLOS KOSZTY 16-STKA DO SWAPU OK 3-2,5 TYS REDUKTOR 300ZŁ BLOS 320ZŁ SKORO PYTASZ O SWAP I TUNING TO POWINIENEŚ SIĘ LICZYĆ Z KOSZTAMI A TO NIE BAJKA
coraz intensywniej myślę o "swapie" jednak trochę mi szkoda naruszać oryginału...
co do samej zmiany silnika myślę ze z większością bym sobie poradził razem ze swoim mechaniorem ale mam kilka wątpliwości na które może ktoś kompetentny mi odpowie
aktualnie mam silnik 1.6 gaznik w automacie na miasto automat jest spoko a i w trasie da sie napedzic do 160 km/h spalanie tez w normie jedyne co mnie drażni to jego wygląd z którym bym coś zrobił....
żeby wyglądał przynajmniej tak jak ten:
musiał bym wyciągnąć silnik rozebrać go na czynniki pierwsze pomalować komorę i wychromowac/wypolerowac co sie da... a skoro mam już wyciągać silnik to można by już wsadzić coś mocniejszego i w manualu co prawda nie jestem fanem swapow (bo zawsze jest coś nie tak) i mega szybkiej jazdy ale te 1.8 czy 2.0 mogło by być i już inaczej by to wyglądało bez clean looka by sie nie obyło
l
w związku z tym rozglądam sie za jakimś sensownym silnikiem a raczej kpl. na swap...
i tu mam kilka pytań do znawców tematu:
1. wiem ze muszę mieć wszystko tzn. kpl silnik z osprzętem komputerem i wiązka ale co z zegarami? na pewno wstawienie zegarów z mk3 czy innego auta niż mk2 odpada bo naruszy charakter auta czyli pytanie brzmi jakie/z jakiego mk2 potrzebuje zegary? (oryginalne które mam są z zegarkiem zamiast obrotna )
2. czy muszę wymieniać cala skrzynkę z bezpiecznikami czy może zostać moja?
3. czy moja pompa paliwa może zostać czy tez muszę ja wymienić?
z reszta myślę ze sobie bym poradził, jeśli macie jakieś sugestie to piszcie może rozwieje swoje wątpliwości i skusze sie na SWAP....
co do samej zmiany silnika myślę ze z większością bym sobie poradził razem ze swoim mechaniorem ale mam kilka wątpliwości na które może ktoś kompetentny mi odpowie
aktualnie mam silnik 1.6 gaznik w automacie na miasto automat jest spoko a i w trasie da sie napedzic do 160 km/h spalanie tez w normie jedyne co mnie drażni to jego wygląd z którym bym coś zrobił....
żeby wyglądał przynajmniej tak jak ten:
musiał bym wyciągnąć silnik rozebrać go na czynniki pierwsze pomalować komorę i wychromowac/wypolerowac co sie da... a skoro mam już wyciągać silnik to można by już wsadzić coś mocniejszego i w manualu co prawda nie jestem fanem swapow (bo zawsze jest coś nie tak) i mega szybkiej jazdy ale te 1.8 czy 2.0 mogło by być i już inaczej by to wyglądało bez clean looka by sie nie obyło
l
w związku z tym rozglądam sie za jakimś sensownym silnikiem a raczej kpl. na swap...
i tu mam kilka pytań do znawców tematu:
1. wiem ze muszę mieć wszystko tzn. kpl silnik z osprzętem komputerem i wiązka ale co z zegarami? na pewno wstawienie zegarów z mk3 czy innego auta niż mk2 odpada bo naruszy charakter auta czyli pytanie brzmi jakie/z jakiego mk2 potrzebuje zegary? (oryginalne które mam są z zegarkiem zamiast obrotna )
2. czy muszę wymieniać cala skrzynkę z bezpiecznikami czy może zostać moja?
3. czy moja pompa paliwa może zostać czy tez muszę ja wymienić?
z reszta myślę ze sobie bym poradził, jeśli macie jakieś sugestie to piszcie może rozwieje swoje wątpliwości i skusze sie na SWAP....
Witam mam kilka pytań... Posiadam golfa MK2 z silnikiem 1.8 8V RP... Kupiłem silnik VR6 AAA od Passata B3 i mam kilka ptań:
1. Czy silnik pasuje na mocowaniach do MK2? Na pierwszy mój rzut oka z miarką w ręce pasuje, ale czy tak jest w rzeczywistości? Czy może wystarczy tylko przełożyć tylnią łapę ze starego silnika bo widzę, że jest minimalnie inna. A może wystarczy, że kupię łapy od VR6 z MK3??
2. Czy półosie będą pasować?? Po Rzucie okiem z miarką:D długości są te same... no może o te 0,5cm
3. Czy pompa hamulcowa może narazie zostać? Czy muszę odrazu kupić od VRa? Bo hamulce i tak wrzuce od MK3, ale jeszcze nie teraz...
4. Czy ta wiązka od ABS będzie pasowała??? http://moto.allegro.pl/item218371926_vw ... ecam_.html
1. Czy silnik pasuje na mocowaniach do MK2? Na pierwszy mój rzut oka z miarką w ręce pasuje, ale czy tak jest w rzeczywistości? Czy może wystarczy tylko przełożyć tylnią łapę ze starego silnika bo widzę, że jest minimalnie inna. A może wystarczy, że kupię łapy od VR6 z MK3??
2. Czy półosie będą pasować?? Po Rzucie okiem z miarką:D długości są te same... no może o te 0,5cm
3. Czy pompa hamulcowa może narazie zostać? Czy muszę odrazu kupić od VRa? Bo hamulce i tak wrzuce od MK3, ale jeszcze nie teraz...
4. Czy ta wiązka od ABS będzie pasowała??? http://moto.allegro.pl/item218371926_vw ... ecam_.html
Ostatnio zmieniony czw lip 26, 2007 13:07 przez osbe, łącznie zmieniany 1 raz.