KR czy VR6???
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
KR czy VR6???
witam kolegow. mam dylemat KR czy VR6?? bede chcial w przyszlosci uturbic ktorys z tych silnikow.
2. z czego wziasc jak cos tego vr6??? z passata czy golfa??? bo najlepiej by sie oplacalo kupic cala powiedzmy 3-ke czy pasia i zrobic swapa a reszte sprzedac
3. czy tylna belka z trojki pasowala by do 2-ki??
4. czy heble beda pasowac???
5. czy jest duzo przerabiania przy vr6???
6. czy pasuje nagrzewnica z klima z mk3 do mk2??? bo jak cos to od razu przelozyl bym
deske z mk3 do mk2z klima.
a tak w ogole poczytalem o vr6 czy faktyczni ten silnik jest denny i drogi w remoncie??? ze trzeba miec na remont min. 6 tys a nawet 10 tys???? bo jesli tak to co warto wlozyc dobrego i mocnego????
2. z czego wziasc jak cos tego vr6??? z passata czy golfa??? bo najlepiej by sie oplacalo kupic cala powiedzmy 3-ke czy pasia i zrobic swapa a reszte sprzedac
3. czy tylna belka z trojki pasowala by do 2-ki??
4. czy heble beda pasowac???
5. czy jest duzo przerabiania przy vr6???
6. czy pasuje nagrzewnica z klima z mk3 do mk2??? bo jak cos to od razu przelozyl bym
deske z mk3 do mk2z klima.
a tak w ogole poczytalem o vr6 czy faktyczni ten silnik jest denny i drogi w remoncie??? ze trzeba miec na remont min. 6 tys a nawet 10 tys???? bo jesli tak to co warto wlozyc dobrego i mocnego????
Ostatnio zmieniony śr maja 19, 2010 15:12 przez wojtf23, łącznie zmieniany 1 raz.
Po co zakładasz 2 takie same tematy? http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p= ... t=#4046068
Jak ma Ci ktoś odpisać to zrobi to w jednym..
A tak to zacznie się robić burdel i w końcu sam nie będziesz wiedział co jest gdzie..
Dodatkowo robi się syf na forum..
Jak ma Ci ktoś odpisać to zrobi to w jednym..
A tak to zacznie się robić burdel i w końcu sam nie będziesz wiedział co jest gdzie..
Dodatkowo robi się syf na forum..
. . . . . . . . . . MOJA BYŁA GOLFINA . . . . . . . . . . . . . MOJA OBECNA JETTA . . . . . . . . . .
sorki ale zapomnialo mi sie ze w speedzie pisze sie o swapach a w technicznych zapomnialem usunac
Ostatnio zmieniony śr maja 19, 2010 15:17 przez wojtf23, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- V.I.P.
- Kontakt:
1. (nie wiem na co odpowiadac, nie ma takiego numeru pytania )
2. Lepiej z golfa brać. Cały wózek możesz wykorzystać.
3. Belka będzie pasować pomimo tego, że jest delikatnie szersza.
4. Będą pasować o ile przeszczepisz całość mk3->mk2
5. Troche jest, ale to bardziej kosmetyczne sprawy niz poważne zmiany. Nic strasznego. Wiekszość rzeczy pasuje p&p
6. Nie wiem, ale raczej będzie wielka rzeźba. Przystosowanie samej deski z mk2 do mk3 to sporo cięcia i przerabiania korbek
Każdy silnik jest drogi w remoncie. VR6 kosztuje troche więcej dlatego, że uszczelka pod głowice jest dośc droga, rozrząd jest dość kosztowny no i 2 cylindry więcej. Dodatkowo szlify są drogie, bo cylindry umieszczone są pod kątem a majstrowie sobie sporo cenią za taka robotę.
Co innego wybrać? Najlepiej nic. VR6 to sprawdzona jednostka i droga do 200 koni na ssaku nie jest aż tak bardzo kosztowna (relatywnie oczywiscie). Moim zdaniem to jeden z najlepszych silników na swapa, które montowali w mk2 i mk3.
2. Lepiej z golfa brać. Cały wózek możesz wykorzystać.
3. Belka będzie pasować pomimo tego, że jest delikatnie szersza.
4. Będą pasować o ile przeszczepisz całość mk3->mk2
5. Troche jest, ale to bardziej kosmetyczne sprawy niz poważne zmiany. Nic strasznego. Wiekszość rzeczy pasuje p&p
6. Nie wiem, ale raczej będzie wielka rzeźba. Przystosowanie samej deski z mk2 do mk3 to sporo cięcia i przerabiania korbek
Każdy silnik jest drogi w remoncie. VR6 kosztuje troche więcej dlatego, że uszczelka pod głowice jest dośc droga, rozrząd jest dość kosztowny no i 2 cylindry więcej. Dodatkowo szlify są drogie, bo cylindry umieszczone są pod kątem a majstrowie sobie sporo cenią za taka robotę.
Co innego wybrać? Najlepiej nic. VR6 to sprawdzona jednostka i droga do 200 koni na ssaku nie jest aż tak bardzo kosztowna (relatywnie oczywiscie). Moim zdaniem to jeden z najlepszych silników na swapa, które montowali w mk2 i mk3.
Ostatnio zmieniony śr maja 19, 2010 15:41 przez bugalon, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Bugalon
Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie
Bugalon
tylko ze tam jest moc rzedu 150 koni to tyle samo co abf czy troszeczke mniej od KR-a
a czy warto na sam poczatek robic remont tego silnika jak mniej wiecej na oko za dwa lata bym uturbial go??? i jak narazie by mi wystarczylo 174HP i jak bym kupil juz taki silnik to czy 260 tysi to jest duzo dla niego???
a czy warto na sam poczatek robic remont tego silnika jak mniej wiecej na oko za dwa lata bym uturbial go??? i jak narazie by mi wystarczylo 174HP i jak bym kupil juz taki silnik to czy 260 tysi to jest duzo dla niego???
Ostatnio zmieniony śr maja 19, 2010 19:29 przez wojtf23, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- V.I.P.
- Kontakt:
260 tysi to nie jest duzo na taki motor pod warunkiem ze byl zadbany (oleje, filtry i rozrząd na czas). Na dzień dobry po kupnie od razu trzeba robić rozrząd. Mało który VR trzyma seryjną moc, bo ludki nie wymieniają rozrządu. Koszt okolo 1000-1500 jak zrobisz na tip top. To na początek spokojnie wystarczy.wojtf23 pisze:tylko ze tam jest moc rzedu 150 koni to tyle samo co abf czy troszeczke mniej od KR-a
Bardziej perspektywiczny silnik to 1.8T. Czipa dajesz i od razu 180-190 koni a potencjał do dalszego rozwoju świetny.
Pozdrawiam
Bugalon
Bugalon
VR6 z przebiegiem ponad 200 tys to czas na wymiane rozrzadu a znajac zycie kto ma VR6 z takim przebiegiem to rozrzad nie byl jeszcze wymieniany chyba ze nie liczni maja wymieniony ale to kropla w morzu Jezeli zdecydujesz sie na VR6 i bedziesz chcial nim troche pojezdzic to na dzien dobry zrob rozrzad VR6 ogolnie jest dobrym silnikie na modyfikacje moc do uzyskania to 500KM ale wiadomo to liczy sie z wielka kasa Ta jak bugalon Ci podpowiada zastanow sie nad 1,8T bo warto Jestem tez wtrakcie swapu 1,8 T po pierwszej jezdzie testowej zakladam chipa
Ostatnio zmieniony czw maja 20, 2010 22:17 przez jeryk10, łącznie zmieniany 2 razy.