swap 1.6 na 1,8

Tuning, swapy, modyfikacje mechaniczne, poprawa osiągów auta i wszystko na te tematy...

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP

liroy
Nowicjusz
Nowicjusz

swap 1.6 na 1,8

Post autor: liroy » śr lis 03, 2010 19:20

Posiadam golfa II z silniczkiem 1,6 nie wiem jaki dokładnie.Nie będe opowiadać całej histori ale sprawa ma się następująca samochód ma silnik do kompletnego remontu tzn,panewki głowica uszczelka pod główką i prawdopodobnie blok pękł.Naprawa jest nieopłacalna ale zawias był robiony tak samo hamulce i buda jest w dobrym stanie rozmyślam nad wsadzeniem silniczka 1.8 z rodziny gti i tu się zaczynają pytania.Ma ktoś doświadczenie i przekładał taki silnik głownie chodzi mi o mocowania czy są identyczne jak w 1.6.Dużo jest Rzezby w elektryce żeby to chodziło i czy skrzynia z 1,6 pasuje do 1.8 tak samo sprzęgło jakie są różnice.Samochód ma instalacje pierwszej generacji i raczej chce żeby gaz zaadoptować do 1.8 o ile to możliwe.Jaki silnik polecacie i jest najłatwiej zaadoptować mówie z góry że chce już raczej na wtrysku.Przepraszam za tyle pytań ale w golfach dopiero zaczynam nie orientuje się co i jak gdyż żezbie w 126p i tam jestem obeznany a tu dopiero zaczynam :).
Edit
Troche poczytałem forum i chce dodać że mój egzemplarz jest z 88r awaryjne ma nad radjem w klawiszu jak od świateł

Cybus18
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

swap 1.6 na 1,8

Post autor: Cybus18 » pt lis 05, 2010 02:06

Witam. Mocownia silika pasują bez problemowo. Jeśli auto z 88 to dawcy też takiego poszukaj, będzie o wiele łatwiej. Skrzynia i sprzęgło powinny pasować bezproblemowo.

liroy
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: swap 1.6 na 1,8

Post autor: liroy » pn lis 08, 2010 16:18

Wielkie dzięki za odpowiedz dawca jakiego sobie upatrzyłem jest chyba z 89r jeszcze dokładnie sprawdze co i jak.Czyli przekładka pod względem mechanicznym bez problemowa a jak się ma sprawa z elektryka dużo trzeba modzić czy tez raczej powinno pasować plug&play jeżeli dawca będzie z podobnego rocznika?.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Speed”