[mk2] Swap silnika 2e do mk2
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Tomaso007, jak taka lipa to można za grosze kupić, chyba że ktoś chce jak "żyd za matkę".
klekotanie i branie oleju to w 90% przypadków w vwejach jest sprawa głowicy tzn szklanki do wymiany, może wałek i uszczelniacze na zaworach. Przepływomierz można odratować też w większości przypadków, chyba że został "rozerwany". Hamulce to zablokowane tłoczki i samoregulacja - regeneracja prosta i niedroga. Także w zależności od ceny ja bym sie zainteresował tylko że cordoba to 1993 rok więc może być problem z przekładką p'n'p do mk2 więcej dłubania.
jakbyś wziął taką cordobę to możesz sam sobie wyremontować silnik z anieduże pieniądze i mieć w 100% sprawny, a nie "wyleczony" jakimś doktorem do sprzedaży "cichy i zadbany".
ja jednak nadal szukałbym jakiegoś passata b3 z 2 litrowym motorem i z niego dłubał.
klekotanie i branie oleju to w 90% przypadków w vwejach jest sprawa głowicy tzn szklanki do wymiany, może wałek i uszczelniacze na zaworach. Przepływomierz można odratować też w większości przypadków, chyba że został "rozerwany". Hamulce to zablokowane tłoczki i samoregulacja - regeneracja prosta i niedroga. Także w zależności od ceny ja bym sie zainteresował tylko że cordoba to 1993 rok więc może być problem z przekładką p'n'p do mk2 więcej dłubania.
jakbyś wziął taką cordobę to możesz sam sobie wyremontować silnik z anieduże pieniądze i mieć w 100% sprawny, a nie "wyleczony" jakimś doktorem do sprzedaży "cichy i zadbany".
ja jednak nadal szukałbym jakiegoś passata b3 z 2 litrowym motorem i z niego dłubał.
aha no i pamiętaj że w Polsce trudno znaleźć dwulitrową cordobę, bo w salonach polskich nie były sprzedawane...
-
- Mały gagatek
Panowie, czy chodzi o wtyczki F, G1, G2??? - http://a2resource.com/electrical/CE2.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Czy od tych wtyczek odchodzą przewody do dwóch złączek obok komputera no i reszta na komputer i silnik..???
Czy te wtyczki są takie same w seacie i golfie mk2?? Niech ktoś mi poda link jeśli wie ktoś jak jest opisany gdzieś taki swap krok po kroku ze zdjęciami...
Czy od tych wtyczek odchodzą przewody do dwóch złączek obok komputera no i reszta na komputer i silnik..???
Czy te wtyczki są takie same w seacie i golfie mk2?? Niech ktoś mi poda link jeśli wie ktoś jak jest opisany gdzieś taki swap krok po kroku ze zdjęciami...
Witam czy problematyczne jest włożenie silnika AQY do mk ii (większy problem z elektronika w porównaniu do 2E) i druga sprawa jak jest z pól osiami jak wkładam komplet ze skrzynia z golfa IV czy pół osie trzeba skracać czy pasują ??
350 tys. km i ciagle jedzie
na pewno nie pasują. Półosie trzeba dać z mkII np KR. Pewny nie jestem niech lepiej sie ktos wypowie co siedzi w temacie
BB (borówka, bandit ...)
Re: [mk2] Swap silnika 2e do mk2
a czy ktoś podpinał skrzynie 4T pod silnik 2E lub AQY
350 tys. km i ciagle jedzie
- zeton88
- Mały gagatek
- Kontakt:
Witam aktualnie mam pf'a 107km a digi II zdychajacego bede swapował na 2e i pytanie czy instalka z pf podpasi do 2e?
EDiTION ONEviewtopic.php?f=87&t=326905
no nie bardzo... pewnie są inne kostki i połączenia, prawdopodobnie mając schematy w ręku da się to po podłączać ale zbędna robota.. lepiej kupić też wiązkę do silnika...
- zeton88
- Mały gagatek
- Kontakt:
a ja własnie gdzieś czytałem ze instalacja z kompem ogarnrnie to spokojnie tylko przy przepusyncy trzeba koncówki przerobić i tyle
- marcinas1983
- VW Baron
- Kontakt:
dobrze czytałeś... sam z kumplem do jetty zamiast PF'a wkładaliśmy 2E do tego na kolektorze z ADY i auto chodzi na instalacji z PF'a... można śmiało zakładać 2E.zeton88 pisze:a ja własnie gdzieś czytałem ze instalacja z kompem ogarnrnie to spokojnie tylko przy przepusyncy trzeba koncówki przerobić i tyle
2E z seata toledo na kompie i reszcie osprzętu z PF'a
- zeton88
- Mały gagatek
- Kontakt:
Czyli auto bedzie jechało tak samo jak na oryginalnym kompie z 2e czy komputer tez musze zmienic ?
- marcinas1983
- VW Baron
- Kontakt:
zeton88, kompa zostawiasz od PF'a... tylko silnik zmieniasz i fura będzie śmigać aż miło.
- zeton88
- Mały gagatek
- Kontakt:
Dzięki wielkie juz wszystko wiem
jak ktos chce to mam caly komplet na swapa do mk2 2E. Wszysciutko! oddam tanio jak cos to PW;)