Czy warto uturbiac silnik GX?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Czy warto uturbiac silnik GX?
Mam golfa z silnikiem GX. Silnik jest w bardzo dobrej kondycji pracuje na oleju 0W40 i nie pobiera go w bardzo dużych ilościach od wymiany do wymiany.Ponoc był dłubnięty w niemczech i ma 120 KM nie wiem czy jest tak na pewno bo nie byłem na żadnej hamowni, ale autko świetnie sie zbiera. Słyszałem o tym ze ponoć GX nadaje sie pod turbinę ze względu na swój stopień spreżania. Moje pytanie czy warto sie brac wogóle za coś takiego, a jeśli już to jaki to da przyrost mocy i jakie są przybliżone koszty takiej operacji. Ten temat był poruszany niejednokrotnie na forum ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania (nie wiem może za słabo szukałem ) Wiem że są forumowicze któży zetkneli sie z takimi przedsięwzięciami i chciałbym poznac ich opinie. Z góry dzieki za poświęcony mi czas i wszelkie odpowiedzi. Pozdrawiam!!
- olozwirski
- 2 SLOW 2 PLAY
Re: Czy warto uturbiac silnik GX?
Czy warto to sam musisz sobie odpowiedziec. Uturbic mozna, te 140-170 koni z tego zrobisz spokojnie na turbinie. Koszty 2 - 5ys zalezy co mozesz zrobic sam. Ale zanim zaczniesz cos robic pojedz na hamownie i sprawdz jaka masz moc, bo jak faktycznie jest 120 koni to musi byc konkretnie grzebniety i mozesz nie miec juz seryjnego stopnia sprezania. Jeszcze jedno, raczej nie masz natrysku na tlok i warto by bylo o tym pomyslec. Ogolnie to radzil bym ci zmienic silnik na jakas 16stke i dopiero uturbiac...
,
,
Właśnie poważnie zastanawiam się nad zwiększeniem mocy mojego golfa i coraz cześciej myślę o turbinie. Niewiem ile bym był w stanie zrobic sam, mam niewielki warsztat z kanałem i podstawowymi narzędziami, troche sie dłubie przy furach a swojego golfiacza zawsze naprawiam sam w razie jakiejś usterki. Czy koszty uturbienia 16-tki są podobne jak GX-a?
-
- Forum Master
- Kontakt:
No ja bym się z miłą chęcią dowiedział ile kosztuje oczywiscie orientacyjnie uturbienie 16V powiedzmy PL i czy to sie wiąże ze znacznymi przeróbkami? I jeszcze jedno ile mozna wyciagnąc koników z tej szesnastki?KKK pisze:Czy koszty uturbienia 16-tki są podobne jak GX-a?
Moje Sviro ;) - www.facebook.com/greenscirocco
Ja uturbiałem GXa ale on był już nieco dłubnięty za naszą zachodnią granicą. Mam w tym silniku tłoki z frezowanymi denkami i polerowanymi górami, natrysk oleju na denko tłoka, w samym wtrysku różnice jakie były przeprowadzone to wtryski z audi 2.2 turbo, podwyższone ciśnienie paliwa i przerabiana turbina z diesla na kolektorzy z GTD. Jedyne czego nie zrobiłem to kąt wyprzedzenia zapłonu. Należy pod mechaniczny wtrysk opracować to identycznie jak w audi. Ja przy głupotach i przegazówkach potrafiłem słyszeć efekt spalania stukowego. Silnik teraz leży ze zdjętą głowicą i chyba poleży jeszcze troche bo zakładam do auta 2.0 16V po lekkich modach na 180KM. Dodam tylko, że mój GX ma 122KM mierzone na stole do silników.
- olozwirski
- 2 SLOW 2 PLAY
-
- Nowicjusz
- rysiektr
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
a nie 1.8 16V od audi??ale z bi-turbo??
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=164952 mój były golf
Dzikun Performance - swapy silników VAG
adaptery do obrotomierza 1.8T VR5 VR6 R32 golf mk1 mk2
M 3.8.X, ME 7.X.X, MED 9.1 immo off, usuwanie sond, błędów DCT, dogrywanie LC, POPS & BANGS itd.
elektryka/wiązki do swapów wysyłkowo
M 3.8.X, ME 7.X.X, MED 9.1 immo off, usuwanie sond, błędów DCT, dogrywanie LC, POPS & BANGS itd.
- rysiektr
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
no trudno... w tokta tez nigdy 6 nie moge trafic...Borys pisze:rysiektr napisał/a:
a nie 1.8 16V od audi??ale z bi-turbo??
no nie zgadłes
Vr6 BiT
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=164952 mój były golf