zawór do doładowania???

Tuning, swapy, modyfikacje mechaniczne, poprawa osiągów auta i wszystko na te tematy...

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: sas_gti » pn mar 13, 2006 01:52

źle to ująłem, fakt, mój błąd już tłumacze
nie miałem tego na mysli bo oczywiscie blow of jest po to zeby turbina nie zwalniała gwałtownie....zdaje sobnie z tego sprawe i rozumiem to zjawisko...

Ale kolega napisal ze cytuje "taki zawór jest poto ze jak sie silnik z obrotów spuści to zeby turbina dalej była rozpedzona " ja bym powiedział raczej żeby dalej mogła byc rozpedzona czyli zeby nie hamowała gwałtownie...

Innymi słowami - miałem na mysli to że taki zawór nie powoduję że turbina sie dalej kręci, bo to powoduje siła bezwładnosci a w wyczynowych układach podtrzymanie turbo :): ten zawór jej to jedynie umożliwa, bo to co kolega napisał mozna dwojako rozumieć.... :jezor:

Awatar użytkownika
evolution
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: evolution » pn mar 13, 2006 09:45

mozna zamontowac do diesla blow off nalezaloby go tylko wysterowac elektronika( np elektrozaworem przelaczajacym, sterowanym przy odpusczaniu gazu. do wykonania we wlasnym zakresie znajac sie na elektronice. co do przeustnic w klekocie sa w nowych tdi do gaszenia, bez niej przy gaszeniu silnik chce sie wyrwac z poduch

Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
Jakimów Jacek Wrocław tel. 608738768 Tuning Mechaniczny itd.

Awatar użytkownika
ml2210
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: ml2210 » pn mar 13, 2006 12:50

evolution pisze:mozna zamontowac do diesla blow off nalezaloby go tylko wysterowac elektronika( np elektrozaworem przelaczajacym, sterowanym przy odpusczaniu gazu. do wykonania we wlasnym zakresie znajac sie na elektronice. co do przeustnic w klekocie sa w nowych tdi do gaszenia, bez niej przy gaszeniu silnik chce sie wyrwac z poduch
Miałem filmik z bowem w dieslu. Jeśli dobrze pamiętam to była Ibiza 1.9TDI.
Moźliwe że miał jakieś elektroniczne sterowanie, ale praktycznie nie było go słychać,
przynajmniej w porównaniu do bowa w benzyniaku.

A jeśli chodzi o przepustnice w nowych tdi, to miło dowiedzieć sie czegoś nowego. :pub:

www.mlautobroker.pl
-----Profesjonalny Broker Samochodowy-----

ODPOWIEDZ

Wróć do „Speed”