Przygotowanie silnika pod Turbo
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
żeby to jeździło profesjonalnie tak jak na turbo przystało to napewno nie wyjdzie mniej niż 10 tys. zł . Radzę słuchać evolutiona , bo to naprawdę mądry Człowiek ... w ogóle po co turbo jak zapewne nie wystarczy pieniązków na zakucie silnika ... Pozdrawiam
budujemy syncro :
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2741405&sid=7934459afb85f7d17f39e6aedb9f6af7#2741405
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2741405&sid=7934459afb85f7d17f39e6aedb9f6af7#2741405
- evolution
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
ale ktorego?? 150 ps??? jak tak, to nie sadzisz ze podnoszenie mocy o 40 ps czy 50 ps( bo na tej turbo wieksze moce to katowanie silnika), za sume do ktorej dorzucajac okolo 1500pln'ow moglbys spokojnie poszukac wiekszej turbo i uzyskac wieksze bezpieczne moce to troche jak zamienil stryjek... :>vw_golf3 pisze:turbinę mam od audi 1.8 t lub od passata . Mam 2 do wyboru .. Intercooler też jest od audi .. Dzięki za info od Ciebie .. Jak zrobię samochodzik to podam Ci ile mnie to wyniosło i oczywiście osiągi z hamowni . PozdrawIam
Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
Jakimów Jacek Wrocław tel. 608738768 Tuning Mechaniczny itd.
EVOLUTION MOTOR SPORT
Wyczailem ciekawe turbo kity do 1,8 90PS (RP) i tak zastanawiam sie czy warto bawic sie z tym silnikiem i co z niego mozna wykrzesac a podobno kit do 1,8 90PS daje rade do 250PS teraz nastepna opcja turbo kit do G60 podobno daje rade do 300PS i pytanie jak poprzednie czy warto ? I ostatnia opcja zestaw z kompresorem eaton do G60 , oczywiscie pytanie czy warto ? Co wg was bylo by lepszym rozwiazaniem bo kupno samego silnika i montaz to nie problem dlatego zastanawiam sie ktory kit wybrac
Ostatnio zmieniony wt sie 28, 2007 23:49 przez 7000rpm, łącznie zmieniany 1 raz.
7000rpm pisze:turbo kity do 1,8 90PS (RP)
kolejne zote myśli. Widać ze nowka jestes na forum7000rpm pisze:podobno kit do 1,8 90PS daje rade do 250PS
przeczytaj temat od początku a znajdziesz odpowiedz na swoje pytania... bo z RP to niewarto sie bawić tylko jakiegoś swapa zapodać (np: ABF).Posty: 1
no kupno silnika nieproblem - kupić goofno które sie rozleci po 20tkm. Montaż turbo jak już pisałem czytaj temat od początku, tylko 31 stron.7000rpm pisze:bo kupno samego silnika i montaz to nie problem dlatego zastanawiam sie ktory kit wybrac
Co fakt to fakt na tym forum akurat nowy Jezeli chodzi o ABF-a to boje sie ze nie ogarne elektryki a niestety nigdzie nie moge znalezc jakiegos madrego opisu ze swapu do mk II tego silnika ! A co do G60 to mam sentyment do tego silnika i swap nie zajmie wiecej niz 2-2,5 dnia a jezeli chodzi o elektryke w tym silniku to raczej nie mozna zle podlaczyc I pytanko ktore wczesniej zadalem czy warto wogole taki kity kupowac i co mozna z silnika RP wykrzesac ? Realne jest te niby 250 kucy ?
Ostatnio zmieniony śr sie 29, 2007 20:28 przez 7000rpm, łącznie zmieniany 1 raz.
po wymianie wszytskiego co możliwe być może 160 by miał... ale żywotność RP po modach na te kuce to słaba bedzie. Lepiej sie pakuj w PG z G60 jak masz pojęcie co i gdzie wdymać. PG jest wytrzymalsze troszke bardziej7000rpm pisze:Realne jest te niby 250 kucy
[ Dodano: 29 Sie 2007 20:46 ]
a pozatym odejdzie problem z wtryskiem... bo w RP jak bys miał turbo to bys potzrebował magika zeby to ustawił.
- evolution
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
czekaj bo nie czaje abfa zeswapowac rady niedasz bo elektryka... a g 60 dasz?? przeciez to jeden ch*** a nawiazujac dalej. jak nie ogarniasz swapu abf to raczej nie dasz rady z uturbianiem.... wiec nie warto kupowac chyba ze na zabawki7000rpm pisze:Co fakt to fakt na tym forum akurat nowy Jezeli chodzi o ABF-a to boje sie ze nie ogarne elektryki a niestety nigdzie nie moge znalezc jakiegos madrego opisu ze swapu do mk II tego silnika ! A co do G60 to mam sentyment do tego silnika i swap nie zajmie wiecej niz 2-2,5 dnia a jezeli chodzi o elektryke w tym silniku to raczej nie mozna zle podlaczyc I pytanko ktore wczesniej zadalem czy warto wogole taki kity kupowac i co mozna z silnika RP wykrzesac ? Realne jest te niby 250 kucy ?
Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
EVOLUTION MOTOR SPORT
Nigdy nie swapowalem ABF-a a poza tym slyszalem ze jest problem z elektryka dlatego nie wiem czy dam rade a G60 robilem juz i o to chodzi ! Dlatego nie chcem gadac ze cos zrobie jak tego wczesniej nie robilem ! A co do poprzednich postow to kompletne G60 juz raczej mam a kolektor z T do PG mozliwe ze na dniach bedzie !evolution pisze:czekaj bo nie czaje abfa zeswapowac rady niedasz bo elektryka... a g 60 dasz?? przeciez to jeden ch*** a nawiazujac dalej. jak nie ogarniasz swapu abf to raczej nie dasz rady z uturbianiem.... wiec nie warto kupowac chyba ze na zabawki7000rpm pisze:Co fakt to fakt na tym forum akurat nowy Jezeli chodzi o ABF-a to boje sie ze nie ogarne elektryki a niestety nigdzie nie moge znalezc jakiegos madrego opisu ze swapu do mk II tego silnika ! A co do G60 to mam sentyment do tego silnika i swap nie zajmie wiecej niz 2-2,5 dnia a jezeli chodzi o elektryke w tym silniku to raczej nie mozna zle podlaczyc I pytanko ktore wczesniej zadalem czy warto wogole taki kity kupowac i co mozna z silnika RP wykrzesac ? Realne jest te niby 250 kucy ?
działaj... w sumie jak swapowałeś juz g60 to rób w tym kierunku. Może Ci sie uda z T ...tylko potem tez pozmieniaj hankle jak juz to G60 zaturbisz bo jak teraz masz RP to znaczy ze seria 90KM i ze seria tarcze i klocki ...zebys potem potwora wyhamował . A tak swojądrogą ile dajesz za PG i w jakiej cenie go turbisz?7000rpm pisze:kompletne G60 juz raczej mam a kolektor z T do PG mozliwe ze na dniach bedzie !
RP mialem kiedys a co do G60 to odsprzedalem znajomemu calym komplet ktory kupil nie dawno rallye i w sumie juz nie potrzebuje tego co ode mnie wzial i znowu trafi do mnie ! A kolektor+t3+downpipe zalatwia sie za 350funtow!Cosar 33GT pisze:działaj... w sumie jak swapowałeś juz g60 to rób w tym kierunku. Może Ci sie uda z T ...tylko potem tez pozmieniaj hankle jak juz to G60 zaturbisz bo jak teraz masz RP to znaczy ze seria 90KM i ze seria tarcze i klocki ...zebys potem potwora wyhamował . A tak swojądrogą ile dajesz za PG i w jakiej cenie go turbisz?7000rpm pisze:kompletne G60 juz raczej mam a kolektor z T do PG mozliwe ze na dniach bedzie !
Witam! czy montaz do silnika pb(seryjnie bez sady lambda-112ps) turbosprezarki ma sens?? czy lepiej zalozyc silnik pg i dopiero sie za to wziasc. z tego co wyszperalem pb jest mocniejszy od zwyklych jednostek 1,8 na monowtrysku, tylko nie wiem czy ma chlodzenie na denko tłoka?
silnik ten jest na digifancie nie na K-jetrocniku czyli chyba problem z wystrojeniem tego bylby mniejszy??obejdzie sie bez smt??
2 pytanie: czy turbosprezarka z silnika sb(1,6 TD+intercooler)(chlodzona woda) nada sie do benzynowego silnika jest niby wieksza od tych garettow t3 montowanych w 1,9TDI i ma przy poj 1,6 dmuchanie na poziomie 0,7-0,8 wiec przy poj 1,8 pewnie by bylo mniejsze tak ze do softu by sie nadawala??? jakiej mocy mozna sie spodziewac przy silniku pb na sofcie??
3.pytanie:czy przy doladowaniu ok 0,5 wtryski z pb wystarcza czy trzeba wstawiac z s2 albo g60?
4. do zaturbionego silniczka przydaloby sie lepsze sprzeglo, z tego co wyszperalem to do 1,8 mozna przypasowac sprzeglo z t2/t3 ktore tez jest na 24 walek ale o wiekszej srednicy 228mm jak dobrze pamietam a w seryjnym gti jest 200mm. czy macie jakies lepsze propozycje jesli chodzi o sprzeglo??
silnik ten jest na digifancie nie na K-jetrocniku czyli chyba problem z wystrojeniem tego bylby mniejszy??obejdzie sie bez smt??
2 pytanie: czy turbosprezarka z silnika sb(1,6 TD+intercooler)(chlodzona woda) nada sie do benzynowego silnika jest niby wieksza od tych garettow t3 montowanych w 1,9TDI i ma przy poj 1,6 dmuchanie na poziomie 0,7-0,8 wiec przy poj 1,8 pewnie by bylo mniejsze tak ze do softu by sie nadawala??? jakiej mocy mozna sie spodziewac przy silniku pb na sofcie??
3.pytanie:czy przy doladowaniu ok 0,5 wtryski z pb wystarcza czy trzeba wstawiac z s2 albo g60?
4. do zaturbionego silniczka przydaloby sie lepsze sprzeglo, z tego co wyszperalem to do 1,8 mozna przypasowac sprzeglo z t2/t3 ktore tez jest na 24 walek ale o wiekszej srednicy 228mm jak dobrze pamietam a w seryjnym gti jest 200mm. czy macie jakies lepsze propozycje jesli chodzi o sprzeglo??
VW JEST BOGIEM, PREDKOŚĆ NAŁOGIEM, TURBO ZABAWĄ A ROZWAGA PODSTAWĄ !!!
- olozwirski
- 2 SLOW 2 PLAY
Ad.1 Zdecydowanie lepszy PG, natrysku brak.
Ad.2 Slabo sie nadaje, lepiej poszukaj czegos od 1.8T np k03s, k04, moc na doladowaniu 05 - 06 bara to okolo 160- 180 KM
Ad.3 Nie wystarcza, G60 to dobry wybor ale taniej bedzie znalezc od 1.8T
Ad.4 Zamach i reszta z G60 poradzi sobie
Ad.5 Wszystko jest opisane na forum...
Ad.2 Slabo sie nadaje, lepiej poszukaj czegos od 1.8T np k03s, k04, moc na doladowaniu 05 - 06 bara to okolo 160- 180 KM
Ad.3 Nie wystarcza, G60 to dobry wybor ale taniej bedzie znalezc od 1.8T
Ad.4 Zamach i reszta z G60 poradzi sobie
Ad.5 Wszystko jest opisane na forum...
szukalem na forum jak cos prosze link.
1.ile PS moze wytrzymac silnik pb w por do pg?
2.moge miec turbo z audi tt tylko pytanie czy kolektor podejdzie z 1,8pb...rozstaw srob? czy nie trzeba glowicy z TT a wiem ze kolektor z sb TDI lub z 1,9tdi podejdzie bez problemu?
3.oprogramowanie bedzie dzialac z pb jesli bym wszystko zlozyl i pozniej chcial zalozyc dol z pg? czy lepiej szukac lepszego dolu?
4. jaka turbina sie najlepiej sprawdzi ? moge miec turbo z tt, 1,6 tdi chlodzona ciecza lub 1,9 lub inna ktora sie nada??? oczekuje przyrostu mocy ale w zeby sie zbieral z dolu a nie przy 4 tys zalezy mi na elastycznosci silnika
1.ile PS moze wytrzymac silnik pb w por do pg?
2.moge miec turbo z audi tt tylko pytanie czy kolektor podejdzie z 1,8pb...rozstaw srob? czy nie trzeba glowicy z TT a wiem ze kolektor z sb TDI lub z 1,9tdi podejdzie bez problemu?
3.oprogramowanie bedzie dzialac z pb jesli bym wszystko zlozyl i pozniej chcial zalozyc dol z pg? czy lepiej szukac lepszego dolu?
4. jaka turbina sie najlepiej sprawdzi ? moge miec turbo z tt, 1,6 tdi chlodzona ciecza lub 1,9 lub inna ktora sie nada??? oczekuje przyrostu mocy ale w zeby sie zbieral z dolu a nie przy 4 tys zalezy mi na elastycznosci silnika
VW JEST BOGIEM, PREDKOŚĆ NAŁOGIEM, TURBO ZABAWĄ A ROZWAGA PODSTAWĄ !!!