SEAT TOLEDO R32
03.11.2014R
Witam. Od wczoraj nie jestem już właścicielem Toledo II 2.8 VR6 http://leonclub.pl/forum/viewtopic.php?f=34&t=44532" onclick="window.open(this.href);return false; Jednocześnie stałem się posiadaczem kolejnego toledo, tym razem 2,3 170KM, (podczas sprzedaży tego tolka przyjąłem go w rozliczeniu.
A więc mały opis
Dane:
-rok produkcji 2001r (do kraju sprowadzony w 2013r
-silnik 2.8 V6 204KM BDE (swap z 2,3 V5 170KM AQN)
-skrzynia biegów 6-cio biegowa z 4motion
-przebieg 172tys km (całkiem możliwe że orginał, bo mam serwisówkę do 2009r i wtedy było 99tyś km
-sekwencja STAG 300 (10.01.2014)
-kolor czarny
Standardowe wyposażenie
spryskiwacze reflektorów
halogeny
centralny zamek
lusterko fotochrom
elektrycznie sterowane szyby
wspomaganie kierownicy
tempomat
kluczyk scyzoryk
elektrycznie regulowane, podgrzewane i składane lusterka
elektrycznie regulowane fotele z pamięcią
ESP
ABS
MFA
pakiet dokładek na progi oraz dokładka na zderzak- dokładka zderzaka jest kozak, ale progi średnio mi się widzą
Najbliższe plany to zająć się nim wizualnie aby się lepiej prezentował a na wiosnę swap silnika na większy
Nazwałem go "bandziorek" tak jak mój piesek suczka Będzie to auto takie "cicho-ciemne" niepozorne i mocne
Zapodam kilka fotek, na których widać starego toledo
Z niebieskiego do czarnego przekładam/przełożyłem:
-pełną skórę
-czarne lusterko wsteczne
-kratki podświetlane z audi s3
-czarne boczki schowek itp
-dolot powietrza kpl.
-zawieszenie sportowe
-koła
-półkę tył z roletą
i myślę jeszcze czy zostawić przyciemnione lampy tył folią czy zostawić z niebieskiego.
11.12.2014r
Miał być swap na R32 ale trafił się po raz kolejny 2.8 24v BDE 2003r 89 000mil tym razem ze skrzynią 6b pod 4motion:P Wczoraj wyjechaliśmy o 13 i dziś o 4 rano wróciliśmy z tym co na foto, myślę że warto było jechać te 333km
Najlepsze były jaja jak już trzeba było ładować na naczepkę a nie było czym (miał załadować wózek widłowy z budowli obok ale oni pracowali do 18 a ja dojechałem po 18...) kilka godzin załadunku i udało się we 4 osoby A już myślałem że będę czekał do 8 rano aż operator wózka widłowego przyjdzie do pracy
A w domu zdjąć to już był pikuś - brat operator ciapka spisał się
No i tak teraz sobie będzie czekać aż Pan znajdzie czas na swap, a nie będzie to już mkilku dniowy swap jak pozostałe bo teraz krucho czasem ma :/
Jak myślicie, będzie pasować taka gałka do toledo w którym jest pełna czarna skóra i zero drewna?
29.12.2014r
Powoli ale do przodu
Silnik wyjęty i teraz czekam na ocieplenie, abym mógł go ładnie umyć i dopiero poskładać Jestem ciekawy czy tolek będzie lepiej się zbierał na skrzyni 5b z V5 czy na tej 4motion 6b, bo ona jest naprawdę ciężki i wielki klocek :/
02.01.2015r
Ostatnio wpadł zimowy setup
tył amory i sprężyny seria z v5
przód amory z golfa 4motion pod długie łączniki stabilizatora + stabilizator z s3 - Mam nadzieję że po zmianie silnika przód lekko siądzie bo trochę za wysoko teraz stoi :/
Teraz już nie będzie ocierało o półośkę na tym stabilizatorze Teraz na lato trzeba dospawać uszy do amorów pod długie łączniki lub zakupić jakiś gwint z uchwytami
dla porównania od lewej gwint FK później FK-60 później Seria
Półoś już trochę zmęczyła się przez sezon :d
od góry stabilizator s3 niżej golf 4motion i u dołu ori z v5, teraz uwaga bo podaję średnice
-s3 20mm
-4motion 19mm
-ori v5 21,5mm :O
ukręciła mi się śruba w maglownicy i myślałem że już kaplica, ale na szczęście udało misię wybić tulejkę z gwintem bez wyciągania maglownicy i wstawiłem nową tulejkę i śrubę z maglownicy anglika
i tak już stoi na zimę
Na wolny czas jeszcze będę musiał zmienić przewody hamulcowe na te od 4motion bo są trochę inne i inaczej poprowadzone, aby nie dotykały łącznika.
Długo oczekiwana temperatura 0*C więc czas na mycie wstępne
03.01.2015r
Po nowym roku remamenty są w sklepach więc na rozrząd itp. muszę czekać do poniedziałku. Ale to nie szkodzi bo i tak się nie nudzę bo znalazł się chętny na swap więc aktualnie robię przekładkę z 2,3 v5 150KM na moje 2,3 v5 170KM może ktoś poznaje swojego tolka i jest z klubu? Bo zapomniałem się zapytać
09.01.2015r
Z toledo powoli ale ciągle do przodu
Daje kilka fot z przekładki niebieskiego z agz na aqn, już na samych zdjęciach możecie zobaczyć że auta rożnią się sporo. Nawet głupi hak do holowania... a agz jest ucho na stałe, a w aqn wkręcany hak jest. ogólnie dużo różnic jest.
Nie wiem czemu ale mam wrażenie że mój silnik 2,3 170KM lepiej zbiera się w tym niebieskim toledo... może inne przełożenia skrzyni albo coś... nie wiem już sam, ale już zamykam sprawę 2,3
Wpadło trochę gratów do 2,8 i do podtlenku Rozrządu całego nie kupowałem bo się okazało że ktoś już górę rozrządu wymieniał i jest w bdb stanie, aby jedynie dla pewności na górze wymieniłem hydronapinacz.
Małe myju myju:P
No i składanie.
21.01.2015r
Dawno nic nie pisałem bo nie było na to czasu, a dodatkowo miałem problem z hostingiem zdjęć:/
Niebieski seat już dawno oddany i ma się dobrze.
Czarny tez wyjechał już kilka dni temu z 2,8 i jakoś jeździ
Zapodaje zaległe zdjęcia- nie robiłem selekcji zdjęć tylko dodałem wszystkie bo się zdecydować nie mogłem
Standardowo jak przy każdym swapie sprzęgło oddałem do regeneracji aby później nie rozbierać znów drugi raz
Tu małe porównanie skrzyni z 2.3 z skrzynią 2.8 6b 4x4
Dolne półosie z 6b 4motion górne z v5
Próba ognia bandaż do 1100 stopni C trzymany w ogniu przez minute zachowuje się w nienaruszonym stanie
Wiązkę instalacji LPG skróciłem do minimum i połączyłem z ori wiazką, tak że jedyne kable które widać od lpg to te 4 co idą do parownika Wtryski schowane pod kolektorem, parownik za silnikiem pomalowany na czarno. Jak komuś mówię że mam sekwencję to nie wierzą
Z takim wydechem jest nagrany filmik z pierwszą jazdą Dźwięk super, ale w aucie nie da się wysiedzieć, 10min jazdy i białka w oczach są całe czerwone
Czekam teraz na paczkę z górną osłoną silnika, bo zapomiałem jej zabrać kupując silnik :/
Tu filmik z pierwszym odpaleniem
" onclick="window.open(this.href);return false;
Tu filmik jak się zbiera bez wydechu
Rezerwa się pali, ale zalałem przed wyjazdem z garażu 10l tak więc paliwo było i nie hejtujcie
Check się pali od sond za katami, bo ich nie ma i nie będzie A sondy moze programowo z czasem wyłączę. Muszę też pobawić się z tempomatem, tzn. uaktywnić go bo w golfie nie było tempomatu.
mam wrażenie że się zbiera lepiej od niebieskiego Pewnie zasługa skrzyni 6b.
Byłem na hamowni i 204,4KM 279,6Nm :p wykres dam później bo narazie mam go tylko w formie papierowej. Wydech go jeszcze blokuje bo jest 55mm a ori w 2,8 jest 65mm. Zrobię wydech, świece nowe i cewki i wtedy polecę jeszcze raz na hamownię
30.03.2015r
No to żarty się skończyły Tak jak kiedyś mówiłem że planuję R32 tak też będzie Wczoraj kupiłem silnik 3,2 BUB 250KM z audi TT 2008r przebieg 40 milDzieX pisze: Jakby co to ja żartowałem.
Swap 2,8 będzie leciał do kolegi bory, żałujcie że nikt go nie chciał, bo naprawdę niezły silnik, a cieszył bym się jak by było kolejne mocne toledo
Silnik będę zakładał za ok miesiąc, najpierw muszę skończyć koledze składać golfa 2 VR6T i dokupić trochę gratów do mojego jeszcze
PS. Miałem już brać R36 z superb 2009r 260KM (program z BWS i jest 300KM) bo był w dobrej kasie, ale postanowiłem że nie będę pchał się w FSI bo jestem zwolennikiem LPG (co do LPG to denerwują mnie ludzie co mają 1,6 w benzynie i mówią ze nigdy nie założą gazu bo to dla biedoty i szkoda silnika)
Jeszcze siedzi silnik 2,8 bo nie mam czasu narazie włożyć 3,2 ale pozwolę sobie już teraz zmienić nazwę tematu na R32, bo później są problemy ze zmianą nazwy całego tematu [/quote]
-----------
Sorry że tak mało piszę w temacie ale jestem zawalony ze wolnego czasu brak:/
więc małe zaległości
Zespolone lampy tyl
No i 1 miejsce w konkursie na najgłośniejszy wydech
tak to ryczało na 100% 2,5cala
i nagranie ze zlotu " onclick="window.open(this.href);return false;
Wczoraj założyłem sterownik z A3 3,2 jest MOC, ale jest pare figlów, niby nieogarneity jeszcze programowo.
Przestała działać klimatyzacja, nie działa ESP (lampka cały czas się świeci), tempomat nie działa (próbowałem go aktywować metodą dla toledo II itp ale nie daje się :/
Poza tym wszystko działa ok
Dziś pojechałem na krótki kawałek prostej w celu sprawdzenia przyspieszenia a się okazało że udało zamknąć się licznik
Jacek6804 pisze:Dawno nic nie dodawałem więc troche zaległych fot daję i mały opisik sytuacji;)
Poniżej widać datę produkcji silnika
Standardowo przy swapie myju myju
przepsutnica 2,8 vs 3,2 różnica spora, ciekawostką jest to że w 2,3 i 2,8 jest ta sama średnica przepustnicy czyli 80mm a 3,2 ma 85mm
Taka mała motywacja do wcześniejszego zaczęcia swapu który miał sie odbyć później...
koła musiałem pożyczyć golfowi bo po zmianie rozstawu z 4x100 na 5x100 nie mógł opuścić garażu a miałem tylko 1 koło :d
02.05.2015r Auto na kanale no się się zaczęło
Musiałem przerobić układ paliwowy na filtr z wbudowanym regulatorem ciśnienie, bo w tym nowym r32 nie ma regulatora na listwie.
Tak u mnie wygląda dolot do AirBoxa
Tu mój pomocnik
A tu główny kierownik garażu czyli ja
No i pojechał )
Poduszki silnika zostały zalane klejem do szyb aby je usztywnić
I znów elektryka, ogarniałem tak aby wszystko działało i wyglądało jak fabryka
POkrywa po piaskowaniu
Nowy silnik a już dziura! Już był zalany nowym olejem, podnieśliśmy do góry a tu leje sie... okazało się że jak silnik stał na palecie to jakaś śruba dostała się pod misę i zrobiła dziurę :/
I wylądował ptaszek
Wydech został owinięty bandażem do 1600stopni C (w poprzednich silnikach owijałem takim tanszym do 1100stopni i po dluzszym uzytkowaniu zaczynał sie już kruszyć)
Pierwsza awaria po 100km, stopiła się cewka, nie wiem czemu, może była juz zmeczona, bo po wymianie cewki zrobiłem ponad 2000km i jest ok.
Podsumowywując swap trwał od 2 do 7 maja, Ale jako że była majówka to nie w wszystkie dni robiliśmy
od 7 maja do dziś tj. 19 maj zrobiłem cos ok 2200km i wszystko jest ok Narazie śmigam na sterowniku z 2,8 i nie ma pełnej mocy bo nie miałem sterownika z 3,2 ale już jest zamówiony
Pierwsze odpalenie
Tak gada na jeszcze ori tłumikach z 2,3
Skończyły się też klocki tył i był problem, nie mogłem odkręcić jednej śruby którą dokręciłem tydzień temu... Klucze pękaly, spawanie nie pomagało, jedynie wiercenie zostało, na fotce pokazane jak można sobie zrobić mobilną wiertarkę stołową?
seat na styk wszystko wyliczył
Nabiłem też klimę Teraz idzie wytrzymać w tych czarnych skórach Ale muszę jeszcze chyba delikatnie przyciemnić szybki na lato
tak poza tematem to gdyby ktoś mial na handel dystanse 5x100 10-15mm to dać znać Bo felg nie chce zmieniać aby pozostał sleeper a brzydko wyglądają te schowane koła na glebie :/
I od tej pory - 11.06.2015 będę pisał na bieżąco
Jacek6804 pisze:
Zespolone lampy tyl
No i 1 miejsce w konkursie na najgłośniejszy wydech
tak to ryczało na 100% 2,5cala
i nagranie ze zlotu " onclick="window.open(this.href);return false;
Miałem jechać do genowefy na zdjęcie immo z tego sterownika co kupiłem 022906032CB od 3,2 ale padł mi sterownik od 2,8 i auto było uziemione, więc byłem zmuszony podjechać do znajomego na zdjęcie samego immo narazie, na sterowniku z 3,2 jest MOC, ale jest pare figlów, niby nieogarneity jeszcze programowo.
Przestała działać klimatyzacja, nie działa ESP (lampka cały czas się świeci), tempomat nie działa (próbowałem go aktywować metodą dla toledo II itp ale nie daje się :/
Poza tym wszystko działa ok
Teraz muszę podjechać do nich bo sam tego nie ogarnę, mam nadzieje że uda to się wogóle ogarnąć
Ppojechałem na krótki kawałek prostej w celu sprawdzenia przyspieszenia a się okazało że udało zamknąć się licznik