Dziękuję za zestawienie konkurencji, zgadzam się co do jotyHYMURT pisze:Na początku nawet nie chciałem zabierać głosu w dyskusji o kasie, ale ponieważ tak uporczywie męczycie temat to coś napisze!! Być może jak się napisze ze się zapłaciło 150 tys. za golfa to może szokować! Ale z drugiej strony nikt się przecież nie spodziewał, że będzie kosztował 90tys prawda!! Ale jak się napisze, że się zapłaciło 150 tys. za 270 konny samochód z napędem na 4 koła, skórzaną tapicerką i ..itd itp. no to wygląda na okazje roku prawda! A tak na poważnie to uważam wybór kolegi za doskonały, bo tak naprawdę, co innego miał wybrać??
-Audi S3 jak już zostało ustalone jest jeszcze droższy!
-BMW 1 ma napęd na tył,
-Ford Focus RS jest wulgarny z wyglądu i świeci ze 100 KM jednym ze swoich 3 kolorów i ma 305 KM na przedniej osi!,
-Mazda MPS jest tragiczna w środku (dzisiaj oglądałem) i dziwna z zewnątrz!
-Toyota już się nie bawi w lidze hothaczów!
-VW Sirocco R jest 3D tylko ( a koledze zależało na praktyczności samochodu)
-Civic Typ-R to liga golfa GTI!
I to wszystko!!!!! a no jeszcze Subaru, które właściwie niema bagażnika.
Co moim zdaniem najbardziej przemawia za GOLFem R to jest fakt, że jak się ktoś nie zna to stanie obok tego samochodu i powie O GOLF! Ten samochód nie krzyczy wszem i wobec ooo mam 300 koni i jestem cholernie szybki (jak to robi Focus RS), jest po prostu dyskretny i to jest jego największa zaleta!
Pozdrawiam!
P.S. Co do paliwa to faktycznie musisz tankować lepsze!? Powiem szczerze, że miałem do czynienia z Audi RS6 i na dekielki było żeby lać 95!!!!
Faktycznie, nie lubię aut krzykliwych, które z 3 kilometrów krzyczą - mam, kurna, ale mam kucyków! Jedyna przyjemność jaką czerpię z faktu istnienia tych aut to killowanie ich przy starcie spod świateł
S3 po prostu mi się nie podoba. Z całym szacunkiem do kolegów z Audi, nie pasuje do mnie. Ja chodzę w dżinsach, nie golę się cały tydzień i palę mocne Marlboro, więc nie pasuje do mnie wizerunek kierowcy S3.
Do Subaru dodałbym tylko ochydną stylistykę - spojlery projektuje ten sam gość, co robi na co dzień projekty użytkowe uchwytów od wiaderek
Scirocco R ma napęd tylko na przód no i jest 0.5 sek wolniejszy do setki.
Wg mnie Golf jest naprawdę autem dopracowanym w tak maleńkich szczegółach, że wielu producentów może tylko pomarzyć o takim poziomie praktyczności, ergonomii i poręczności. Niemiecki pragmatyzm wymieszany z czystą adrenaliną z jazdy
Odnośnie paliwa to powiem tak: w Niemczech lałbym 95 oktanową, ale w Polsce wolę trochę lepszą. W trakcie testów w CompSporcie wyraźnie wychodziło na to, że czujniki komputera cofały zapłon m.in. z powodu kiepskiej (tylko Verva) jakości wachy. Ergo: jak już tak walczę o te 3 ostatnie kucyki, to wolę, aby silnik wiedział, że ma prawdziwy rosołek na kurze podany do baku, a nie jakąś zupkę z torebki