evolution pisze:rozumiem ze masz 7024*170/2500=477 Nm skoro przyspieszasz 170 ps przy 2500 obr... ciekawe kogo ponosi fantazja.....mikew_86 pisze:Piszę na swoim przykładzie i sprawne przyspieszanie na co dzień przy 170PS można osiągnąć przy zmianie biegów przy 2,5K (max moment obrotowy),
piszesz o dbaniu... jak dla mnie dbaniem nie jest stale zamulanie i obciazanie silnika maks momentem choc jest w zupelnosci ekonomiczne, a przyspieszanie moca ktora mniej jednostkowo obciaza silnik... turbina od tego nie kleknie
przyspieszenie - zmiana prędkości w czasie
Nie uważam żebym napisał coś niejasno. Jeżeli zdecydowanie wciskasz gaz i szybko przerzucasz biegi przy 2500 obrotów to chyba nie powiesz mi, że to jest zamulanie ? to tylko ciągnięcie na każdym biegu począwszy od pierwszego do 4-4,5K jakbyś się ścigał na 1/4 mili jest przyspieszaniem ?
Wolę coś takiego niż ściganie się z własnym cieniem. Inna sprawa jak się z kimś łapiesz, a inna jak jeździ się na co dzień np. do pracy. Jeszcze kwestia tego jakie ma się drogi/szlaki po których się jeździ (np. ja mało kiedy mogę się dobrze rozpędzić i gdybym ciągnął tak do 4K to chyba 4 biegu nie miałbym potrzeby wrzucać).
Poza tym przyspieszanie które miałeś na myśli czyli but to pojęcie względne, dla każdego może być inaczej pojęte. Dla mnie to jest sprawne przyspieszanie, dla Ciebie będzie te 477Nm, a jeszcze dla innego sprawnie będzie przyspieszało to co ma setkę w 4s.