SToRM pisze:cowboy napisał/a:
SToRM, przecież w mkIV masz najlepszy motor do modów 1.8T !!! z rozpykanym know-how, gotowymi pakietami... gdzie 250KM to żaden problem
Ekonomia :d Gdzie w tym silniku ekonomia? Nie ma jej - i dopoki mam taka, a nie inna sytuacje finansowa, bedzie diesel
myslałem że napisałeś to:
SToRM pisze:gdybym mogl znalezc podobny motor w mkIV to jednak wybral bym benzyne...
w odniesieniu do ABF-a
bo moim zdaniem 1.8T jest duzo lepszy od ABF-a
podejrzewam że nie pali jakoś wiecej przy spokojnej jeździe.. bo zagazowaniu jestem z założenia przeciwny podobnie jak OR i OO w dieslu
Goofi pisze:rozmawialem dzisiaj ze znajomym, ktory raczej nie ma problemu z kasa, zeby oszczedzac na paliwie i mowi ze ostatnio jest za dieslami a w tej chwili ma roczna beemke 5 z chyba 215KM 2.2l, ktory przy sporej wadze i nie malej mocy w trasie pali mu kolo 6-7 a nie jezdzi jak emeryt
otóż to duzo ludzi z kasą decyduje sie na diesla, bo np. BMW 335d w biturbo (po wirusie) zapewnia osiagi bardzo porównywalne do M3 (340KM@700NM), a jednak zapewnia elastyczność, która jest bardzo fajna w długich trasach i ekonomię, co ważne bak w takiej beemie ma chyba 60L, wiec pomykanie po autobahnach w benzynie kończy sie tankowaniem co 400km
zauważcie że ludzie zaczęli kupować diesle na potęgę, gdy ich osiągi zrównały sie z silnikami benzynowymi, wczesniej ta sprzedaz była na poziomie 25%, teraz każdy koncenr ma mocnego diesla bo udział w rynku to 50%
wiec raczej ludzie biorą pod uwagę nie samą ekonomię (kiedyś ropa była dużo tańsza od beny) ale ten mix niezłe osiagi + niskie spalanie
SToRM pisze:Brutalny moment, masa oszczednosci
i o to chodzi
SToRM pisze:Jezdze czesto 2.9 vr6 w syncro. Osiagi to jak na swoja pojemnosc nie ma powalajacych. Ale klang motoru, miekkosc pracy jest porazajaca. Dla kontrastu juz troche mniej, ale ze dwa razy w tygodniu przelece sie zdrowym ARL'em w mkIV. No nie ma co porownywac. Traktor to traktor..
chcesz kultury pracy porównaj V6 3.0 TDI CR do 2.9VR6 ... nie zawiedziesz się
w turbobenie tez masz brutalny moment, przejedź sie Janka ABFT
jak sie boost wytworzy to kapcie wyją na 3 biegu az miło
SToRM pisze:Sorry chlopaki. Ale nie przekonacie mnie ze diesel lepszy od dobrej benzyny
nikt, nie che Cie do tego przekonać - ja chce Cie przekonać że
dobry diesel jest lepszy od
zwykłej benzyny
dlatego, że zapewnia cos z osiągów Turbobenzyny, a kosztuje niewiele w codziennej eksploatacji - takie 2 w jednym.
ja zawsze tankuje od rezerwy pod korek i NIGDY nie wyszedł mi wiecej jak 6,4L, nawet w zimie - mając jedno auto na pewno TDI to bardzo rozsądny wybór, bo nawet przy butowaniu spalanie jakoś nie wzrasta dużo...
mając 2 auta to jedna szybka turbobenzyna na weekendowe upalanie, a na codzień szybki turbodiesel
I nie ma co sie licytowac - tylko zaloze sie ze przy duzej kasie, kazdy by mial w garazu turbobenzyne
przecież to juz żesmy napisali