jaki olej do eRki
Moderatorzy: G0 Karcio, zlos, VIP
jaki olej do eRki
może chodziło o ten http://www.czarnepaliwo.pl/sklep/0w40/3 ... 0-5l-.html" onclick="window.open(this.href);return false;
ma specyfikacje VW 502, ale nie ma aprobaty VW
ma specyfikacje VW 502, ale nie ma aprobaty VW
jaki olej do eRki
vahu, to do 3.2 co najlepiej lać motula? bo tu tyle opini ze już zgłupiałem, Myślałem też nad valvoline też.
jaki olej do eRki
http://paczaizm.pl/content/wp-content/u ... uchnia.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: jaki olej do eRki
Motul, Penrite, Millers.Antonioo pisze:vahu, to do 3.2 co najlepiej lać motula? bo tu tyle opini ze już zgłupiałem, Myślałem też nad valvoline też.
Jeżeli po zaparkowaniu nie patrzysz na niego zanim odejdziesz to kupiłeś sobie zły samochód.
jaki olej do eRki
nie lejcie olejów z normą 504/507!
to są oleje ekologiczne które mają chronić środowisko a nie wasze samochody
ja proponuje jakiś dobry 0w40 z normą vw 502 i zarazem żeby miał normę MB 229.5
Re: jaki olej do eRki
Nie leję LL bo robię wymiany co 8-10k więc nie ma sensu. A 5W40 to zawsze trochę lepsze parametry w wysokich temp. 0W40 byłby dobry na zimę.panda6 pisze:nie lejcie olejów z normą 504/507!
Jeżeli po zaparkowaniu nie patrzysz na niego zanim odejdziesz to kupiłeś sobie zły samochód.
jaki olej do eRki
w "teorii" się mylisz w jednym i drugim przypadku porównujesz oleje xW40 czyli powinny mieć porównywalne parametry w wysokich temperaturachvahu pisze:A 5W40 to zawsze trochę lepsze parametry w wysokich temp. 0W40 byłby dobry na zimę.
0Wxx powinien szybciej dotrzeć do newralgicznych elementów silnika podczas zimnego rozruchu
napisałem w "teorii" bo tu już by trzeba porównywać konkretne oleje z konkretnymi danymi podanymi przez producenta
ja tam podtrzymuje swoją teorię, że zarówno do TSI jak i do starszych silników benzynowych lałbym 0W40 z normą MB 229.5
jaki olej do eRki
widać nie przeczytałeś kilku postów wyżej
wybrałbym taki olej, który ma jednocześnie normę VW 502 oraz MB 229.5
wybrałbym taki olej, który ma jednocześnie normę VW 502 oraz MB 229.5
jaki olej do eRki
panda6, wyciąłeś z kontekstu moją wypowiedź dlatego sprostuję. Pisałeś o normie 507.00 a taką mają oleje o lepkości 5W30, dlatego napisałem, że nie leję LL tylko 5W40 bo wymieniam i tak co 8-10tkm, a 5W40 będzie lepszy na wyższe temp. Ty napisałeś o 0W40 który będzie idealny na zimne dni, gdzie potrzebujemy jak najlepszego smarowania od niskich temperatur rozruchu.
jaki olej do eRki
Ja stosuje Castrol 10w60 sport. Leje go do BMW e30 z motorem 2.8 z 2000r. Auta nie oszczędzam bo po to je przerobiłem. Przebiegi roczne to ok.2000-3000 choć w 2015r. zrobiłem możne 500km. W moim TDi Castrol Magnatec 10W40. Podejrzewam ze ten 10w60 sprawdziłby sie w eRce bo to olej do wysokich obciążeń i z wysoką wytrzymałością filmu olejowego w wysokich temperaturach. Ale może nie spełnia norm VW
jaki olej do eRki
Ale weź pod uwagę, że on może być za gęsty i układ smarowania sobie nie poradzi na zimnym silniku? Nie można też popadać ze skrajności w skrajność.
2015 - ... Mocy przybywaj?
2010 - 2014 Golf .:R20
2010 - 2014 Golf .:R20
jaki olej do eRki
To nie TURDUS żeby sobie nie poradził. Ten olej gęstnieje pewnie przy jakichś -20. Stosuje sie go w BMW M. Ja np. swojej maszyny nie wystawiam z garażu w takich warunkach