[wnętrze] kokpity, plastiki, wszelkiego rodzaju tapicerki
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
Re: brudna podsufitówka
Fahoo pisze:dziekuje wszystkim za porady
a krzesła pierzecie w jakis specjalny sposób?
Podłogę też tak wypierzesz. Boczki także. Jak masz w domu odkurzacz co może odkurzać wodę to jeszcze było by lepiej. Wyszorować taborety a potem odciągnąć wodę takim odkurzaczem. Kiedyś w domu mieliśmy dywany i takowy odkurzacz .Obecnie po zmianie na podłogi panelowe i parkietowe odkurzacz pełni rolę odkurzacza samochodowego. Dobra sprawa nawet w zimie jak się ciut wody nazbiera w aucie.
Taki odkurzacz to niewielki koszt jak by co . Jak masz gdzie (garaż i prąd ) to warto mieć
Czyszczenie wnętrza auta i tapicerki, skóry - czym i jak ?
Witam
Ponowie delikatnie temat - czym wyczyścić fotele (jaki specyfik) żeby nie uszkodzić materiału w sensie wybielenia lub jakiś innych przebarwień - zaznaczyłem na foto
niebieskie wstawki - fotele recaro - materiał jakiś trochę twardszy -inny - może ktoś czyścił takie fotele - chodzi mi tylko o te niebieskie wstawki zaznaczone na zdjęciu.
Są totalnie czarne czego nie widać tak na zdjęciu - chciałbym je trochę odświeżyć - jakaś pianka / płyn ?
Uploaded with ImageShack.us
Ponowie delikatnie temat - czym wyczyścić fotele (jaki specyfik) żeby nie uszkodzić materiału w sensie wybielenia lub jakiś innych przebarwień - zaznaczyłem na foto
niebieskie wstawki - fotele recaro - materiał jakiś trochę twardszy -inny - może ktoś czyścił takie fotele - chodzi mi tylko o te niebieskie wstawki zaznaczone na zdjęciu.
Są totalnie czarne czego nie widać tak na zdjęciu - chciałbym je trochę odświeżyć - jakaś pianka / płyn ?
Uploaded with ImageShack.us
Co to za materiał ? Czy to jakiś rodzaj Alcantary? Jeżeli to zwykły materiał to potraktował bym go Płynem do prania "Wezyr" i "Vanisch" .+ szczotka i odkurzacz do odciągnięcia wody. Zawsze tak robię i jest OK. Po wyschnięciu jest czyste i bez plam. Jeżeli to jakiś rodzaj alcantary to za bardzo nie wiem czym się to fachowo czyści. Ale myslę że dało by radę na gąbkę piana i tak przecierać. Kiedyś potraktowałem to tak jak zwykła tapicerkę materiałową . Wiadro z gorącą wodą płyny tak jak wyżej i szczotka , odkurzacz to odkurzania na mokro i było OK .
Ogólnie to ta firma ma niezłe kosmetyki do aut.Dość wydajne i nie za drogie.Jab pisze:Brudna, jasna tapicerka skórzano-plastikowa. Do czyszczenia użyty Super koncentrat do tapicerek i plastików od CARVALET http://www.carvalet.pl/sklep1/product_i ... ucts_id=88
Jakby kogoś inetresowały kosmetyki do skóry to polecam produkty z gamy Gliptone, Lederzentrum, Colourlock, Lexol
Impossible is Nothing - Muhammad Ali
- jjaworskyy
- Użytkownik
Witam. Panowie moze ktos w skrócie opisac jak wyglada czyszczenie Vanishem? Czytałem na necie ze na dana powierzchnie trzeba rozprowadzic proszek i po 20 minutach az wyschnie odkurzyc, ale slowa tam nie przeczytałem zeby proszek rozrobic z woda, i o ile dobrze pamietam to technika na sucho. Do czyszczenia uzywacie gąbki, czy moze szczotki? Jezeli szczotki to jaka polecacie? Twarda mięką? Pozdro
- a-nitka
- Specjalistka ds. prowokacji
Proszek Vanish należy wetrzeć w materiał/dywan/tapicerkę szczotką, myślę, że nie ma znaczenia jakie jest włosie szczotki, odczekać wyznaczony czas( na opakowaniu jest instrukcja) po czym odkurzyć dokładnie całość powierzchni . To daje efekt odświeżenia, przyjemny zapach, ewentualnie poprawę koloru. Do prania lepszy będzie według mnie Vanish Szampon do ręcznego prania dywanów, gdzie działa aktywna piana. Mała instrukcja;
Pranie dywanu lub tapicerki
Odkurz dywan, rozpuść 1 jednostkę Vanisha w 9 jednostkach wody i mieszaj roztwór aż do uzyskania piany.
Używając czystej szczotki, ściereczki lub gąbki nanieś pianę równomiernie na powierzchnię. Polecam kawałek firanki do ewentualnego szorowania. Po wyschnięciu dobrze jest odkurzyć dywan ponownie.
Jeśli chodzi o plamy to nalać bezpośrednio płyn na plamę, poczekać ok 5min i wilgotną ścierką przetrzeć miejsce czyszczenia. Jeśli plama do końca nie zeszła, należy powtórzyć to samo.
Pranie dywanu lub tapicerki
Odkurz dywan, rozpuść 1 jednostkę Vanisha w 9 jednostkach wody i mieszaj roztwór aż do uzyskania piany.
Używając czystej szczotki, ściereczki lub gąbki nanieś pianę równomiernie na powierzchnię. Polecam kawałek firanki do ewentualnego szorowania. Po wyschnięciu dobrze jest odkurzyć dywan ponownie.
Jeśli chodzi o plamy to nalać bezpośrednio płyn na plamę, poczekać ok 5min i wilgotną ścierką przetrzeć miejsce czyszczenia. Jeśli plama do końca nie zeszła, należy powtórzyć to samo.
Nocne Mary Squad
jjaworskyy, w dywan wetrzyj szczotka i odkurz z Tym że pamiętajmy Vanish nie jest zbyt udanym środkiem do prania tapicerki samochodowej.
Szukasz porady n/t detailingu czy profesjonalnych kosmetyków ? Napisz w nowym dziale
http://forum.vwgolf.pl/viewforum.php?f=175
- jjaworskyy
- Użytkownik
no powiem wam ze wczoraj na probe zabrałem sie za siedzisko kierowcy i Vanish egzaminu nie zdał. Jedynie dał przyjemny zapach. Bez prania sie nie obejdzie, ale na szczescie jest tu kolega na forum z Gdyni co pierze tapicerki i to nie drogo
Potwierdzam jakość produktów Gliptone do skór. Kupiłem zestaw do czyszczenia i konserwacji i po prostu wymiata! Mam skóry jak z salonu. Zresztą produkty tej marki wygrywają wszystkie testy. Polecam do czyszczenia z tym produktem szczotke z miękkiego, naturalnego włosia. Koszt okolo 130 za wszystko, ale warto bo mnóstwo na rynku jest równie drogich, jak i droższych badziewnych produktów
Również polecam Gliptone wart swej ceny pozostawia ładny zapach i nie nabłyszcza skórki
RED MEXICANA by uPiter
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2755683#2755683
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2755683#2755683
Siemka.
nie czytalem wszystkich postow i postanowilem jednak napisac do was z zapytaniem ...
Czy znacie jakis sposob na usztywnienie lub tez uelastycznienie plastikow w celu pozbycia sie skrzypienia w czasie jazdy zalezy Mi na czyms naprawde sklutecznym moze jakies podklejki filce cienkie glowie skrzypia mi plastiki w drzwiach po tym jak zostal wsadzony zawias gwintowany. Sztywne autko a plastiki pracuja.
PROSZE WAS O POMOC!
Auto to MK4
nie czytalem wszystkich postow i postanowilem jednak napisac do was z zapytaniem ...
Czy znacie jakis sposob na usztywnienie lub tez uelastycznienie plastikow w celu pozbycia sie skrzypienia w czasie jazdy zalezy Mi na czyms naprawde sklutecznym moze jakies podklejki filce cienkie glowie skrzypia mi plastiki w drzwiach po tym jak zostal wsadzony zawias gwintowany. Sztywne autko a plastiki pracuja.
PROSZE WAS O POMOC!
Auto to MK4
Waldek87, Rozpórki, lub tak jak mówisz, cieniutkie filce, nasmarowanie uszczelek lub nowe spinki..
Poza tym to dział raczej o środkach do kosmetyki także wątpię że tutaj znajdziesz konkretną odpowiedź
Poza tym to dział raczej o środkach do kosmetyki także wątpię że tutaj znajdziesz konkretną odpowiedź
Szukasz porady n/t detailingu czy profesjonalnych kosmetyków ? Napisz w nowym dziale
http://forum.vwgolf.pl/viewforum.php?f=175