Panowie,
proszę o radę: odbieram nowe auto prosto z salonu i co teraz ? Auto ma służyć do codzinnego użytku (miasto, wyjazdy służbowe i rodzinne - w każdych warunkach pogodowych). Jak je przygotować i zabezpieczyć przede wszystkim z zewnątrz aby jak najbardziej pozwolić mu przetrwać na naszych drogach ? Nie mam tu na myśli jakich kosmetyków czy wosków używać, bo tutaj wystarczy poczytać tematy i wasze doświadczenia opisane na forum.
Bardziej mam na myśli, że różne firmy zajmujące się detailingiem oferują usługi przygotowujące nowe auto do użytku na drogach, likwidujące niedoróbki fabryczne lub zabezpieczające przed wpływami atmosferycznymi, soli, kamieni itp.
I teraz z tego co znalazłem i mnie zainteresowało:
- SV detailing ma usługi 'Premiere' i 'Endurance'
http://www.swissvax-detailing.pl/index.php/uslugi: pierwsza bierze nowe auto na warsztat i poprawia to co wyszło z fabryki, druga zaś zabezpiecza auto na dłuższy czas od codziennych wpływów atmosferycznych.
- Auto-detailing Łódź oferuje coś co nazywa się powłoka kwarcowa
http://autodetailinglodz.com/powloki-kw ... s-coating/: szklana powłoka zabezpieczająca przed wpływami atmosferycznymi i ułatwiająca mycie poprzez właściwości hydrofobowe
- trzecia opcja nie wyklucza żadnej z pierwszych lecz dodatkowo, aby zabezpieczyć się przed kamieniami pomyślałem o obklejeniu przodu auta (zderzaka, świateł, maski, lusterek) przezroczystą folią
Mieliście może doświadczenie z którąś z powyższych opcji / usług ? Jak ma się relacja ceny do jakości i skutków danej usługi ? Co byście polecili ? Auto fajne, więc chciałbym się nim długo cieszyć z drugiej strony będzie narażone na codzienne przyjemności jakie można spotkać na naszych drogach o każdej porze roku.
Byly: mk II 1.6D '86, mk II G60 '90, Rallye Golf '89, passat b5 1.8 '99, Passat TSI '11, Volkswagen CC TSI '13, Skoda Octavia RS TSI DSG '14, mk VI GTI Edition 35 '12,
Sa: Mk I vel Kermit '83, mk I cabrio 3.2 V6, Corrado VR6 '94 - "Japoniec", Focus RS mk III '16, Tiguan 2.0 TSI DSG 4Motion '17