Pomoc przy kompletowaniu zestawów.
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
Witam panowie Coż autko do golfik Iv 1,8t z racji mocy która będzie w granicach 230 KM Chce i aby lakier sympatycznie wyglądał Lakier na aucie mmm są lekkie ryski większych nie widze Chciałbym odświeżyć go trochę i chronić w przyszłości Ale z racji że nigdy nie zajmowałem się poważną pielęgnacją auta zawsze tylko myjka bezdotykowa i czasami pastą k2 brałem na zimę pisze do was abyście mi na początek doradzili od czego zacząc i jakiś środków użyc dodam że wolę wyłożyć więcej a mieć lepiej Lakier do czarny metalik , dodam że nawet nie wiem gdzie takie profesjonalne rzeczy kupić Licze na podpowiedzi dziękuje za cierpliwość
- piteks
- _
- Auto: A3 8Y 2,0 190KM
- Silnik: TFSI
Na początek proponuję poczytać to viewtopic.php?f=175&t=442484" onclick="window.open(this.href);return false;
Potem trochę przeglądnąć ten dział .
Później już sam sobie odpowiesz co będziesz chciał zrobić. Na pewno chcąc dbać. trzeba myć auto na 2 wiadra. A co do look'u to zależy czy chcesz w to wchodzić głębiej i wtedy kupujesz maszynę, pady, pasty, IPA, a wosk to już tylko wisienka na torcie. Czy też wolisz się pobawić ręcznie, to wtedy kupujesz np. AIO Autobrite Cherry Glaze i golf wygląda jak z salonu do pierwszego porządnego mycia ale kosztowało to niewiele czasu . Trochę więcej zabawy będzie przy cleanerze i wosku (można dorzucić pomiędzy politurę, najwyżej wosk szybciej spłynie ale za to shine będzie)
Każdy inny sposób ręcznej walki z czarnym lakierem VW raczej będzie skazany na porażkę, bo on po prostu jest twardy. Na nim albo się robi korektę, albo próbuje maskować defekty.
Jak już będziesz wiedział co i jak, to napisz tutaj zestaw, który chcesz skompletować. Wtedy będzie można coś Ci konkretnie doradzić .
Potem trochę przeglądnąć ten dział .
Później już sam sobie odpowiesz co będziesz chciał zrobić. Na pewno chcąc dbać. trzeba myć auto na 2 wiadra. A co do look'u to zależy czy chcesz w to wchodzić głębiej i wtedy kupujesz maszynę, pady, pasty, IPA, a wosk to już tylko wisienka na torcie. Czy też wolisz się pobawić ręcznie, to wtedy kupujesz np. AIO Autobrite Cherry Glaze i golf wygląda jak z salonu do pierwszego porządnego mycia ale kosztowało to niewiele czasu . Trochę więcej zabawy będzie przy cleanerze i wosku (można dorzucić pomiędzy politurę, najwyżej wosk szybciej spłynie ale za to shine będzie)
Każdy inny sposób ręcznej walki z czarnym lakierem VW raczej będzie skazany na porażkę, bo on po prostu jest twardy. Na nim albo się robi korektę, albo próbuje maskować defekty.
Jak już będziesz wiedział co i jak, to napisz tutaj zestaw, który chcesz skompletować. Wtedy będzie można coś Ci konkretnie doradzić .
To tak przeglądałem troche dział na chwilę obecną chwilę bd próbował ręcznie z racji małego doświadczenia z maszynową polerką ( z czasem polecimy dalej). To co chce zastosować to mycie na 2 wiadra, kolejno glinka, pasta, wosk Mniej więcej ale podpowiecie skąd bierzecie artrykuły (jakaś stronka abym miał wybór i mógłbym się posługiwać nazwami gdyż mało znam ten temat). Nie zależy mi aby auto wyglądało jak nowe ale aby chronić lakier i aby nie wyglądał jak 99% aut poruszający się na naszych drogach nie licze na lusterko jednak nawet jak brałem zwykła pastą to już efekt mi sie podobał także dużych wymagań raczej nie mam póki co
Re: Pomoc przy kompletowaniu zestawów.
Pasta tempo robi czy inna z K2 turbo czy jaka tam robi większe spustoszenie niż przed użyciem. To że się świeci, to jedno, a rysy jakie robi to drugie.
Wejdź na autonablask.pl i tyle.
Wejdź na autonablask.pl i tyle.
- piteks
- _
Partner handlowy naszego forum więc na dzień dobry masz 5% rabatu.sliwa404 pisze:Wejdź na autonablask.pl i tyle.
Czekamy na Twoje propozycje
Juz kiedyś pisałem, najprostszy zestaw na start.piter007i pisze:http://showcarshine.pl/149-zestaw-do-ci ... ofibr.html
Do tego dokupić szampon najlepiej z tego samego sklepu, glinke bilt hamber soft, oraz preparat do skóry / plastików wewnętrznych. I gotowe.
P. S.
Jaki kolor auta?
Wysłane z mojego JY-G4
Wysłane z mojego JY-G4
Bora TDI+0.216 17" Long Beach, Pro Kit,
Sprzedam:
Prawe, małe, elektryczne, podgrzewane lusterko europa kolor LA7W, 2 klamki LA7W, wkład lustra niebieski
Sprzedam:
Prawe, małe, elektryczne, podgrzewane lusterko europa kolor LA7W, 2 klamki LA7W, wkład lustra niebieski
Czy na początek przygody z maszynowym polerowaniem lakieru, odpowiednie Będzie celowe pominięcie najmocniejszej pasty 'fast cutting'? Rozumiem ze pewnie najgłębszych rys nie usunę w ten sposób ale, jednocześnie zminimalizuje ryzyko zrobienia kupy na powierzchni.
Myślę dokładnie nad polerka DA bass polska, i pastami menzerna 2000/2500 na początek i 4000/4500 na finish.
Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?
Wysłane z mojego JY-G4
Myślę dokładnie nad polerka DA bass polska, i pastami menzerna 2000/2500 na początek i 4000/4500 na finish.
Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?
Wysłane z mojego JY-G4
Bora TDI+0.216 17" Long Beach, Pro Kit,
Sprzedam:
Sprzedam:
- piteks
- _
Możesz tak zrobić ale skoro pracujesz DA, to raczej ciężko Ci będzie zrobić jakieś dziadostwo. Zawsze możesz rozpocząć pracę od mało widocznego miejsca .
Witam
Jak powinna być przeprowadzona operacja zadbania o lakier czy w takiej kolejność i taki zestaw ?
1-usuwanie smoły - VALETPro TAR AND GLUE REMOVER
2-mycie szamponem - CHEMICAL GUYS MAXI SUDS
3-glinka - BILT HAMBER AUTO
4-usuwanie rys - AUTOGLYM PAINT RENOVATOR_
5-wosk - POORBOYS WOSK NATTYS WAX RED CARNAUBA
I czy niektóre można zastąpić czymś tańszym ?
Jak powinna być przeprowadzona operacja zadbania o lakier czy w takiej kolejność i taki zestaw ?
1-usuwanie smoły - VALETPro TAR AND GLUE REMOVER
2-mycie szamponem - CHEMICAL GUYS MAXI SUDS
3-glinka - BILT HAMBER AUTO
4-usuwanie rys - AUTOGLYM PAINT RENOVATOR_
5-wosk - POORBOYS WOSK NATTYS WAX RED CARNAUBA
I czy niektóre można zastąpić czymś tańszym ?
- piteks
- _
ad. 1 Lepsza opcja to Prickobort do smoły. Na owady wystarczy karcher jak położysz wosk
ad. 4 Weź SRP od Autoglym
ad. 4 Weź SRP od Autoglym
Dzięki kolego.I w tej kolejności to przeprowadzić co napisałem czy inaczej?
- piteks
- _
Witam, potrzebuję dobrego wosku i cleanera (do czarnego lakieru, LC9Z), wszystko tak do 70zł, pomożecie? Ja się zbytnio na tym nie znam a chciałbym trochę zabezpieczyć lakier.
Ostatnio zmieniony pt mar 06, 2015 17:06 przez Rodzyn27, łącznie zmieniany 1 raz.
VW Golf MK4 GTI TDI Exclusive LC9Z/USA/Artec Turbo P/ ...
Instagram: maciek27vw - tutaj również wstawiam zdjęcia Golfa.
Instagram: maciek27vw - tutaj również wstawiam zdjęcia Golfa.
- miko
- black point
- Kontakt:
Rodzyn27, w tym budżecie szału nie ma, proponuję:
SRP - http://autonablask.pl/produkt/autoglym- ... a-formula/" onclick="window.open(this.href);return false;
mały hi-temp - http://autonablask.pl/produkt/finish-ka ... -wax-59ml/" onclick="window.open(this.href);return false;
SRP - http://autonablask.pl/produkt/autoglym- ... a-formula/" onclick="window.open(this.href);return false;
mały hi-temp - http://autonablask.pl/produkt/finish-ka ... -wax-59ml/" onclick="window.open(this.href);return false;