[zewnątrz] politury (odżywianie lakieru) oraz woski
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
- maj0nez
- VR6 user
- Auto: Skoda Octavia 1.8T + DSG
- Silnik: AUQ
- Kontakt:
Odp: [zewnątrz] politury (odżywianie lakieru) oraz woski
Glinkę stosować możesz jak napisałeś woda z dodatkiem szamponu tylko pamiętaj ma być cały czas mokre żeby glinka miała poślizg
Poczytaj o technice polerowanie tricolorem UC - nakładanie i polerowanie jest na raz ;] tzn nakładasz kropkę UC na aplikator i pracujesz aż do maksymalnego wypracowania na danym małym fragmencie paneludeskjet pisze:4. nakladam Meguiars UC i poleruje
Tutaj DG ma bardzo dokładnie opisane odstępy czasowe - postaraj się ich przestrzegać to osiągniesz najlepszy efekt i trwałośćdeskjet pisze:5. pozniej 601 bez polerowania
6. i na koniec dwie warstwy 111
W zależności od glinki - np. bilt hamber soft (którą nawiasem mówiąc polecam) leci na samej wodzie, sonusy czy valet pro potrzebują kropli szamponu do wody (dosłownie kropla na 500ml), a np. glinka megsa nie lubi innego smarowania niż qd (np. tani last touch 1:1 z wodą)deskjet pisze:2. glinkuje (tylko nie wiem czy z uzyciem jakiegos specjalnego srodka do nawilzenia czy wystarczy woda z szamponem?)
W takim razie glinke kupie taka jak polecasz... no i chyba juz wiem wszystko czego jeszcze potrzebuje i jak sie zabrac za pucowanie mojej zielonej strzaly a czego nie wiem to doczytam. Jeszcze raz dzieki
ALH + 205 + CHIP 140KM/318Nm
- miko
- black point
- Kontakt:
Tak nie do końca - nakładasz 601 na niego 111, polerujesz i dopiero nakładasz drugą warstwę 111 już bez 601deskjet pisze:5. pozniej 601 bez polerowania
6. i na koniec dwie warstwy 111
- miko
- black point
- Kontakt:
Shmatan, niby tak, ale tak niejednoznacznie można przeczytać dwie warstwy #111
A co robić z nowym lakierem? Wystarczy umyć dobrze i nałożyć wosk? To wszystko?
- maj0nez
- VR6 user
- Kontakt:
Odp: Re: [zewnątrz] politury (odżywianie lakieru) oraz woski
Podstawa to mycie jakiś prewash później mycie na dwa wiadra, polituta i wosk, kiedyś rozmawiałem z chłopakiem co pracował w salonie przy myciu aut nowych aż mi uszy opadały.krystek21 pisze:A co robić z nowym lakierem? Wystarczy umyć dobrze i nałożyć wosk? To wszystko?
- miko
- black point
- Kontakt:
Wiesz nawet do nowego auta trzeba podejść indywidualnie. Musisz dobrze umyć i wtedy pod halogenem ocenić stan lakieru. Nawet w salonach premium, nie myje się aut przed wydaniem klientowi na dwa wiadra. Z reguły jest tak, że wystarczy pasta finiszowa, cleaner, wosk i jest igła. Zdarzają się też kwiatki gdzie nawet nowemu autu trzeba robić pełną korektękrystek21 pisze:A co robić z nowym lakierem? Wystarczy umyć dobrze i nałożyć wosk? To wszystko?
A jak politura i wosk? Nie ma rys, rysek póki co. Chciałbym zabezpieczyć jakoś lakier przed uszkodzeniami bo to suv...
- maj0nez
- VR6 user
- Kontakt:
Re: [zewnątrz] politury (odżywianie lakieru) oraz woski
Kolega Ci napisał i nie licz że to nowe auto i lakier się zaświecikrystek21 pisze:A jak politura i wosk? Nie ma rys, rysek póki co. Chciałbym zabezpieczyć jakoś lakier przed uszkodzeniami bo to suv...
miko pisze:Wiesz nawet do nowego auta trzeba podejść indywidualnie. Musisz dobrze umyć i wtedy pod halogenem ocenić stan lakieru. Nawet w salonach premium, nie myje się aut przed wydaniem klientowi na dwa wiadra. Z reguły jest tak, że wystarczy pasta finiszowa, cleaner, wosk i jest igła. Zdarzają się też kwiatki gdzie nawet nowemu autu trzeba robić pełną korektękrystek21 pisze:A co robić z nowym lakierem? Wystarczy umyć dobrze i nałożyć wosk? To wszystko?
Jak chcesz faktycznie zabezpieczyć to zrób korekte (chociażby samym finishem - to że nie widzisz rysek nie znaczy że ich nie ma) i rzuć kwarc
Dokładnie , ja już nie raz się przekonałem że nowe auto czy nowy lakier nie znaczy bez skazy absolutnie