[zewnątrz] politury (odżywianie lakieru) oraz woski
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
Paviarotti, ten nieścierny ma w sobie coś z glaze'a - wygląda fajnie, ale ja zdecydowanie brałbym LP (nawet do samochodu po korekcie - zawsze warstwa oksydacji jest do usunięcia). Ja np. bardzo sobie chwale PB PP2 - cleaner bardzo niedoceniony w moim odczuciu, mega tępy i skrzypiący (paluchem czy też padem). Problem z nim jest taki że trzeba się przygotować na troszkę inną technikę aplikacji - cięzko to opisać, ale po prostu zachowuje się inaczej niż wszystkie znane mi cleanery (troszkę bardziej jak pasta w stylu fg500).
- Paviarotti
- Lord GTI
- czarekcw
- kierownik kibla
A czy w przeszłości cleaner od R222 był bardziej dostępny? Bo w chwili obecnej to bieda straszna i nie wiadomo kiedy się polepszy....
Mój MK4 AKL "BASIS" http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=413429" onclick="window.open(this.href);return false;
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Dodo Juice Blue Velvet PRO Hybrid Carnauba Hardwax ktoś testował ?
- Paviarotti
- Lord GTI
italiano_83, nie testowałem, ale zachęciłeś mnie, bo zwykły Blue Velvet jest według mnie świetny do zabawy na lato.
- italiano_83
- V.I.P.
Ja już powoli szukam czegoś na jesień/zimę - jeszcze wrzesień został, a potem to już będzie lało w Nl do samej wiosny, a może i dłużejPaviarotti pisze:italiano_83, nie testowałem, ale zachęciłeś mnie, bo zwykły Blue Velvet jest według mnie świetny do zabawy na lato.
Więc czas się rozejrzeć za megsem 16 lub coli 476s
italiano_83, miałem zarówno BV jak i BV pro (w samplerach - żałuję że się pozbyłem bo by mi do kolekcji pasowały). BV bajka na lato - trzyma 3-4 tygodnie więc akurat. BV kompletna pomyłka - fajnie odprowadzał wodę koło dwóch miesięcy, ale to za długo na lato i za krótko na zimę ;]
#16 dalej zostaje moim ulubionym woskiem, ale ta ze starych partii (przed wycofaniem ze sprzedaży i wielkim powrotem)
#16 dalej zostaje moim ulubionym woskiem, ale ta ze starych partii (przed wycofaniem ze sprzedaży i wielkim powrotem)
- italiano_83
- V.I.P.
Coś z tym "nowym" jest nie tak ? Więc będzie lepiej na zimę colli kupićShmatan pisze:#16 dalej zostaje moim ulubionym woskiem, ale ta ze starych partii (przed wycofaniem ze sprzedaży i wielkim powrotem)
Więc sobie odpuszczę do przyszłego lata - bo jednak trochę kosztuje, a po drugie, chcę zainwestować w polerkę DAShmatan pisze: BV bajka na lato - trzyma 3-4 tygodnie więc akurat.
italiano_83, od tego masz samplery ;]
Ten nowy wydawał mi się bardziej miękki, nawet troszkę papkowaty (ale nie tak jak samplery od RG) - chyba że macałem złą partie albo przegrzany/przechłodzony
Ten nowy wydawał mi się bardziej miękki, nawet troszkę papkowaty (ale nie tak jak samplery od RG) - chyba że macałem złą partie albo przegrzany/przechłodzony
- italiano_83
- V.I.P.
Teoretycznie tak, ale też nie są tanie biorąc pod uwagę to ile produktu dostajemy w samplu, po drugie staram się nie "rozdrabniać" testując wszystko, tak naprawdę nie testuje się niczego. Lubie pomazać kilka aut tym samym produktem i obserwować co się dzieje A, że w rodzinie mam ich kilka do dyspozycji, to sample kończą się w mgnieniu oka A jak robię komuś auto za kasę to wolał bym wiedzieć czego się spodziewać po produkcie, żeby niespodzianki nie było niemiłej Ten BV zachwalali w NL i tak jakoś ochotę na niego nabrałemShmatan pisze:italiano_83, od tego masz samplery ;]
panowie u mnie jest taki problem iż pod blokiem jest drzewo które potwornie puszcza soki i już 1-2 dni po myciu obklejony lakier i szyby , czy można jakiś wosk nałożyć który by ochronił przed czepianiem tego całego syfu z drzewa lub chociaż żeby tak mocno się to nie czepiało czy już stoję na przegranej pozycji i trzeba myć auto co 3 dzień ... na czarny lakierze to jest masakra a teraz mam też ciemną zieleń i nie wiem czy na tym będzie tak samo , poradźcie coś
Tylko ja i moja przestrzeń ...
- czarekcw
- kierownik kibla
Stawiać poza drzewem- to jest najprostsze rozwiązanie
Auto czy tak czy siak w takim wypadku trzeba częściej myć ale jak jest położony wosk to lżej to wszystko schodzi. Ja tam tylko używam wody z szamponem plus płukanie z myjki ciśnieniowej i jest git.
Auto czy tak czy siak w takim wypadku trzeba częściej myć ale jak jest położony wosk to lżej to wszystko schodzi. Ja tam tylko używam wody z szamponem plus płukanie z myjki ciśnieniowej i jest git.
Mój MK4 AKL "BASIS" http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=413429" onclick="window.open(this.href);return false;
parking mały , drzewo ogromne praktycznie nie ma szans żeby auto nie było w zasięgu tego syfu to tylko mi poradź jeszcze jakiś wosk żeby był łatwy w aplikacji i nie musiał się męczyć przy nim jak będę pucował sharana jeśli kolor ma znaczenie to jest ciemna zieleń butelkowa , dzięki z góry
aktualnie używam wosku koloryzującego czy takie coś wystarczy ? podrzućcie coś żeby był wet look efekt
aktualnie używam wosku koloryzującego czy takie coś wystarczy ? podrzućcie coś żeby był wet look efekt
Tylko ja i moja przestrzeń ...
- czarekcw
- kierownik kibla
Tak naprawdę te "wet looki" na zdjęciach są trochę podkoloryzowane. Ale aby był efekt "wow" to musi być lakier porządnie przygotowany (czyt. korekta lakieru).Dołas pisze:wet look efekt
Co do kosmetyków to zależy ile masz kasy. Standardowo podam Autoglym SRP + Meguiars #16 chociaż znawcy tematu mają więcej do napisania.
Drzewa w tym roku wyjątkowo dużo puszczają soków (zasłyszane przez leśniczego ).