Swap z 1.3 PB na 1.9 TD - czy warto?
Moderatorzy: Michał_1977, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Witam. Mam dylemat więc zgłaszam się z prośbą o radę do szanownych forumowiczów Mianowicie mój problem wygląda następująco, Aktualnie posiadam fajnego i zadbanego (tylko blacharsko, niestety...) Gofera Mk. II z silnikiem 1.3 na gaźniku Pierburga 2E. Auto od 2004 roku jest w jednych rękach, nigdy nie było bite (co do tego mam 10000% pewności) i buda jest naprawdę zdrowa lecz moje "szybkie i wściekłe" 1.3 pomalutku zaczyna się kończyć (zaczyna łykać olej i głowica jest już nieźle "przepocona").... Zastanawiam się nad przełożeniem do niego silnika 1.9 TD. Znajomy mechanik zaproponował mi za całego kompletnego swapa (silnik, osprzęt, wym. płynów, rozrząd plus robocizna) 1600 zł i moje pytanko jest następujące: czy warto w coś takiego się bawić?? Czy lepiej sprzedać Golfika za grosze i kupić coś innego za te 2500- 2800?? Czy może poszukać jakiejś lepszej oferty cenowej u innego mechanika jeśli chodzi o swap?? Jak zachowywać będzie się ten silnik w "dwójce"??
Czy warto zależy chyba tylko od Ciebie, czy masz jakis tam sentyment do budy modelu, czy nie. Nie robiąc Swapa samemu, taniej się chyba nie da ( oczywiście licząc wymianę płynów, rozrządu i calutkie ogarnięcie pod kluczyk). Ze spalania napewno będziesz zadowolony, też przerzuciłem się niedawno z benzyny na TD i więcej się śmiga tym samym kosztem.
A jak wygląda kwestia prawna jeżeli zrobię swap'a ?? Co powinienem zrobić, gdzie się udać itd. by w "papierach" wszystko bylo OK ??
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Kase naprawdę krzyknął nieduża. Roboty jest cała masa przy przesiadce z 1,3. Mocy przybędzie, wykrzesać można jeszcze więcej, a spalania zmaleje. Ponieważ masz benzyne i zmieniasz paliwo, będzie to zmiana konstrukcyjna auta i chyba trzeba ściągać rzeczoznawce.
wygląda to tak, w stacji kontroli robisz przegląd rozszerzony, i z Kwitem idziesz do urzędu komunikacji po nowy dowód.
koszt to niecałe 200zł plus zmiana dowodu
to co Ci stacja kontroli wpisze w przeglądzie WK ma Ci przenieść bez szemrania w dowód rej.
nie trzeba rzedczoznawcy. niedawno ja robiłem w sumie rok temu w audi i tyle wystarczyło.
potem idziemy do ubezpieczalni i zmieniamy dane tak aby się zgadzały z tym co jest w dowodzie
koszt to niecałe 200zł plus zmiana dowodu
to co Ci stacja kontroli wpisze w przeglądzie WK ma Ci przenieść bez szemrania w dowód rej.
nie trzeba rzedczoznawcy. niedawno ja robiłem w sumie rok temu w audi i tyle wystarczyło.
potem idziemy do ubezpieczalni i zmieniamy dane tak aby się zgadzały z tym co jest w dowodzie