arwam pisze:weź na czujnik zegarowy i pomierz skok tłoczka w pompie od 1Z'a i np AFN'a zobaczymy czy nadal powiedsz to samo.
Po co mam mierzyć czujnikiem.
Wystarczy,jak zmierzę wysokość fali.
Fala z 1z,tak,jak pisałem,od podstawy ma 7.75mm,bardzo dobry,bo krótki i wysoki najazd.
Fala z afn-a,też ma krótki i wysoki najazd,ale wysokości takiej nie znam.Znam za to jej numer.
Gdybyś oświecił mnie i innych podając wysokość fali w afn-ie,bądź różnice w skoku tłoczka między afn i 1z,to byłoby cacy.
Jak do tej pory,nikt nie podał takich różnic,a wszyscy twierdzą,że afn ma wyższą falę.
Mnie osobiście wydaje się,że o niebo lepsze są fale z jak najkrótszym i jak najwyższym najazdem,czyli takie,jak w tdi.
Może znasz wysokość fali w afn-ie,to w końcu okazało by się,czy tak naprawdę afn,ma wyższa falę od 1z-ta.
Nie spotkałem się z ostrzejszą falą w żadnej 11tce,a trochę takich w rękach miałem,niż te,które występują np.w tdi.
arwam pisze:mierzymy gniazdo na którym siedzi podkładka ale bez podkładki.
mając różnicę pomiarów szukamy podkładki o odpowiednio mniejszej lub większej grubości
Wyjaśnij mi dlaczego w tłokoroździelaczu z pompy a,i w tłokoroździelaczu z pompy b gniazdo ma taką samą głębokość,a podkładki różnią się grubościami.
Na dodatek fale w pompie a i pompie b też mają identyczną wysokość.
Dodam,że tłokoroździelacze w obu mają identycznie umieszczone otwory "wylotowe",czyli na tej samej wysokości,w samych głowiczkach też jest tak samo.
Po to jest moim zdaniem ten wzdłużny kanał w tłokoroździelaczu,w którym umieszczony jest otwór "wylotowy",żeby była możliwość wkładania wyższych,czy niższych fal w zależności od "potrzeb" silnika.
Tak,czy nie?
Jeżeli pompa ma dawać większego powera,to montują taką,a taką falę i podkładkę.
Jeżeli mniejszego,to inne.
Dzięki temu kanalikowi jest możliwość kombinacji w różne strony.
Jedne silniki są mniej,inne bardziej zdławione,jedne mniej,drugie bardziej mułowate,mając takie same 11to mm tłokoroździelacze.
arwam pisze:nie zalezy od wysokości fali bo mierzysz w dolnym położeniu tylko i wyłącznie.
Czyli wsadziłbyś falę o wysokości np 7.8mm z podkładką 2.5mm bez mierzenia wychyłu tłkoroździelacza,w jakimkolwiek zestawie?
Przecież to skok fali odpowiada za ilość wtryskiwanego paliwa,czyli jego wychylenie względem dolnego położenia.
No chyba,że się mylę,to mnie popraw.
Należy pamiętać,że nie wszystkie tłkoroździelacze maja stosunkowo nisko umieszczony otwór "wylotowy".
Przy tej samej długości tłokoroździelacza,różnica potrafi dochodzić do 4rech mm.
W jednych,to 21.5mm od początku tłoczka,w innych to aż 25,5mm.
Dlatego tak ważne jest dokładne zmierzenie,tego i owego,aby wyjść z wymiarem i uzyskać jak najlepszy wtrysk paliwa,jak największą dawkę na suw.
Zakłada się niższe,bądź wyższe sprężyny odpychające,takie,czy inne podkładki,choć różnica w grubości rzędu 0.05mm,cudów w niektórych przypadkach nie zdziała.
Kolejna sprawa,która wg.Ciebie fala będzie lepsza,dajmy na to,że obie mają tę samą wysokość.
Ta z krótkim,czy ta z dłuższym najazdem?
Na której silnik będzie miał lepsze osiągi,zakładając,że mamy sobie 11tkę?
arwam pisze:mierzymy gniazdo na którym siedzi podkładka ale bez podkładki.
Jeżeli zakładasz kompletny zestaw,to po cholerę chcesz to mierzyć,poprawiać,kombinować,skoro tak wyszło z fabryki?
Chodzi Ci o głębokości w starym i nowym tłokoroździelaczu.
Skoro zalecasz przekładkę kompletnej dupy,to razem z podkładką.
Nie wszyscy mają dostęp do takich podkładek,więc po co sobie życie utrudniać.
Ładujemy,to co wyjęliśmy z innej pompy i do przodu.