M-TDI Modernizacja pompy wtryskowej (z TD do TDI)
Moderatorzy: Michał_1977, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
- dominik29a
- Nowicjusz
Witam
Mam pytanie odnośnie pompy wtryskowej, pewnego dnia na złomie dorwałem pompę od tdi za 100zł. Oczywiście bierzesz na własne ryzyko. Pompę kupiłem tylko po to żeby wsadzić do A3, nastawnik (stary padł). Okazało sie ze nastawnik działa jak należy ale zostały mi jeszcze bebechy, i chce wsadzić je do mojego golfa 1.6 td,
Moje pytanie jest takie czy nadaje się ta pompa do czego kol wiek. Tłoko rozdzielacz na moje nie fachowe oko jest w idealnym stanie, nr. pompy nie znajdę, nie ma, wiec nie wiem z czego to jest wiem ze na pewno ze tdi (nastawnik), czy da sie wsadzić do pompy z SB te bebechy, z czego może być ta pompa ewentualnie po czym można poznać ( na złomie nie czytałem oznaczenia silnika).
Z tego co wiem w tdi były 10mm tłokorozdzielacze.
A i czy posiada on coś takiego jak przedwtrysk.
Mam pytanie odnośnie pompy wtryskowej, pewnego dnia na złomie dorwałem pompę od tdi za 100zł. Oczywiście bierzesz na własne ryzyko. Pompę kupiłem tylko po to żeby wsadzić do A3, nastawnik (stary padł). Okazało sie ze nastawnik działa jak należy ale zostały mi jeszcze bebechy, i chce wsadzić je do mojego golfa 1.6 td,
Moje pytanie jest takie czy nadaje się ta pompa do czego kol wiek. Tłoko rozdzielacz na moje nie fachowe oko jest w idealnym stanie, nr. pompy nie znajdę, nie ma, wiec nie wiem z czego to jest wiem ze na pewno ze tdi (nastawnik), czy da sie wsadzić do pompy z SB te bebechy, z czego może być ta pompa ewentualnie po czym można poznać ( na złomie nie czytałem oznaczenia silnika).
Z tego co wiem w tdi były 10mm tłokorozdzielacze.
A i czy posiada on coś takiego jak przedwtrysk.
Re: M-TDI Modernizacja pompy wtryskowej (z TD do TDI)
Ktoś ma na handel BOOST PIN z OPLA OMEGI 2.3TD?
szukam takiego i chcę kupić
jak ktoś ma pisać PW
szukam takiego i chcę kupić
jak ktoś ma pisać PW
Zeszlifuj sobie ori boost pina jak chcesz według uznania, potem cienkim papierkiem popraw aby była gładka powierzchnia i rysik sie nie wyrabiał...
Golf mk1 AFN gtb3576klnrv 53mm,
Najmocniejszy AFN w Polsce i seryjny na świecie, najmocniejszy vp37 w Polsce
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=86&t=548005&p=6522426#p6522426
Najmocniejszy AFN w Polsce i seryjny na świecie, najmocniejszy vp37 w Polsce
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=86&t=548005&p=6522426#p6522426
- marcinas1983
- VW Baron
- Kontakt:
Pany... pytanie za 100 punktów... obfity dym na wysokich obrotach na pełnym gazie tzn.... 4-5 bieg i gaz w podłodze prędkość koło 160km/h to przyczyna czego...?? Dodam, że podbicie ciśnienia nie wiele daje... może być od za wczesnego kąta wtrysku??
Nie wiem, bo mój tyle nie pojedzie. Ale przy 140 i gazie w podłodze dymi delikatnie, a kąt mam wczesny z tego co słychać i ciśnienie 0.6Bara.
Moje MK2: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=414862 - sprzedane
Nowe auto: W202 c280 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=169&t=560183
Nowe auto: W202 c280 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=169&t=560183
- marcinas1983
- VW Baron
- Kontakt:
Właśnie zastanawiam się czy za wczesny kąt wtrysku nie powoduje dymienia u góry... dlatego w niedziele przyspieszę statyczny i opóźnię dynamiczny i wtedy zobaczę bo jeszcze po odpaleniu auta pośmierduje niespaloną ropą. Jak się rozgrzeje to jest lepiej, ale troszkę ropę jeszcze czuć.
marcinas1983, A jaki kolor tego dymu? Czarny? szary? niebieski?marcinas1983 pisze:obfity dym na wysokich obrotach na pełnym gazie tzn.... 4-5 bieg i gaz w podłodze prędkość koło 160km/h to przyczyna czego...??
- marcinas1983
- VW Baron
- Kontakt:
Re: M-TDI Modernizacja pompy wtryskowej (z TD do TDI)
wygląda na czarny... do tego jak auto dłużej tak jedzie to i temp się lekko ponosi.needved pisze:marcinas1983, A jaki kolor tego dymu? Czarny? szary? niebieski?marcinas1983 pisze:obfity dym na wysokich obrotach na pełnym gazie tzn.... 4-5 bieg i gaz w podłodze prędkość koło 160km/h to przyczyna czego...??
No to mi to wygląda na za wczesny kąt dynamiczny.
Jakie masz ciśnienie w pompie na obrotach 950, 1400, 4000 RPM?
Jakie masz ciśnienie w pompie na obrotach 950, 1400, 4000 RPM?
- marcinas1983
- VW Baron
- Kontakt:
na jałowych mam 2.4 bara przy 4 tys obr/min coś koło 10 barów ( tak jak podają dane dla tej pompy ).needved pisze:Jakie masz ciśnienie w pompie na obrotach 950, 1400, 4000 RPM?
Obniż ciśnienie i wtedy zobacz, wystarczy że w pompie zmienisz falę, tłok, czy nurniki i fabryczne ustawienia można sobie wsadzić w
Późniejszy kąt wtrysku niczemu nie szkodzi, wręcz przeciwnie, wstaje wtedy szybciej turbo... W chwili obecnej przy jakich obrotach wstaje TD04?
Późniejszy kąt wtrysku niczemu nie szkodzi, wręcz przeciwnie, wstaje wtedy szybciej turbo... W chwili obecnej przy jakich obrotach wstaje TD04?
- marcinas1983
- VW Baron
- Kontakt:
needved, nie wiem przy jakich wstaje... przy 2.3 tys obr/min jest pełen boost na 4 biegu... też tak myślę, że lepiej opóźnić kąt wtrysku niż go za mocno wyprzedzać... dlatego we wtorek zmieniłem śrubę przelewową na 75 a nie od TD na 55 do tego obniżyłem ciśnienie w pompie do seryjnego i jest znacznie lepiej niż na wyższym ciśnieniu... dlatego będę jeszcze kombinował z ustawieniami.
Moim zdaniem w TDI powinna wstawać szybciej, Ustaw ciśnienie w pompie na 2bar i zobacz wtedy czy będzie poprawa
Od czego Ty masz teraz pompę? Szybko w niej narasta ciśnienie
Od czego Ty masz teraz pompę? Szybko w niej narasta ciśnienie
needved, u mnie TD04 wstaje nawet przy 1000rpm jak się depnie, a pełne doładowanie mam 2100-2200rpm, a statyczny mam raczej opóźniony, na takim ustawieniu chodzi najciszej(jak pompowtryski ) i najlepiej chodzi, bo jak lekko przyśpieszę to zaczyna klepać, turbo może wcześniej wstaje ale góra jest do kitu coś jakby był zatkany wydech i przykapca na czarno przy pełnym doładowaniu.