JABcok20 pisze:FN na elektronice ale miałem m-tdi i nie mogłem tego ogarnąć. Tzn.na elektronice jest o niebo lepiej i łatwiej. Fajnie się jeździ jak auto sie kręci do 4500-5000 czuć że przyśpiesza ale jak na tłoczku 028 przesadziłem z dawką czyli spadło ciśnienie w pompie to auto jechało gorzej niż na niższej dawce bo paliwo wtryskiwane było dużo później co widziałem w Timingu.
masz pompę z ASV do tego masz wtryski 0.260tki z tego co pamiętam i Ty piszesz tutaj na forum, że masz problem z wysterowaniem kąta wtrysku na górze obrotów bo potrafi ciśnienie w pompie spaść... a ja Tobie napiszę na to... śruba powrotna do wymiany
. Sam sprawdziłem to na aucie kumpla z ahu pod maską, 11mm tłoczek, 210tki... ciśnienie podbite na około 7.5 bara jałowe ( seria coś koło 6 barów ). Na śrubie ori do ahu podczas depnięcia i robienia logów wysterowanie n108 bardzo blisko 95%, po założeniu śruby powrotnej od afn'a wysterowanie pod pełnym obciążeniem spadło i już nie dobijało do 90%, ale najlepiej jest na śrubie przelewowej z reni 988 spadło mu dość znacznie wysterowanie n108 a tłoczek timingu ma 028. Dlatego powinieneś założyć tłoczek 032 i do tego śrubę na powrocie od 11mm i to powinno dość znacznie pomóc w wysterowaniu kąta wtrysku na górze obrotów.
P.S.
Podobno pompka wstępna od transita była wydajniejsza... mam taką pompę wstępną zdemontowaną... jak dla mnie różnic względem innych nie ma. Do tego otwór w pierścieniu jest w tym samym miejscu co pozostałe pierścienie mają.
Co do kręcenia m-tdi ponad 4 tys obr/min... mnie się udało na pompie 11mm z nurnikami od afn'a kręcić do 4.7 tys obr/min, ale... 4.7 tys obr/min i koniec nic więcej nie można było uzyskać nawet jak się mocniejszego gov'a zrobiło. Zaś na nurnikach seryjnych od pompy... 4-4/2 tys obr/min i koniec. Wydaje mi się, że w m-tdi za dużo paliwa ucieka przez śrubę przelotową. Kiedyś podbiłem ciśnienie w pompie tak, że na jałowych od 2.5 tys obr/min miałem 13 barów i wtedy udało mi się zakręcić silnik do 4.4 tys obr/min, ale nie sprawdzałem jakie ciśnienie w pompie jest podczas jazdy. Ktoś w końcu musi się spiąć i sprawdzić ciśnienie podczas jazdy, bo jeśli tego się nie sprawdzi to się nie dowiemy czy kąt wtrysku jest prawidłowo wyprzedzony czy przez zbyt duży ubytek paliwa w pompie brakuje nam ciśnienia do wysterowania dynamicznego.