Dzisiaj zrobiłem taki mały pomiar na szybko... obroty na silniku...
zaworek z omegi:
1400 obr/min 4 bary
2500 obr/min 5 barów
zaworek z transita:
1400 obr/min 2.1 bara
2500 obr/min 3.1 bara
zaworek od sb:
1400 obr/min 2.9 bara
2500 obr/min 4.1 bara
Zaworek z transita i z Sb jest wbity na tą samą wysokość 1.2mm. Na tym z transita dość wolno narasta ciśnienie wewnątrz pompy... ale to jeszcze dokładnie sprawdzę. Na razie tak na szybko dzisiaj sprawdziłem jakie ciśnienie jest na poszczególnych zaworkach.
needved pisze:To dlatego że masz inną falę ona ma duży wpływ na dynamiczny kąt wtrysku
miałem oryginalną falę, oryginalny tyming ze sprężyną, ciśnienie wewnętrzne ustawione na serię i nadal auto chodziło jakby miało za wczesny kąt wtrysku. Statyczny ustawiłem na serię.
arwam pisze:po drugie zapytam się Was co ma umiejscowienie otworka na tłoczku do ciśnienia?
nic, ale różne położenie tego otworu w tłoczku sprawia, że początkowe położenie dynamicznego kąta wtrysku jest inne
arwam pisze:liczy się tylko jego wielkość . a skoro na ori tłoczkach nie możecie ustawić ciśnienia to znaczy że albo pompka wstępna nie ma już wydaności na skutek zużycia łopatek lub / i pierścienia, albo macie luz na wałku koła pasowego i przez to też pompa wstępna nie pracuje jak należ. po drugie po ustawieniu dynamicznego kąta czasem zachodzi potrzeba delikatnego opuźnienia kąta statycznego.
Pompę podawczą zmieniłem na taką z TDI ASV bo najlepiej wyglądała jeśli chodzi o bieżnię i łopatki, korpus wziąłem taki, na którym praktycznie nie ma luzu więc tego bym się nie czepiał. Chodzi o to, że pompa z ciśnieniem ustawionym na serię szybko się odpowietrza, zaś z obniżonym tak, żeby silnik nie chodził na za wczesnym dynamicznym kącie wtrysku musi trochę pochodzić zanim zaciągnie paliwo.
Mnie interesuje jedna rzecz... dlatego mając seryjne ciśnienie w pompie nawet na 11mm tłoczku... i wkładaniu twardszych sprężyn w tyming nadal waliły wtryskiwacze jakby kąt wtrysku był za wczesny, zaś po zmniejszeniu ciśnienia nawet na seryjnym tymingu i jego sprężynie jest lepiej. Czyli co... sprężyny twardsze niż oryginalna nadal się poddawały ciśnieniu jakie panowało w pompie?? A może sprężyna z transita ( dłuższa i twarda ) nie jest przewidziana do ciśnienia wewnętrznego jakie jest w pompie od SB??