M-TDI Modernizacja pompy wtryskowej (z TD do TDI)
Moderatorzy: Michał_1977, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
- marcinas1983
- VW Baron
- Kontakt:
olszak1000, a ja na to, że będzie jeździć i tak jak piszesz... pompa 11mm seryjna do m-tdi i musi biegać. Sam mam zamiar wsadzić pompę od seryjnego m-tdi i tak zrobię bo składaki to tylko problemy... niby to chodzi, ale nie tak jak powinno. A tak wsadzi się pompę dla m-tdi i po sprawie, jedynie statyczny ustawić i musi chodzić .
olszak1000,
myślę że to nie będzie jeździć.
z pompą jeśli to nie ma być tylko oszczędne toczydło to trzeba się pobawić,
jakie do tego turbo chcesz zastosować?
myślę że to nie będzie jeździć.
z pompą jeśli to nie ma być tylko oszczędne toczydło to trzeba się pobawić,
jakie do tego turbo chcesz zastosować?
-
- Nowicjusz
Re: M-TDI Modernizacja pompy wtryskowej (z TD do TDI)
Turbo w afn jest z kierownicami tak ? Więc to miało by zostać tylko przerobione a co do pompy to na pewno regulacja lecz chodzi o to żeby nie komplikować wszystkiego przez składanie kilku pomp .Myślę coś od 140 km i 250 nm.Takie parametry raczej ok ,tdi na ecu nie jest bardzo trudne do ogarnięcia bo robiłem coś takiego ale mechaniczna pompa to dużo tańsze i proste rozwiązanie .
olszak1000, poszukaj najlepiej pompy od Cromy 2.5TD. bedzie najprościej
- marcinas1983
- VW Baron
- Kontakt:
arwam, jest tyle innych pomp od m-tdi na rynku, a Ty mu każesz szukać tej jednej ??
- marcinas1983
- VW Baron
- Kontakt:
arwam, ja znam jeszcze jedną co podejdzie do m-tdi i sam będę taką montował, ale to pochwalę się jak już wszystko będzie na aucie , po świętach powinienem coś ruszyć w tym kierunku. Dzisiaj zrobiłem trasę 160km na m-tdi... wrażenia... jak dla mnie lepiej jedzie dołem, ale to wiadomo, do tego faktycznie mniej pali... mam jeszcze za późny kąt wtrysku, ale to i tak pompa przejściowa, bebechy to... fala od 1z, tłoczek od transita 11mm, dźwignia dozownika od transita wraz z dźwignią gazu, gov od SB'ka z jedną podkładką pod długą sprężyną, pin od omegi... auto zbiera się ładnie. Co zauważyłem... auto na fali od pośredniego i tłoczku od pośredniego wtrysku po prostu nie jechało... po założeniu zestawu dla bezpośredniego wtrysku znacznie lepiej się zbiera .
marcinas1983, spróbuj na fali z tranzola, moment obrotowy jest trochę mniejszy ale nie spada tak szybko. ja ostatnio po awarii swojej pompy na AAZ'cie po lipnym paliwie testuję falę 600 i powiem że na pośrednim wtrysku ta fala sprawuje się całkowicie inaczej niż na bezpośrednim wtrysku.
z to też na tej fali M-TDI też przyjemnie jeździło.
z to też na tej fali M-TDI też przyjemnie jeździło.
- marcinas1983
- VW Baron
- Kontakt:
arwam, niestety nie mam fali od transita bo została uszkodzona...ja będę swoją pompę, na której obecnie jeżdżę rozbierał na czynniki pierwsze nie chcesz przypadkiem fali od tego citroena 1.9d ??
a masz gdzieś foto tej fali? i na duże czy małe gniazdo?
- marcinas1983
- VW Baron
- Kontakt:
która to fala. od prawej czy lewej?
jeśli ta od Lewej to nie, wtrysk będzie rowleczony, moment obrotowy bardzo mały a EGT kosmiczne, to by było dobre jakby ktoś na dużej turbinie chcial wysoko kręcić.
jeśli ta od Lewej to nie, wtrysk będzie rowleczony, moment obrotowy bardzo mały a EGT kosmiczne, to by było dobre jakby ktoś na dużej turbinie chcial wysoko kręcić.
- marcinas1983
- VW Baron
- Kontakt:
arwam, ta po prawej.... ta po lewej to ori od 1.6TD
-
- Nowicjusz
Re: M-TDI Modernizacja pompy wtryskowej (z TD do TDI)
Witam co do pompy to 11mm są od ducato ,transita,iveco,lt i jeszcze kilka innych więc dlaczego od cromy i to 2.5 jest najlepsza a czy to nie był wolnossący 2.4 był z turbo.