Rozpylacze SB w korpusach AAZ? Zyski,czy straty?
Moderatorzy: Michał_1977, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Witajcie.
Jak w temacie- mam zamiar wrócić do końcówek PDNO SD 274 (SB) i zastanawiam się,czy można by uzyskać cichszą pracę silnika montując je w korpusach dwu sprężynowych od AAZ
Szkoda sobie doopę zawracać,czy można coś ugrać?
Poproszę o konkretne wypowiedzi,bez "poematów" na pół strony
Jak w temacie- mam zamiar wrócić do końcówek PDNO SD 274 (SB) i zastanawiam się,czy można by uzyskać cichszą pracę silnika montując je w korpusach dwu sprężynowych od AAZ
Szkoda sobie doopę zawracać,czy można coś ugrać?
Poproszę o konkretne wypowiedzi,bez "poematów" na pół strony
-
- Użytkownik
Załóż i sprawdź, wszelkie dywagacje są zbędne, podejrzewam że nikt nie ma złożonej pompy tak samo, więc i odczucia różniłyby się, gdyby przyjąć, że w ogóle ktokolwiek pokusiłby się założyć. Korpusy są ustawione na 155/230 bar, według pewnego człowieka normalne korpusy dają lepszy NM, a dwusprężynkowe lepszą górę... (bądź na odwrót co nie ma większego znaczenia)
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
No gdzie te wszystkie mądre głowy,nikt nic nie ma do dodania?
drakula500, kusi mnie właśnie,żeby sprawdzić.Może tylko się narobię niepotrzebnie,a może będzie to jakiś szlak,który warto będzie pójść.
Jest tylko jeden mały szkopuł- nigdy nie miałem okazji bawić się dwu sprężynowcami...
drakula500, kusi mnie właśnie,żeby sprawdzić.Może tylko się narobię niepotrzebnie,a może będzie to jakiś szlak,który warto będzie pójść.
Jest tylko jeden mały szkopuł- nigdy nie miałem okazji bawić się dwu sprężynowcami...
- marcinas1983
- VW Baron
- Kontakt:
Ja wiem tylko jedno i wypowiedziałem się w innym temacie, że wtryski od merca nie są dobrym wyborem i założyłbym od SBeka ( chociaż sam miałem kiedyś wtryski od merca ). Plus jednosprężynowych jest taki że możesz sam sobie końcówki zmienić i jak masz sprzęt to sam sobie je ustawisz, 2 sprężynowce to już wyższa szkoła jazdy i trzeba mieć na czym je ustawić. Bo o ile pierwsze ciśnienie może być bliskie nominalnego to drugie może się rozjechać i będzie kicha i efekt może być odwrotny do zamierzonego. Dlatego końcówki od SB w korpusach od jednospreżynowców wydają się w miarę dobrym i szybszym rozwiązaniem.Michał_1977 pisze:No gdzie te wszystkie mądre głowy,nikt nic nie ma do dodania?
-
- Użytkownik
Mogę tylko dodać, że moje doświadczenie z dwusprężynkowcami skończyło się jedynie na porównaniu pracy na biegu jałowym, gdy szukałem rozwiązania na klepiący silnik na głowiczce TDI. Nie miałem nawet jak jeździć bo znajomy przyjechał swoim autem i to było na zasadzie przerzucenia rozpylaczy z AAZ do mnie i sprawdzenia jedynie czy przestanie klepać.
Mogę napisać tyle, że... silnik rzeczywiście chodził delikatnie ciszej, ale klepanie pozostało. To co rzuciło mi się najbardziej w oczy, i była to spora różnica, to sama praca silnika na jałowych niskich obrotach. Silnik pracował bez żadnych drgań nawet na zaniżonych obrotach, wyglądało to tak jakby wykrzesał z siebie więcej momentu. PO czym zakupiłem korpusy dwusprężynkowe dla siebie, jak i jednosprężynkowe mam, na dany moment 3 zestawy rozpylaczy, żaden nie testowany bo nie ma czasu a pompiarz śpi
Mogę napisać tyle, że... silnik rzeczywiście chodził delikatnie ciszej, ale klepanie pozostało. To co rzuciło mi się najbardziej w oczy, i była to spora różnica, to sama praca silnika na jałowych niskich obrotach. Silnik pracował bez żadnych drgań nawet na zaniżonych obrotach, wyglądało to tak jakby wykrzesał z siebie więcej momentu. PO czym zakupiłem korpusy dwusprężynkowe dla siebie, jak i jednosprężynkowe mam, na dany moment 3 zestawy rozpylaczy, żaden nie testowany bo nie ma czasu a pompiarz śpi
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
marcinas1983, weź proszę przeczytaj tytuł lub 1 postmarcinas1983 pisze:Ja wiem tylko jedno i wypowiedziałem się w innym temacie, że wtryski od merca nie są dobrym wyborem i założyłbym od SBeka
Mam próbnik i zamierzam je złożyć tak samo jak były tylko zamiast końcówek 308 zakładam 274.marcinas1983 pisze:2 sprężynowce to już wyższa szkoła jazdy i trzeba mieć na czym je ustawić. Bo o ile pierwsze ciśnienie może być bliskie nominalnego to drugie może się rozjechać i będzie kicha i efekt może być odwrotny do zamierzonego
Przy jedno sprężynowych w 95% wystarczyć przełożyć końcówki i ciśnienie otwarcia rozpylacza nie ulega zmianie,więc może i w tych będzie podobnie (oby,bo do dwu sprężynowych nie mam podkładek regulujących)
Rano rozdarłem,umyłem i złożyłem 1szt. na próbę,ale na próbnik jeszcze nie zakładałem.
Zastanawiają mnie ciśnienia podane w Autodacie- 150-158/140,czyli pasowałoby przyjąć,że 155/140,tylko czy to drugie na pewno dobrze jest podane?...
Jeszcze polookam w mądrej książce...
O widzisz,to już brzmi zachęcającodrakula500 pisze:Silnik pracował bez żadnych drgań nawet na zaniżonych obrotach, wyglądało to tak jakby wykrzesał z siebie więcej momentu.
- marcinas1983
- VW Baron
- Kontakt:
Michał_1977, chodziło mi o to, żeby założyć od SBeka na jednosprężynowym korpusie bo po prostu mniej motania z nimi jest. Źle napisałem o to o co mi chodziło .
Nie martwi Ciebie to, że podobno według jednej osoby na forum 2 sprężynowce "tną dawkę u góry" i z mocy lipa ??
może ale nie musi... jak będą 2 sprężynowe już zajechane, a końcówki lekko swoje wymiary inne ( nie chodzi o wymiar w mm ) to będzie jazda. Sam wiem po sobie, że... u kumpla nowe końcówki w korpusach od TDI lekko zawyżyły ciśnienia otwarcia 1 i 2 stopnia, zaś u mnie po założeniu tej samej firmy końcówek ciśnienia wyszyły różne raz ponad serię a raz dużo poniżej serii.Michał_1977 pisze:więc może i w tych będzie podobnie (oby,bo do dwu sprężynowych nie mam podkładek regulujących)
Nie martwi Ciebie to, że podobno według jednej osoby na forum 2 sprężynowce "tną dawkę u góry" i z mocy lipa ??
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
Pozwól,że nie będę komentowałmarcinas1983 pisze:Nie martwi Ciebie to, że podobno według jednej osoby na forum 2 sprężynowce "tną dawkę u góry" i z mocy lipa ??
W tym może coś być,bo założyłem ten 1 wtrysk na próbnik i i wali 240bar....marcinas1983 pisze:końcówki lekko swoje wymiary inne ( nie chodzi o wymiar w mm )
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Wydaje mi się, że Apsik pisał już o wtryskach dwusprężynowych w swoim temacie http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... &start=518" onclick="window.open(this.href);return false;.
I sporo krwi mu napsuły:
I sporo krwi mu napsuły:
Pakował tam końcówki właśnie od SB. Myślę, że warto do niego uderzyć. W tym temacie: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=176&t=535180" onclick="window.open(this.href);return false; wspominano z kolei, że ciśnienie otwarcia wtryskiwacza bardzo wpływa na jego pracę. Ale to należało by sprawdzić. Ja z kolei zaproponowałem wtryski od Peugeota DN 0 SD299 na 175 barów. Pracuję to w motorach 1,9 i 2,1 TD (90 i 110 KM) na komorach wirowych, może tędy droga ?GTD ledwo dotoczyło sie do NL :/ ponownie siadły koncowki wtryskow (BOSCH) teoretycznie prosta akcja nieco sie skomplikowala, bo w NL jedna koncowka to w sklepie 30E, a wymiana jednej koncowki 70E = tragedia x4.
Z pomocą przyszedł Zaprzal i koledzy z holenderskiego forum vwforum.nl
W NL mieszka prawdziwy TD GURU znany m.in. z forum vwdiesel.net, robi rózne cuda i mocne konstrukcje. Dziś przysłał mi 4ry kompletne wtryski z nowymi koncowkami (SD 261) i jego zdaniem problem lezy w konstrukcji wtryskow 1,9 a 1,6 TD niby te 1.9 maja jakies 2 sprezynki i sa wyzsze i nie sa podatne na mody w przeciwienstwie do tych od 1,6 - jutro je zakladam no i się zobaczy
No ale to by było na tyle jeżeli chodzi o powrót do kraju
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
Na pewno? Autodata podaje j/w napisałem- 150-158/140bar,mądra książka to potwierdzadrakula500 pisze:Korpusy są ustawione na 155/230 bar
Pozamiatane.Q_mac pisze:wtryski od Peugeota DN 0 SD299
Kupiłem DNO SD 274 i dopiero jak je zajadę lub przerzucę do drugiego szatańskiego silnika który jest w trakcie budowy,to może o nich pomyślę
Tak czy owak będę miał to na uwadze w przyszłości.Dzięki
- marcinas1983
- VW Baron
- Kontakt:
jaki sens jest robienia wtrysków 2 sprężynowych, które mają ciśnienie otwarcia między 150-158/140 barów??Michał_1977 pisze:Na pewno? Autodata podaje j/w napisałem- 150-158/140bar,mądra książka to potwierdza
Problemem jest to, że nie ma zbytnio dużo danych odnośnie wtrysków 2 sprężynowych i przeważnie bosch podaje pierwsze ciśnienie otwarcia bo drugie wychodzi niejako z automatu.
Michał_1977, czy to przypadkiem nie jest tak, że wartość ustawienia pierwszego ciśnienia jest 150-158 barów a wartość graniczna wtrysku, który jeszcze nadaje się do użytku to 140 barów??
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
Wydaje mi się,że wartość graniczna to 150,stąd ta tolerancja 150-158,a 140,to drugi stopień,ale to też kupy mi się nie trzyma,bo niższy...marcinas1983 pisze:czy to przypadkiem nie jest tak, że wartość ustawienia pierwszego ciśnienia jest 150-158 barów a wartość graniczna wtrysku, który jeszcze nadaje się do użytku to 140 barów??
Spójrzmy jeszcze na ciśnienia w TDI 1Z 190-200/170, AFN tak samo. Zgłupiałem....
Może być tak jak piszesz,że jednak to 140,to dolna graniczna,a 150-158 to książkowa
- marcinas1983
- VW Baron
- Kontakt:
ale widzisz tak jak sam napisałeś... nie ma podanego drugiego ciśnienia otwarcia, czyli... wychodzi, że jak założysz wszystko nowe na bosch'u to wtedy drugie ciśnienie wychodzi z automatu takie jak być powinno, ale:Michał_1977 pisze:Spójrzmy jeszcze na ciśnienia w TDI 1Z 190-200/170, AFN tak samo. Zgłupiałem....
- po pierwsze końcówki do 2 sprężynowców i jedno mogą się minimalnie różnić... w katalogu online 7diesel jest podział na 2sprężynowe i zwykłe, więc coś w tym musi być... mogą się lekko wymiarami różnić,
- po drugie... pytanie czy ktoś już wcześniej nie próbował ustawić wyższego ciśnienia na Twoich korpusach i dlatego po założeniu nowej końcówki od razu pierwszy stopień otwarcia i 240 barów na dzień dobry.
P.S.
Chyba, że to co podaje książka na drugim miejscu po ciśnieniu nominalnym to ciśnienie kiedy wtrysk ma się zamknąć i nie popuszczać ropy... co o tym myślisz?? Czyli 155 barów otwarcie, a 140 barów zamknięcie i koniec wtrysku.
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
Czyli niezależnie od fali (ostre czy łagodne jej zakończenie) wtrysk kończy się przy 140 barach...hmm,może coś w tym być.marcinas1983 pisze:Czyli 155 barów otwarcie, a 140 barów zamknięcie i koniec wtrysku.
Mierzyłem końcówki suwmiarką elektroniczną i wyszło mi,że SB ma o 0,10mm wyższe,stąd wyższe ciśnienie,ale w wtryskach 1 sprężynowych podkładka 0,1mm podnosi ciśnienie o 10 barów,a nie prawie 100...
Zamiast stalowych podkładek spróbuję założyć miedziane-cieńsze,tylko po to,żeby sprawdzić czy ciśnienie spada.Jeśli spadnie,to kupię sobie trochę takich podkładek u pompiarza i sam ustawię zamiast płacić stówę
Ja zanim założyłem wtrysk na próbnik,to myślałem,że wskazówka ma mi 2 razy pokazać ciśnienie (wyższe i niższe) lub coś w tym rodzaju przy jednostajnym naciskaniu na dźwignię próbnika
Ehhh,całe życie człowiek się uczy,a na łożu śmierci dochodzi do wniosku,że i tak głupi umiera...