autor: drakula500 » ndz paź 12, 2014 10:41
Generalnie to jest tak, mogę założyć że termostat jest sprawny, choć czasami potrafią się przyciąć nawet nowe no ale dobra, przyjmijmy że jest sprawny. Silnik robiłeś więc jest ok.
Chłodnice wymieniałaś, może będę natręt ale powiem tak... lepsza nowa chińska niż stara używana, to mam spraktykowane - temperatury lecą na pysk. No, ale tego też się czepiać już nie będę bo musisz to wyeliminować sam.
IC - jaki masz ten IC? Oryginalny czy wystawiłeś go choć trochę na pęd powietrza? Bo powiem Ci tak, masz turbinę starego typu, ona przy doładowaniach jakie jej serwujesz (1.3bara) bardzo grzeje powietrze i to może się przyczyniać do wzrostu temperatury w dolocie, szczególnie jeśli nie masz IC, albo masz IC np oryginalny, który siedzi na silniku i się gotuje (a jeśli masz oryginalny to posiadasz oryginalny zestaw kierownic do niego?). Więc tutaj proponowałbym na próbę zejść z doładowania z powrotem na 0.6, sprężarka nowego typu przy doładowaniu 1.3 potrafi podbić temperaturę powietrza np do 75stopni. Stary klamot może nawet podbić więcej, dorzucenie powietrzu dodatkowej temperatury do głowicy może skutkować podbiciem temperatury głowicy, ale znowuż ty mówisz o wartościach ekstremalnych typu koniec skali, a tu ludzie zakładali k24 i nikt nie donosił o skrajnościach temperaturowych i to mnie dziwi, mimo wszystko zszedłbym na próbę z doładowania i patrzył.
Wydech, wydaje mi się że nawet wydech o przelocie 40 mm nie powodowałby Ci takich podbić temperatury (może masz i mniejszy to go wywal, jak i przejdź w przyszłości sobie na 55mm np bo się szybko da to ogarnąć, ale na pewno nie będzie wina w wydechu) tłumiki środkowe nie są aż tak mocno restrykcyjne, sam u siebie mam ich dwa bo lubię cisze, ale można rozpiąć tłumik w połowie auta i przejechać się z otwartym wydechem w ramach testu.
Nic chyba raczej Tobie więcej nie pomogę, może jeszcze masz za mocno kąt wtrysku wyprzedzony i ci grzeje? No ale znowu nie aż tak, to nie są jakieś kosmiczne zmiany.