Spawanie auta transformatorówką.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Regulamin forum
1. W dziale NARZĘDZIA obowiązuje Ogólny regulamin forum,tutaj piszemy tylko o narzędziach.O problemach technicznych w aucie,proszę pisać w dziale "Techniczne
2. Dział ten powstał w odpowiedzi na rosnącą liczbę tematów odnośnie wszelkiej maści narzędzi, przyrządów serwisowych, pomiarowych, oraz specjalistycznego wyposażenia warsztatowego.
Wypowiedzi użytkowników jak i nasz wkład pracy, stać się mają pomocne dla innych prosimy więc o rzeczowe podejście.
3. Pytania w formie tematów zakładamy używając prefixów, w danym temacie opisujemy i dyskutujemy wyłącznie na temat danego wątku
1) Polecany zestaw narzędzi -Piszemy jedynie o tym, jaki zestaw posiadamy i do czego on nam służy
2) Narzędzia specjalne – Tu opisujemy specyficzne rodzaje narzędzi, właśnie z wymiarowanie, opisem do czego konkretnie służy.
3) Pytania o narzędzia –Można tutaj zadawać pytania o narzędzie potrzebne do danej czynności
4. Narzędzia możemy oceniać ze względu na Jakość oraz Trwałość w skali 1-10,np. Trwałość 8/10 Jakość 3/10
bez zbędnej dyskusji typu ”badziew””do d….”. Posty z tego typu Epitetami zostaną usunięte, rajem dla spamerów miejsce to niestety nie będzie.
1. W dziale NARZĘDZIA obowiązuje Ogólny regulamin forum,tutaj piszemy tylko o narzędziach.O problemach technicznych w aucie,proszę pisać w dziale "Techniczne
2. Dział ten powstał w odpowiedzi na rosnącą liczbę tematów odnośnie wszelkiej maści narzędzi, przyrządów serwisowych, pomiarowych, oraz specjalistycznego wyposażenia warsztatowego.
Wypowiedzi użytkowników jak i nasz wkład pracy, stać się mają pomocne dla innych prosimy więc o rzeczowe podejście.
3. Pytania w formie tematów zakładamy używając prefixów, w danym temacie opisujemy i dyskutujemy wyłącznie na temat danego wątku
1) Polecany zestaw narzędzi -Piszemy jedynie o tym, jaki zestaw posiadamy i do czego on nam służy
2) Narzędzia specjalne – Tu opisujemy specyficzne rodzaje narzędzi, właśnie z wymiarowanie, opisem do czego konkretnie służy.
3) Pytania o narzędzia –Można tutaj zadawać pytania o narzędzie potrzebne do danej czynności
4. Narzędzia możemy oceniać ze względu na Jakość oraz Trwałość w skali 1-10,np. Trwałość 8/10 Jakość 3/10
bez zbędnej dyskusji typu ”badziew””do d….”. Posty z tego typu Epitetami zostaną usunięte, rajem dla spamerów miejsce to niestety nie będzie.
Witam. Mam 2 dziurki na kielichu i muszę tam wstawił łaty, jednak w domu mam tylko starą robioną spawarkę transformatorową. Kiedyś mój wujek nią pospawał brytwankę, nie wiem po co, no ale pospawał :v. I tutaj mam pytanie, czy taką spawarką to ogarnie czy nie ? Ojciec mi to pospawa, bo jest spawaczem tylko mam obawy żeby mi go nie przegrzało, i jak to później zabezpieczyć, bo mam zamiar dać minię, podkład i poźniej bitex ?
Moje padło : http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=569618" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Spawanie auta transformatorówką.
da się tyle że trzeba umieć spawać cieńkie blachy, kup kawałek karoserii na testy np błotnik, drzwi garść cieńkiech elektrod rutylowych 2.0, 2.5 i próbuj, spawaj punktowo a nie ciągłym aby nie "zuciło" blachy,kosmaty69 pisze:Witam. Mam 2 dziurki na kielichu i muszę tam wstawił łaty, jednak w domu mam tylko starą robioną spawarkę transformatorową. Kiedyś mój wujek nią pospawał brytwankę, nie wiem po co, no ale pospawał :v. I tutaj mam pytanie, czy taką spawarką to ogarnie czy nie ? Ojciec mi to pospawa, bo jest spawaczem tylko mam obawy żeby mi go nie przegrzało, i jak to później zabezpieczyć, bo mam zamiar dać minię, podkład i poźniej bitex ?
migomatem ogarniesz spawanie w parę godzin jak trzeba dorabiać łaty, elektrodą to sztuka dla sztuki, pewnie będziesz punktował od komory silnikowej, musisz wyskorobywać i gasić od strony amorka to co się spiecze potem to zabezpieczać, najlepszym rozwiązaniem jest demontaż kolumny amortyzatora
punktował będę od strony zewnętrznej bo od strony komory nie idzie podejsc nawet po demontazu części
Moje padło : http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=569618" onclick="window.open(this.href);return false;
idzie idzie, uchwyt zbiorniczka wyrównawczego rozwiercasz na zgrzewach (5 zgrzewów) i miejsca się robi aż za dużo od strony amorka zbyt wiele nie zdziałasz, blacha jes tam dana na zakładkę i zgrzewana punktowo, zaś z prawej strony to wcale nie ma problemu
Dzisiaj zaspawałem dół nadkola, nawet to jakoś poszło. A jak poradzić sobie z przewodem hamulcowym od strony nadkola ? Idzie go jakoś ruszyć bez odpinania ? Bo nie chciałbym bawić się w odpowietrzanie..
-
- Nowicjusz
elektroda rutylowa albo zasadowa sztuka mowisz.....hmm dla zawodowego spawacza jest to wyczyn nikt jz nie bawi sie w elektrody trafo..tylko mig-mag....spawanie przewod......wlasnie jesli juz pytasz.. to odp nasowa sie sama... wstwlo progow tlumiki blachara to MAG inwerter ja polecam dla amatorow i profesjona Shermana MTM 251 spawam nim od 4 lat zawodowa maszyna w pracy spawam na maszynach za 20 tys ,,a ten sherman za 2-3 tys daje rade i auto i brame a i teownik 500 da rady tranfo i elektroda o tak 20 lat wstecz....