Szarpanie i stukanie podczas zmiany biegów
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Witam
Mam problem z moim VW Golfem Mk2 1.3 Kat
Od pewnego czasu zauważyłem że podczas zmiany biegów w momencie gdy puszczam sprzegło słychać takie stuknięcie.
dzisiaj podczas jazdy podczas ruszania coś głosno walneło pod maska i od tego czasu sytuacja wygląda tak:
Gdy ruszam , podczas zwolnienia sprzegła słychać głośne uderzenie i czuc szarpniecie autem. Gdy wciskam sprzęgło żeby wrzucić dwójke następuje to samo, bieg wchodzi tak dziwnie z duzym oporem i podczas zwalniania sprzegła znów słychać głośny huk i szarpniecie. Na wyzszych biegach i na wstecznym nie ma żadnych problemów wszystko działa normalnie.
Pomyślałem żeby dociągnąć linkę sprzegła. gdy to zrobiłem (tak konkretnie) i sprzegło łapało bardzo wysoko, szarpanie i huk znikneły ale auto dziwnie się rozpędzało. W ten sposób że ruszałem normalnie wrzucałem dwójke dwójke dodawałem gazu a on prawie wcale nie przyspieszał. Trójka i dalej to samo obroty prawie na maxa a auto ledwo jedzie a dźwiek silnika jakbym gazował na luzie.
Poluzowałem linkę i znów wali i szarpie.
nie wiem o co chodzi prosze o pomoc i z góry dziękuje.
Mam problem z moim VW Golfem Mk2 1.3 Kat
Od pewnego czasu zauważyłem że podczas zmiany biegów w momencie gdy puszczam sprzegło słychać takie stuknięcie.
dzisiaj podczas jazdy podczas ruszania coś głosno walneło pod maska i od tego czasu sytuacja wygląda tak:
Gdy ruszam , podczas zwolnienia sprzegła słychać głośne uderzenie i czuc szarpniecie autem. Gdy wciskam sprzęgło żeby wrzucić dwójke następuje to samo, bieg wchodzi tak dziwnie z duzym oporem i podczas zwalniania sprzegła znów słychać głośny huk i szarpniecie. Na wyzszych biegach i na wstecznym nie ma żadnych problemów wszystko działa normalnie.
Pomyślałem żeby dociągnąć linkę sprzegła. gdy to zrobiłem (tak konkretnie) i sprzegło łapało bardzo wysoko, szarpanie i huk znikneły ale auto dziwnie się rozpędzało. W ten sposób że ruszałem normalnie wrzucałem dwójke dwójke dodawałem gazu a on prawie wcale nie przyspieszał. Trójka i dalej to samo obroty prawie na maxa a auto ledwo jedzie a dźwiek silnika jakbym gazował na luzie.
Poluzowałem linkę i znów wali i szarpie.
nie wiem o co chodzi prosze o pomoc i z góry dziękuje.
- golfista_1993
- Mały gagatek
Bo w momencie podciągnięcia linki sprzęgła - sprzęgło nie do końca łapało i się ślizgało... Stąd duże obroty a auto nie jechało. A jeśli chodzi o ten huk to tak jak kolega wyżej napisał: Sprawdź poduszkę pod skrzynią biegów Dobrze żeby zobaczył to jakiś dobry mechanik - Najlepiej znajomy mechanik Bo obca osoba powie że silnik do wyrzucenia byle by zarobić...
Pozdrawiam !
Pozdrawiam !
-
- Nowicjusz
Re: Szarpanie i stukanie podczas zmiany biegów
Witam ponownie
Własnie sprawdzałem poduszke. Próbowałem poruszać skrzynią ale tylko lekko sprężynuje i wydaje sie byc stabilna. Troche zbity z tropu wsadziłem za kierownice moja dziewczynę żeby kilka razy ostrzej ruszyła, ja z kolei biegłem obok auta i obserwowałem co sie dzieje Okazało sie ze w momencie zwolnienia sprzęgła cały silnik podskakuje do góry
Wydaje mi się że poduszka silnika ( ta z przodu pod chłodnicą ) jest temu winna bo gdy złapałem za rame która jest do niej przymocowana rozbujałem cały silnik. Poduszka prawie wcale nie trzyma.
Co o tym myslicie?
Jak wymienic ta poduszkę da sie samemu?
Z góry dzięki
Własnie sprawdzałem poduszke. Próbowałem poruszać skrzynią ale tylko lekko sprężynuje i wydaje sie byc stabilna. Troche zbity z tropu wsadziłem za kierownice moja dziewczynę żeby kilka razy ostrzej ruszyła, ja z kolei biegłem obok auta i obserwowałem co sie dzieje Okazało sie ze w momencie zwolnienia sprzęgła cały silnik podskakuje do góry
Wydaje mi się że poduszka silnika ( ta z przodu pod chłodnicą ) jest temu winna bo gdy złapałem za rame która jest do niej przymocowana rozbujałem cały silnik. Poduszka prawie wcale nie trzyma.
Co o tym myslicie?
Jak wymienic ta poduszkę da sie samemu?
Z góry dzięki
- sokol26
- Użytkownik
- Kontakt:
mam ten sam problem, tz w sumie to nie problem bo w moim przypadku w zaden sposób to nie przeszkadza w jeździe. Myslałem że tak już musi być, u mnie co jakis czas po wrzuceniu biegu i puszczeniu sprzegła jest takie stuknięcie i auto jedzie tak jak powinno, albo tak mi sie wydaje bo odkąd go kupiłem tak jest
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Odkęcić sruby, podnieśc silnik, wyjąć poduszkę ,włożyc drugą. Albo lewarkiem przez drewno pod obudowę sprzegła, albo wciągarką za ucho przy głowicy.Grzechu88ldz pisze:Jak wymienic ta poduszkę da sie samemu?
ewentualnie podwiesić silnik i odkręcić belkę
był Golf III 1.4 ABD teraz Seat Cordoba 1.9 TDI AXR - poczuj różnicę!!