MKII 1.3 NZ Hałas w skrzyni biegów .
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam
na wstępie napisze co boli mój samochód .
Otóż problem jest taki , że skrzynia biegów wydobywa z siebie dziwne odgłosy , stukanie , świszczenie , tak jak by ja coś trzymało . Po odpaleniu zimnego samochodu , puszczeniu sprzęgła na luzie auto jedzie . Efekt taki jak by skrzynia ciągła silnik na luzie . po dodaniu gazu na luzie słychać świst , jak by turbina . po puszczeniu pedału sprzęgła słuchać stukanie , jak by łożysko oporowe , przy redukcji biegów słychać dziwne hałasy , słychać jak by coś w niej się toczyło , olej w skrzyni wymieniałem , sprzęgło w zeszłym roku jesienią wymieniałem na LUK-a , razem z łożyskiem oporowym , wymieniałem także łożysko na wałku atakującym bo posiadało luz .
Czy to wina łożyska ?
a no i na zimnym silniku skrzynia potrafi przy zmianie biegu z 1-2 lekko zarzegotać .
Po wciśnięciu pedału sprzęgła , obroty podwyższają się delikatnie do 1tys , po puszczeniu pedału na luzie , opadają do 0.8-0.9 tys .
Słychać po puszczaniu sprzęgła takie jak by cyknięcie ? puknięcie ? cholera w sumie wie .
Dodam także że przy wciśnięciu pedału sprzęgła jest cichutko , pracuje idealnie .
Czy to synchronizatory ?
na wstępie napisze co boli mój samochód .
Otóż problem jest taki , że skrzynia biegów wydobywa z siebie dziwne odgłosy , stukanie , świszczenie , tak jak by ja coś trzymało . Po odpaleniu zimnego samochodu , puszczeniu sprzęgła na luzie auto jedzie . Efekt taki jak by skrzynia ciągła silnik na luzie . po dodaniu gazu na luzie słychać świst , jak by turbina . po puszczeniu pedału sprzęgła słuchać stukanie , jak by łożysko oporowe , przy redukcji biegów słychać dziwne hałasy , słychać jak by coś w niej się toczyło , olej w skrzyni wymieniałem , sprzęgło w zeszłym roku jesienią wymieniałem na LUK-a , razem z łożyskiem oporowym , wymieniałem także łożysko na wałku atakującym bo posiadało luz .
Czy to wina łożyska ?
a no i na zimnym silniku skrzynia potrafi przy zmianie biegu z 1-2 lekko zarzegotać .
Po wciśnięciu pedału sprzęgła , obroty podwyższają się delikatnie do 1tys , po puszczeniu pedału na luzie , opadają do 0.8-0.9 tys .
Słychać po puszczaniu sprzęgła takie jak by cyknięcie ? puknięcie ? cholera w sumie wie .
Dodam także że przy wciśnięciu pedału sprzęgła jest cichutko , pracuje idealnie .
Czy to synchronizatory ?
to nie jest od oleju .
lałem już wiele olejii , nic to nie daje .
lałem już wiele olejii , nic to nie daje .
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
jeżeli ciągnie na luzie, to chyba jednak gęsty olej, Jaki wlałes?adam91 pisze:odpaleniu zimnego samochodu , puszczeniu sprzęgła na luzie auto jedzie
wlewałem wszystkie typy co czytałem na forach , łącznie z zajebiście gęstym hipol-em . Nic to nie daje !
jednak olej w skrzyni to nie problem bo jest , pytanie co tak napierdziala na luzie .
jednak olej w skrzyni to nie problem bo jest , pytanie co tak napierdziala na luzie .
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Jeżeli cichnie jak tylko naciskasz lekko pedał sprzęgła, to poprostu sprzęgło grzechocze. Odnośnie oleju - ma być 75W90, żaden gęsty.adam91 pisze: co tak napierdziala na luzie
wiem jaki ma być olej , jest takowym zalany .
sprzęgło tzn że co ? to sprzęgło wraz z dociskiem ma najechane ze 10 tysi dopiero ...
sprzęgło tzn że co ? to sprzęgło wraz z dociskiem ma najechane ze 10 tysi dopiero ...
mogły popękać sprężyny w tarczy sprzęgła. były strzały ze sprzęgła tzn. paliłeś gumę??
To nie silnik warczy to mruczy historia
Kolego popatrz na tytuł posta szczególnie z pojemnością silnika
ja nie z tych ludzi .
sprzęgło sie dobre , bo dobrze trzyma .
ja nie z tych ludzi .
sprzęgło sie dobre , bo dobrze trzyma .
Siema z tym zgrzytem z 1 na 2 kę to akurat można powiedzieć "norma" w tak starym aucie, tez tak mam u siebie ale mam tylko zgrzyt, poza tym skrzynia chodzi ładnie. Mało tego czytałem wiele o tym, to podobno synchronizator. Na pocieszenie powiem Ci że ludzie mają problemy ze zgrzytem przy szybkiej/normalnej zmianie z 1 na 2 nawet w Golfach IV i Passatach z roczników 2000, ogólnie skrzynie manualne VAG nie sa najwyższych lotów. Miałem wiele aut i problem ze skrzynią miałem tylko w Renault 21 z 90r taki staroć, dawno temu, więc taki poziom jak VW. Wszelkie inne auta, wliczając Opla, Fiata itp nigdzie nie było problemu ze skrzyniami a wszystko to były raczej leciwe autka.
Mianowicie co do reszty objawów to po mojemu coś ze sprzęgłem, wywal skrzynię, zbadaj sytuację, jedyne wyjście Sprzęgło może jak to napisałeś ZA DOBRZE TRZYMA
Mianowicie co do reszty objawów to po mojemu coś ze sprzęgłem, wywal skrzynię, zbadaj sytuację, jedyne wyjście Sprzęgło może jak to napisałeś ZA DOBRZE TRZYMA
Re: MKII 1.3 NZ Hałas w skrzyni biegów .
a może coś spróbować wyregulować linką sprzęgła bo jedne objawy tez wskazują że tu może być coś nie tak. Te toczenie na luzie i spadanie obrotów w zależności czy sprzęgło wcisnięte czy nie.
no właśnie z tą linką sprzęgła i jej regulacją nie bardzo idzie bo mam z samonapinaczem .
a po wymianie sprzęgła na początku było dobrze? założyłeś z powrotem tą sama linkę? Czy nową kupiłeś?
tak , po wymiane sprzęgła cichutko , linka nowa . starą też zakładałem z myśla że coś to da , jednak to samo .