Siemanko
Mam pytanie, mam volkswagena golfa IV 1999 rok 1,6 benz, a automatyczna skrzynią biegów bez triptronica. Jak wrzucam drive "D" jeśli dodam gazu to gwałtownie szarpnie, a jesli chwile poczekam, auto zaczyna powoli sie toczyc, wtedy dodam gazu i szarpniecia juz niema. A jak wrzuce wsteczny "R", dodam odrazu gazu to łdnie płynnie rusza, co to morze byc? Czekam na podpowiedzi i sugestie Pozdrawiam i dziękuje:)
automatyczna skrzynia biegów, szarpnięcie przy ruszaniu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Po pierwsze nie dodawaj gazu zanim nie załączy biegu i na tym do przodu i na wstecznym Nie potrzebnie obciążasz skrzynię w takim momencie. Czy na innych biegach tez szarpie ? Czy silnik jest wtedy zimny ? Szarpanie przy zmianie wskazywałoby na zbyt mały poziom oleju w skrzyni.
VW Bora, 1.9 TDI, 2004 rok, 101 KM, silnik w wersji ATD, automat, 5-biegowy TIP-TRONIC
Yamashka R6 :]
Taki duży słony zbiornik wodnywilku7811 pisze:co to morze
nie dodajemy gazu jeżeli samochód sam się nie toczy, chyba że pod górkę, ale gaz z wyczuciem a nie w podłogę - podstawy dbania o automatwilku7811 pisze:jeśli dodam gazu to gwałtownie szarpnie, a jesli chwile poczekam, auto zaczyna powoli sie toczyc, wtedy dodam gazu i szarpniecia juz niema
też słyszalem że można też wymienic jakis tloczek w skszyni biegów i powinna działac jak nowa, co to za tłoczek bo nawet niewiem oco pytac i czego szukac:) dzieki z góry za pomoc
Re: automatyczna skrzynia biegów, szarpnięcie przy ruszaniu
Co to skszynia ?
VW Bora, 1.9 TDI, 2004 rok, 101 KM, silnik w wersji ATD, automat, 5-biegowy TIP-TRONIC
Się chłopaki pośmiali z ortografii:) A tak na temat... Objawy o których piszesz to może być pierwsza oznaka uszkodzenia sterownika skrzyni biegów. To jest zespół zaworów sterujących przełączaniem przełożeń. Sam mam automat z tymi objawami i powyższą informację uzyskałem w serwisie od automatycznych skrzyń. Zaznaczam, że informacja nie jest potwierdzona badaniem skrzyni. Oględziny były jedynie konfrontowane telefonicznie. Biorąc pod uwagę ewentualne koszty naprawy skrzyni automatycznej nie zaszkodzi również sprawdzić i wymienić oleju w skrzyni. Taniej wychodzi dbać o automat:)