Zablokowana skrzynia.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Zablokowana skrzynia.
Witam tak jak w temacie zablokowała mi sie skrzynia w klekocie silnik1.6TD skrzynia jest prawdo podobnie z jakiegos benzyniaka bo biegi krótkie a wchodzi do niej tylko jeden wałek którym sie wybiera biegi , normalnie jechałem i po wrzuceniu trzeciego biegu juz go niewyrzuci , sprzegło działa ok , co moze byc przyczyną?
-
- Użytkownik
Zablokowana skrzynia.
na początek sprawdź wodziki i cięgna od drążka, potem olej, a jak nic z tych rzeczy to jedynie przy rozbiórce skrzyni zobaczysz co nie gra
- Grzechotnik
- Grupa Świętokrzyska
Zablokowana skrzynia.
Ta 4T by pasowała ale ja mam inna całkiem za krótka do tego silnika, jakbys miał tanio to można pogadać , wodziki całkiem wyodpinałem to w skrzyni sie cos zacieło, no i chodzi mi o to jak ją rozbiore to na co patrzeć bo ze skrzyniami doczynienia nigdy niemiałem.
- Grzechotnik
- Grupa Świętokrzyska
Zablokowana skrzynia.
Tam kiedyś był silnik 1.3 i chyba skrzynia z niego została , niewiesz ile za kuriera by trzeba było zabulić?Jestem z Łańcuta , koło rzeszowa.
- Grzechotnik
- Grupa Świętokrzyska
Zablokowana skrzynia.
Mam dokladnie takie same objawy. Skrzynia zablokowana na trojce. Sprawdzilem ojej i wodziki. Sprzeglo dziala.
Skrzynia acd z beznyna 1.8.
Aman, wiadomo co sie stalo?
Skrzynia acd z beznyna 1.8.
Aman, wiadomo co sie stalo?
Zablokowana skrzynia.
Jeśli skrzynia ma już nalatane dużo a możesz to poznać po tym np. że przy wrzucaniu biegów , szczególnie dwójki są jakies zgrzyty to się nadaje do remontu, jeśli go niezrobisz to sie właśnie zablokuje , pisze to tylko z własnego doświadczenia bo też mi sie zablokowała i kupiłem inną . Gdy tamta stara, zablokowana dostała mocniejszego strzała w wybierak to sie odblokowała ale juz mi sie jej niechciało jej rozbierać i patrzec co jej było.
- Thelesia1987
- Użytkownik
- Kontakt:
Zablokowana skrzynia.
hm Panowie...to i ja się podłącze pod posta gdyż u mnie ostatniego czasu przy złomku po mocniejszym butowaniu też coś się dzieje z skrzynią albo sprzęgłem,znaczy sie juz dawniej się coś działo ale teraz to masakra ...
problem wygląda tak:
rano odpalam ruszam szarpną,pedał sprzegła puszczam powoli a on gdzieś w połowie szarpnie po czym dopiero powoli rusza....jest to strasznie irytujące od razu sam się prosi aby mu dać i zawsze dzieje się tak po odpaleniu czy zimny czy ciepły
jakies 2 tygodnie temu potrafiło coś jakby mielić w skrzyni,wstaje rano ruszam 1 wyzej 2 zaczyna coś tykać 3 gaz coś zdrowo tyka 4 5 spokój....staje po około 0,5km podsklepem i zostawiam go na wolnych obrotach i ide po fajki z nerwów...coś cały czas ociera w odstepach co 5sekund tak na słuch to po mojemu jak by sprzęgło ocierało o obudowe skrzyni z takim impetem że aż sam zgasł...podjechałem na kanał,skrzynia jak to skrzynia w złomku (już 3 wymęcza a jest to 4T) powoli leje sie z niej z kazdej uszczelki łapiemy za mechanizm od lewara biegów(lata jak żyd po pustym sklepie) po przez cały drązek i te pręty na jabłkach i inne aż po skrzynie i stwierdzamy że wszystkie tuleje są wypier***** w kosmos więc szybka wymina na pobliskiego szlaucha ogrodowego ....zamiast tulei zebatej na wstecznym założyliśmy gume okrągłą przez co wsteczny wchodzi idealnie zero zgrzytu...poskładaliśmy i jest teraz tak że:
1aby wbić to trzeba dosłownie się zatrzymać aby ją wbić
2-3 coś tam sobie delikatnie potykuje czy daje gaz czy też puszczam to coś tam tyka jak jakaś zabawka 2latka
4 jak na złomka wchodzi idealnie i nic strasznego się nie dzieje
5 to trzeba być mistrzem aby ją wbić (wybijam 4 lekki ruch lewarem w lewo poczym w prawo do konca i do góry jak jest w miare zimny to wchodzi idealnie ale jak się rozgrzeje to potrafi wkur**** i oczywiście wtedy 5 musi wejsc z zgrzytem
JAK ZWYKLE SIE ROZPISAŁEM
TAK WIĘC SKRZYNIA CZY SPRZEGŁO CZY MOŻE MECHANIZM OD LEWARA BIEGÓW PO SAMĄ SKRZYNIE SA DO WYMIANY
hm jak sądzicie...znając życie bede sie kulał aż wkoncu coś klęknie i się wysypie na asfalt i będe wiedział co miało wine ale wolałbym być nakierowany co to może być za wczasu
problem wygląda tak:
rano odpalam ruszam szarpną,pedał sprzegła puszczam powoli a on gdzieś w połowie szarpnie po czym dopiero powoli rusza....jest to strasznie irytujące od razu sam się prosi aby mu dać i zawsze dzieje się tak po odpaleniu czy zimny czy ciepły
jakies 2 tygodnie temu potrafiło coś jakby mielić w skrzyni,wstaje rano ruszam 1 wyzej 2 zaczyna coś tykać 3 gaz coś zdrowo tyka 4 5 spokój....staje po około 0,5km podsklepem i zostawiam go na wolnych obrotach i ide po fajki z nerwów...coś cały czas ociera w odstepach co 5sekund tak na słuch to po mojemu jak by sprzęgło ocierało o obudowe skrzyni z takim impetem że aż sam zgasł...podjechałem na kanał,skrzynia jak to skrzynia w złomku (już 3 wymęcza a jest to 4T) powoli leje sie z niej z kazdej uszczelki łapiemy za mechanizm od lewara biegów(lata jak żyd po pustym sklepie) po przez cały drązek i te pręty na jabłkach i inne aż po skrzynie i stwierdzamy że wszystkie tuleje są wypier***** w kosmos więc szybka wymina na pobliskiego szlaucha ogrodowego ....zamiast tulei zebatej na wstecznym założyliśmy gume okrągłą przez co wsteczny wchodzi idealnie zero zgrzytu...poskładaliśmy i jest teraz tak że:
1aby wbić to trzeba dosłownie się zatrzymać aby ją wbić
2-3 coś tam sobie delikatnie potykuje czy daje gaz czy też puszczam to coś tam tyka jak jakaś zabawka 2latka
4 jak na złomka wchodzi idealnie i nic strasznego się nie dzieje
5 to trzeba być mistrzem aby ją wbić (wybijam 4 lekki ruch lewarem w lewo poczym w prawo do konca i do góry jak jest w miare zimny to wchodzi idealnie ale jak się rozgrzeje to potrafi wkur**** i oczywiście wtedy 5 musi wejsc z zgrzytem
JAK ZWYKLE SIE ROZPISAŁEM
TAK WIĘC SKRZYNIA CZY SPRZEGŁO CZY MOŻE MECHANIZM OD LEWARA BIEGÓW PO SAMĄ SKRZYNIE SA DO WYMIANY
hm jak sądzicie...znając życie bede sie kulał aż wkoncu coś klęknie i się wysypie na asfalt i będe wiedział co miało wine ale wolałbym być nakierowany co to może być za wczasu
złomek
Zablokowana skrzynia.
Ja miałem podobnie, skrzynia 4S też była rozwalona że czasem 2 i 4 niechciały wchodzic , skrzynie wymianiłem na 4T wodziki poprawiłem i hula jak talala, tobie radze zrobic to samo jak poszukasz to skrzynie znajdzisz dosyc tanio.