MK4 - AXR 101km Wymiana sprzęgła
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Witam,
Sprzegło zaczęło mi sie ślizgać. Czeka mnie wymiana. Mechanik woła 350zł za robocizne. Zastanawiam sie czy dam rade zrobić to sam. Pytanie czy jest dostepna fotoporada w tym temacie ? A może ktoś potrafi w miare dokładnie opisać krok po kroku co należy zrobić. Wiem ze nie jest to sprawa prosta i roboty troche jest. Sprzet mam dostepny do podwieszenia silnika. Czy sa jakies rzeczy o ktore sa trudne do wykonania czy wymiana sprowadza sie raczej do krecenia:). Czy jesli zakupie kompletne sprzegło np to: ->http://allegro.pl/sprzeglo-sachs-octavi ... 07047.html to czy po rozkreceniu wystarczy wymienic stary element na nowy czy cos wiecej ?
Czy ktoś może z cała pewności stwierdzić jakiej średnicy ma być tarcza i ile ma być zębów tak zebym bez obaw mógł sprzegło kupić przed rozpoczeciem pracy.
Bo mechanior stwierdził ze nalepiej rozkrecic i dopiero wtedy sprawdzic bo spotkal sie z takimi a takimi przypadkami....
No i mniej wiecej ile czasu trzeba na to liczyć dla srednio wprawionego mechaniora?
Sprzegło zaczęło mi sie ślizgać. Czeka mnie wymiana. Mechanik woła 350zł za robocizne. Zastanawiam sie czy dam rade zrobić to sam. Pytanie czy jest dostepna fotoporada w tym temacie ? A może ktoś potrafi w miare dokładnie opisać krok po kroku co należy zrobić. Wiem ze nie jest to sprawa prosta i roboty troche jest. Sprzet mam dostepny do podwieszenia silnika. Czy sa jakies rzeczy o ktore sa trudne do wykonania czy wymiana sprowadza sie raczej do krecenia:). Czy jesli zakupie kompletne sprzegło np to: ->http://allegro.pl/sprzeglo-sachs-octavi ... 07047.html to czy po rozkreceniu wystarczy wymienic stary element na nowy czy cos wiecej ?
Czy ktoś może z cała pewności stwierdzić jakiej średnicy ma być tarcza i ile ma być zębów tak zebym bez obaw mógł sprzegło kupić przed rozpoczeciem pracy.
Bo mechanior stwierdził ze nalepiej rozkrecic i dopiero wtedy sprawdzic bo spotkal sie z takimi a takimi przypadkami....
No i mniej wiecej ile czasu trzeba na to liczyć dla srednio wprawionego mechaniora?
pozdrawiam
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Dzień - mu wystarczy .rafalr27 pisze:No i mniej wiecej ile czasu trzeba na to liczyć dla srednio wprawionego mechaniora?
W ASO po vin znajdą - co tam siedzi.rafalr27 pisze:Czy ktoś może z cała pewności stwierdzić jakiej średnicy ma być tarcza i ile ma być zębów tak zebym bez obaw mógł sprzegło kupić przed rozpoczeciem pracy.
Dwumase też trzeba sprawdzić ...rafalr27 pisze:Sprzegło zaczęło mi sie ślizgać.
Gdzieś juz wklejałem na forum - wymianę sprzęgła..rafalr27 pisze:Pytanie czy jest dostepna fotoporada w tym temacie ?
Roboty jest trochę i trzeba miec dobre klucze, wyciągnąć akumulator, rozrusznik, półosie napędowe odkręcić, wysprzęglik, linki wybieraka, łapę pod skrzynią, łapę nad skrzynią, podeprzeć/podwiesić silnik, odkręcić śruby mocujące skrzynie, od takich pierdołach jak wymontowanie osłon pisać nie będę
http://motofocus.pl/technika/5342/monta ... ncernu-vag" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.samnaprawiam.com/poradniki-2 ... w-afn.html" onclick="window.open(this.href);return false;
- Jing
- Użytkownik
- Auto: Audi A4
- Silnik: AVF
Koleszko ja w swoim AXR wymieniałem sprzęgło odrazu z dwumasem aby dwa razy nie rozkręcać, zastanów się )
Quattro - AVF
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Sprzęgło wymienione, było spalone z jednej strony, aczkolwiek nieco dziwna sprawa bo tarcza była w bardzo dobrym stanie, dwumas także, wiec go nie ruszałem.
Pytanie tylko dlaczego sprzęgło było zjarane. Dodam ze auto haka nie ma. Jakie mogą być przyczyny spalonej tarczy ... oprócz oczywiście jazdy na półsprzęgle. Dodam że to auto niedawno nabyte, wiec nie ja byłem sprawca spalenia sprzęgła. Niestety przy kupnie tego nie zauważyłem .
Pytanie tylko dlaczego sprzęgło było zjarane. Dodam ze auto haka nie ma. Jakie mogą być przyczyny spalonej tarczy ... oprócz oczywiście jazdy na półsprzęgle. Dodam że to auto niedawno nabyte, wiec nie ja byłem sprawca spalenia sprzęgła. Niestety przy kupnie tego nie zauważyłem .
pozdrawiam
- italiano_83
- V.I.P.
Przyczyn może być wiele - teraz już nie dojdziesz dlaczego sprzęgło- tarcza się upaliła.
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
... Jakie np (oprócz tych co wymieniłem czyli mocne eksploatacja haka z nieudolnym uzywaniem sprzegła oraz jazda na półsprzegle)?italiano_83 pisze:Przyczyn może być wiele
pozdrawiam
szykuję mi się wymiana tarczy sprzęgła (silnik AXR)
jeśli dwumasa okaże się sprawna to można zostawić starą ?
czy seryjna tarcza sprzęgła ogarnie taką moc jak na wykresie (tak, ten silnik jeździ w A3 8L) ?
auto ma teraz około 175 tys przebiegu, prawdopodobnie jest to jeszcze fabryczne sprzęgło, czip zrobiony przy 130 tys
jeśli dwumasa okaże się sprawna to można zostawić starą ?
czy seryjna tarcza sprzęgła ogarnie taką moc jak na wykresie (tak, ten silnik jeździ w A3 8L) ?
auto ma teraz około 175 tys przebiegu, prawdopodobnie jest to jeszcze fabryczne sprzęgło, czip zrobiony przy 130 tys
- italiano_83
- V.I.P.
Moc ogarnie i większą - moment obrotowy 328Nm to już dużo dla seryjnego sprzęgła, od tego jest tuner żeby to ogarnął po ludzku.zeligman pisze:czy seryjna tarcza sprzęgła ogarnie taką moc jak na wykresie
Znieść taki moment zniesie, pytanie jak długo, a to zależy od tego jak będziesz jeździł - co niektórzy potrafią zarżnąć takie sprzęgło na serii .
Re: MK4 - AXR 101km Wymiana sprzęgła
w sumie to faktycznie pytanie powinno dotyczyć momentuitaliano_83 pisze:Moc ogarnie i większą - moment obrotowy 328Nm to już dużo dla seryjnego sprzęgła, od tego jest tuner żeby to ogarnął po ludzku.zeligman pisze:czy seryjna tarcza sprzęgła ogarnie taką moc jak na wykresie
Znieść taki moment zniesie, pytanie jak długo, a to zależy od tego jak będziesz jeździł - co niektórzy potrafią zarżnąć takie sprzęgło na serii .
a jest jakaś mocniejsza tarcza sprzęgła, która pasuje zamiast serii AXR (reszta bebebchów bez zmian) ?
- italiano_83
- V.I.P.
To nic nie da, możesz założyć i spieka, tylko tu nie o samą tarczę i docisk chodzi, dwumasa wysiądzie...zeligman pisze:a jest jakaś mocniejsza tarcza sprzęgła, która pasuje zamiast serii AXR (reszta bebebchów bez zmian) ?
Re: MK4 - AXR 101km Wymiana sprzęgła
a jaki max moment wytrzymuje seryjna dwumasa i sprzęgło ?italiano_83 pisze:To nic nie da, możesz założyć i spieka, tylko tu nie o samą tarczę i docisk chodzi, dwumasa wysiądzie...zeligman pisze:a jest jakaś mocniejsza tarcza sprzęgła, która pasuje zamiast serii AXR (reszta bebebchów bez zmian) ?
czyli przed wymianą zalecasz powrót do tunera i obniżkę momentu ? (do ilu?)
- italiano_83
- V.I.P.
Ja mam ubite na 309/310Nm i mam spokój od trzech lat ...zeligman pisze:czyli przed wymianą zalecasz powrót do tunera i obniżkę momentu ? (do ilu?)
Chcesz mieć moment na kołach i spokój o sprzęgło to wstawiaj sztywny zamach i zestaw sprzęgła g60..