Nie da rady ruszyć, każdy bieg=luz 1.9 tdi
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Cześć
Dzisiaj wyjeżdżając z parkingu, chciałem dynamicznie włączyć sie do ruchu. Przy ok. 4k obrotów coś się stało w skrzyni, sprzęgle?
Po wrzuceniu jakiegokolwiek biegu samochód nie rusza, jest tak jakby cały cały czas był wrzucony luz. Sprzęgło ma opór, biegi wskakują na właściwe miejsca ale nie da rady ruszyć, zero reakcji w trakcie puszczania sprzęgła. W czym może leżeć problem? Dzisiaj odebrałem samochód od mechanika, wymieniał poduszki pod silnikiem, może on coś sknocił?
Dobija już mnie to auto
Dzisiaj wyjeżdżając z parkingu, chciałem dynamicznie włączyć sie do ruchu. Przy ok. 4k obrotów coś się stało w skrzyni, sprzęgle?
Po wrzuceniu jakiegokolwiek biegu samochód nie rusza, jest tak jakby cały cały czas był wrzucony luz. Sprzęgło ma opór, biegi wskakują na właściwe miejsca ale nie da rady ruszyć, zero reakcji w trakcie puszczania sprzęgła. W czym może leżeć problem? Dzisiaj odebrałem samochód od mechanika, wymieniał poduszki pod silnikiem, może on coś sknocił?
Dobija już mnie to auto
ja miałem taką samą sytuacje w sienie dziadka.też dostała strzał ze sprzęgła i auto już nie chciało jeździć. wał który przenosił napęd ze sprzęgła był zgrzany z zębatką przekazującą napęd na skrzynie i się obruszył. ale z tego co mi wiadomo to w vw jest to skręcone ze sobą a nie zgrzane jak w sienie. jeżeli się mylę to mnie poprawcie
Przeguby ? ... albo poleciał wałek przekazujący obroty ze sprzęgła na skrzynkę
Czy mechanik nie wymieniał jeszcze czegoś pod autkiem prócz tych poduszek ?
Co prawda tu viewtopic.php?t=168964" onclick="window.open(this.href);return false; chłopaki mieli problemy z 2-3 przełożeniami - ale warto zerknąć ...
Auto do mechanika i na podnośnik ...
Ps - czy po otwarciu maski mechanizm zmiany biegów wygląda na cały ? ten wybierak dokładnie ... nic się tam nie urwało , nie odkręciło ?
Czy mechanik nie wymieniał jeszcze czegoś pod autkiem prócz tych poduszek ?
Co prawda tu viewtopic.php?t=168964" onclick="window.open(this.href);return false; chłopaki mieli problemy z 2-3 przełożeniami - ale warto zerknąć ...
Auto do mechanika i na podnośnik ...
Ps - czy po otwarciu maski mechanizm zmiany biegów wygląda na cały ? ten wybierak dokładnie ... nic się tam nie urwało , nie odkręciło ?
Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Pkt.4 regulaminu forum-zakładaj temat w odpowiednim dziale,a ten pasuje do układu napędowego,nie do mechaniki
Czy po wbiciu biegu i puszczeniu sprzęgła słychać jakiś szum,hurgot,czy coś innego?
Czy po wbiciu biegu i puszczeniu sprzęgła słychać jakiś szum,hurgot,czy coś innego?
Re: Nie da rady ruszyć, każdy bieg=luz 1.9 tdi
Wymieniał poduszke. Najdziwniejsze jest to że po każdej wizycie w jego serwisie co rusz coś innego w aucie pada... Sam nie wiem co o tym myśleć, może snuje dziwne teorie spiskowe ale tak to wygląda.Haki pisze:Czy mechanik nie wymieniał jeszcze czegoś pod autkiem prócz tych poduszek ?
Jeżeli chodzi o ten mechanizm to przeskakuje podczas zmiany biegów, tak jak być powinno.
Tak, na początku nie było żadnych dźwięków ale teraz po wrzuceniu biegu i puszczaniu sprzęgła słychać jakieś tarcie. Tarcza sprzęgła? Nie znam sie na mechanice, a szkoda...Michał_1977 pisze:Czy po wbiciu biegu i puszczeniu sprzęgła słychać jakiś szum,hurgot,czy coś innego?
Wykręć wysprzęglik albo odkręć/popuść na chwilę w nim odpowietrznik i zobacz czy biegi wrócą. Zdarzyło mi się kilka razy że napompowałem sprzęgło do tego stopnia że auto nie jechało. Gdyby coś się stało w skrzyni na pewno byś o tym słyszał.
Cały mój kraj >> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=519472" onclick="window.open(this.href);return false;
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Tarcza lub docisk,ale raczej to pierwsze.Mogło ją uciąć/rozerwać.Sup_Yo pisze:Tarcza sprzęgła?
Sprawdź przeguby wewnętrzne. Sam, właśnie przy takiej samej sytuacji zerwałem jeden z nich
A ja bym sprawdził pompę sprzęgła, bo jeżeli ta fotka jest Twoja, to pod pompą masz wyciek możliwe, że zapowietrzona lub po prostu się skończyła.
Był: 1L 2.0 8v 2E 115KM 1992r
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=512926" onclick="window.open(this.href);return false;
Jest: 1L 2.0 16v ABF 159KM 1995r
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=522443" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=512926" onclick="window.open(this.href);return false;
Jest: 1L 2.0 16v ABF 159KM 1995r
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=522443" onclick="window.open(this.href);return false;