Jakie sprzęgło,od czego i do czego (temat zbiorczy)
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Zamiennik koła dwumasowego od passata do golfa
Lepiej nie kombinuj;
viewtopic.php?f=181&t=552382" onclick="window.open(this.href);return false;
viewtopic.php?f=181&t=552382" onclick="window.open(this.href);return false;
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Zamiennik koła dwumasowego od passata do golfa
To raz,a dwa,że z Passata jeśli średnicą będzie się zgadzać,to na pewno nie znakami do ustawienia rozrządu w przyszłości. Passat ma silnik wzdłuż.roman58 pisze:Lepiej nie kombinuj;
viewtopic.php?f=181&t=552382
mwk, w przyszłości używaj opcji SZUKAJ! Przenoszę
w passacie nie bylo silnika ASZ. Byly dwa inne 130 konne ale to i tak nie jest istotne. Sprzeglo z DM od żadnego podluzniaka do poprzeczniaka nie podejdzie. Po innej stronie jest wieniec zebaty na dwumasie bo sa po roznych stronach mocowane rozruszniki w tych autach. Poprostu nie odpalisz auta bo sie nie zazebi rozrusznik. Wyjscia masz dwa albo komplet dwumasy 240 mm albo jednomas valeo tez 240 mm czyli do 6 biegowych poprzeczników.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
3 tygodnie temu,demontowałem z A4,bo mało budy nie roztelepałwesol pisze:albo jednomas valeo tez 240 mm czyli do 6 biegowych poprzeczników
wadliwy moze byl. W sensie zle wywazony. Sporo znajomych ma jednomasowki pozakladane i nic nie telepie. Umnie nic nie telepie i chodzil tak dobrze ze nie ma mowy o jakichkolwiek drganiach. Zero drgań i zero jakichkolwiek minusów przy jednomasie umnie w sharanie na skrzyni 6 biegowej tak wiec bywa i dobrze. Za moja namowa pare osob tez tu na forum zalozylo jednomasowki valeo do wlasnie 6 biegowych w ASZ itp i sobie chwalą.
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
Trzeba przejechać kilkanaście/kilkadziesiąt tysięcy i wtedy się zaczyna.wesol pisze:Za moja namowa pare osob tez tu na forum zalozylo jednomasowki valeo do wlasnie 6 biegowych w ASZ itp i sobie chwalą.
Jak już mi nawet chłopaki w sklepie w którym się zaopatruję,powiedzieli-nie kupuj,bo będą kłopoty-to mi wystarczy.
Generalnie z reklamacją sprzęgieł jest trochę pod górkę,a w zasadzie nie trochę,a bardzo,bo albo zły montaż,albo smar przedostał się na okładziny-takie odpowiedzi widnieją po rozpatrzeniu reklamacji. Jednak Valeo łyka reklamacje na te sztywne koła i nawet bardzo nosem nie kręci,czyli świadomi są,że to co sprzedają jest bublem.
Być może nadal będziesz twierdził,że jest inaczej,masz do tego prawo,ja jednak mam inne zdanie i ani w żadnym aucie w rodzinie,ani żadnemu klientowi nie zamontuję.
A mi wystarczylo ze w Tune up mi powiedzieli ze zalozyli takich zestawów cala mase. Mozna zapytac Fiodora na naszym forum to potwierdzi. Sam mam juz u siebie JM zalozony w sharanie ponad poltora roku i nakulalem juz nim z nieco wieksza moca gdzies ze 25 tys km i nic sie nie dzieje. Odrau mowie ze nie na autostradzi eto nakulane ale w miescie raczej i ostro daje po garach. Praktycznie caly czas miele kapciami na 1 i 2 co jazda. Pare osób do mnie pryzjedzalo z okolicy by kuknac wlasnie jak sie zachowuje dwumas. Nawet z naszego forum Shatannnn moze potwierdzic bo tez zesmy porównywali jak pracuje Jm umnie a jak u niego coprawda w 5biegowym AXR ale zawsze to cos.
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
Dlatego napisałem,że masz prawo nie zgadzać się z tym
Ja jednak woląc dmuchać na zimne,będę nadal omijał te zestawy i też mam do tego prawo. Pozdrawiam
Ja jednak woląc dmuchać na zimne,będę nadal omijał te zestawy i też mam do tego prawo. Pozdrawiam
Tak jak trafiaja sie wadliwe zestawy dwumasowych kol prosto z pudelka co tez bulo pisane na forum tak tez trafiaja sie wadliwe zestawy jednomasowych kol. Tak wiec mysle ze to kwestia moze i szczescia. Z tym ze w jednomasowce w przypadku drgan to ewidentnie wina zlego wywazenia. Tak jak skiepszczyli nam nie raz tez w pewnej firmie wywazenie walu do przeniesienei napedu od skrzyni do dyfra tak tez zdarza sie ze sie cos kiepszczy i u producenta. Mysle ze smialo mozanby dac do wywazenia taie zestaw jednomasowy czysto profilaktycznie i na wszelki wypadek i byloby dobrze. Od wiekow auta jezdzily na ukladach jednomasowych i bylo dobrze wiec czemu teraz niby zle mialoby byc. Wielu tunerów przerabia auta na duze moce i wklada jednomasowe uklady. Masters tez modzil z jdenomasa aluminiową w roznych autach i moce mial po kilkaset koni.
Panowie, do AJM 6 biegów podejdzie DM z ASZ lub ARL? Jakie są rozmiary kół dwumasowych w ASZ i ARL? Tylko 240mm?
To nie jest wymiar kola tylko tarczy sprzeglowej bo tak sie to identyfikuje. Kola sie dzieli na te do skrzyni 5 biegowej lub na te do 6 biegowej w 1.9 tdi. Niezaleznie jaki motor. Jedynie jeszcze to czy od podluzniaka czy od poprzeczniaka. A o tym ze od AJM jest najslabszy zestaw to sobie pocyztasz w innych tematach. Pozniej jest zestaw do ASZ/ARL i najmocniejszy jest zestaw od sharana ASZ/BTB bo ASZ z sharana to nei to samo co ASZ z golfa. Sa jeszcze zestawy jednomasowe valeo -dwa rodzaje a mianowicie do 115 KM AUY i do ASZ/BTB 130/150 KM. Polecam ci zestaw taki jednomasowy. Tune Up takich zestawow włozył cale dzieisatki i auta z takim zestawem niekeidy wypuszczja z mocami po 240 koni/450 Nm i piekie smigają bez uślizgu. Poczytaj na forum bo o tym juz pisalem i inni tez pisali ze jest naprawde rewelacyjny. Drgań nie ma, pedal chodzi dosc miękko i nigdy wiecej rpoblemow z dwumasem nie masz. W razie co ponoc sa dostepne zestawy tarczy i docisku ale i tak bym raczej oddał do Radzika jak coś na regeneracje i tarcze ci zorbi jaka zechesz a docisk tez moze wzmocnić jeszcze bardziej.
Ludzi rozne rzeczy pisuja ale wystarczy sobie zdac pytanie samemu alb zapytac jakiegos tunera na czym wypuszca te tdiki z mocami po 300 czy prawie 400 koni- na dwumasie?? No prosze cie, bądzmy realistami.
Ludzi rozne rzeczy pisuja ale wystarczy sobie zdac pytanie samemu alb zapytac jakiegos tunera na czym wypuszca te tdiki z mocami po 300 czy prawie 400 koni- na dwumasie?? No prosze cie, bądzmy realistami.
Właśnie także zastanawiałem się na jednomasie valeo. Ale do skrzyni 6 biegowej zda to ezgamin? I czy jest sens "Januszować" ? ;P Sztywne koło to koszt 1300-1400zł, przy czym koło dwumasowe tyle samo...
Raczje nie to samo. ja dalem 1250 za jednomas ten mocniejszy. Za to dwumas do 6 biegowego to kupisz zalewne w tej cenie 1400 zl ten najslabszy co ja dla mnie mija sie z celem. Poza tym zagorzenie ze cos nie bedzie tak masz chyba wieksze na dwumasie bo chyba iwekszy odsetek jest wadliwych dwumas/ W pudelkach sa cyrki nieraz bo kupujesz luka a jest sachs albo odwrotnie. Poza tym nie masz gwarancji z eotowrzysz pudelko i nie bedzie regenerowana czesc no i ze po zalozeniu nie bedzie telepalo mimo ze to nowe bylo. Ja tam wole zaufac takim ludziom jak Robert z tune up jak masters czy inni. Wkaldaja te zestawy i jakos to lata. Sam mam taki zestaw i zadnego slowa zlego nie powiem.
Za to moge ci powiedziec ze walniety dwumas tez potrafi sie zatrzec na amen tak ze juz prktycznie wtedy jest sztywnym kolem i tak ludzie mimo nieswiadomosci jezdzą jeszcze dlugi czas. Takich kół tez sie nawymienialem osobiscie w oplach jak viki C czy astra H calymi garsciami. Dzis to nawet torszke zaluje ze tych kol nie nabralem sobie bo mozna bylo albo nimi pohandlować.
Za to moge ci powiedziec ze walniety dwumas tez potrafi sie zatrzec na amen tak ze juz prktycznie wtedy jest sztywnym kolem i tak ludzie mimo nieswiadomosci jezdzą jeszcze dlugi czas. Takich kół tez sie nawymienialem osobiscie w oplach jak viki C czy astra H calymi garsciami. Dzis to nawet torszke zaluje ze tych kol nie nabralem sobie bo mozna bylo albo nimi pohandlować.
Witam, chciałem zapytać jaką tarczę sprzęgła najlepiej kupić do golfa 4 1,6 SR AKL ?