Problem ze sprzęgłem
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Problem ze sprzęgłem
Więc zaczęło się tak, od pewnego czasu samochód miał objawy kończącego się sprzęgła tzn pod górkę rosły obroty a nie prędkość po dodaniu gazu, potem sprzęgło jakby zaczęło nie odbijać do końca, Postanowiłem wymienić linkę sprzęgła (automatyczna regulacja) po założeniu linki i zdjęciu zabezpieczenia linka nie wystrzeliła... łapa od włączania sprzęgła luźno chodzi z położenia na maksa opuszczonego do miejsca w którym znajduje się w poziomie. Co to może być problem w skrzyni czy może wadliwa linka ?
Problem ze sprzęgłem
No jak łapa ci chodzi w skrzyni w pelnym zakresie ruchu bez oporu to na pewno nie jest to wina linki
do sprawdzenia te male lozysko za dekielkiem w skrzyni od strony kola ...
do sprawdzenia te male lozysko za dekielkiem w skrzyni od strony kola ...
Mój mk2 z VR6 TURBO pod maską http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=372052
MK1 robi się viewtopic.php?f=86&t=540709" onclick="window.open(this.href);return false;
w12 na codzień
MK1 robi się viewtopic.php?f=86&t=540709" onclick="window.open(this.href);return false;
w12 na codzień
Problem ze sprzęgłem
Dokładnie to łapa chodzi bardzo luźno od dołu do poziomu a od poziomu do góry już trochę ciężej, ale dziwi mnie czemu linka nie wystrzeliła po zdjęciu blokady ?? żeby ją naciągnąc jest potrzebna siła wymuszona przez tą łapę ? da się dostać do tego lożyska bez wyciągania skrzyni ?
- Paweł Marek
- V.I.P.
Problem ze sprzęgłem
sprzęgło kolego do wymiany, linkę - nie wiem czy ponownie nie wymienisz, zdejm zabezpieczenie po jej założeniu i tyle
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Problem ze sprzęgłem
Tego się obawiałem, ale zastanawia mnie że ta linka , nowa zaznacze po założeniu i zdjęciu blokady nie naciągnęła się, nie wystrzeliła ?? to czy z nią jest wszystko normalne, jak wogóle działa ta linka ?
- Paweł Marek
- V.I.P.
Problem ze sprzęgłem
a czy teraz w chwili obecniej jak naciśniesz sprzęgło to łapa idzie w górę? W dół zawsze zostaje luz jest to normalne. Sprawdź to z czyjąś pomoca niech kolega naciska sprzęgło a ty patrrz na łapę.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Problem ze sprzęgłem
Tak łapa idzie w górę i wraca do pozycji poziomej ale nie do samego dołu, tak że sprzęgło jest wyłączone biegi można wrzucać bez różnicy czy sprzęgło jest wciśnięte czy nie.
Problem ze sprzęgłem
Czy ma ktoś jakąś ciekawą odpowiedź na mój problem? trzeba sciągać skrzynie czy to z linką coś nie tak jest ? Czy coś da się sprawdzić jeszcze?
- Paweł Marek
- V.I.P.
Problem ze sprzęgłem
zmieniać biegi to zawsze można, jeśli można na włączonym silniku bez wciskania sprzęgła to sprzęgło nie istnieje albo coś poważniejszego. Wogóle kolego nie było sensu kombinować z tą linką bo objawy sprzęgła były ewidentne
Problem ze sprzęgłem
Z tymi biegami to wiem, kiedyś w służbowym z zerwaną linką cały dzień jeździłem i biegi zmieniałem ale swojego szkoda tak katować, chodziło mi tylko o to że ta łapa nie opada do konća i nie włącza sprzęgła. A co do linki to jej wymiana jest prostsza niż wyciągnięcie skrzyni, u brata który miał podobne objawy to pomogło pomyslałem że warto spróbować. Jutro jak wszystko się uda to wyciągamy skrzynie i wtedy będzie wiadomo co i jak dokładnie.
Problem ze sprzęgłem
skrzynia wyciągnięta i sprzęgło w najlepszym stanie nie było ale jeszcze trochę by pochodziło, jednak wymieniłem je na LUKa. Po założeniu biegi są samochód jedzie ale ... sprzęglo się ślizga WTF, pomysł padł na to że linka jest za długa albo coś z nią nie tak? czy może jakieś inne pomysły??
Problem ze sprzęgłem
Jednak okazało się że linka sprzęgła firmy NK jest odrobinę za długa, zamontowałem zwykłą bez naciągu automatycznego i autko śmiga.